25.05.2022 | Zprávy


Stavební ocel pak dochází úplně, stavaři sahají po nových materiálech.

Zdražování vstupních surovin, materiálů, energií a dopravy přináší růst cen stavebních materiálů. Některé pak nejsou dostupné skoro vůbec, jako například díky válečnému konfliktu ocel. Nepříjemná situace současné ekonomiky postihuje i české výrobní firmy. Nouze nutí zejména firmy ve stavebnictví hledat nové cesty, jak chybějící materiály nahradit.

„Zvyšování cen komodit a energií má silný dopad na náklady téměř ve všech odvětvích hospodářství, včetně stavebního průmyslu. To pak tlačí na růst cen a celkové cenové hladiny,“ říká Karel Kotoun, senior manažer finančních služeb Accenture ČR.

Nedostatek oceli mohou řešit nové materiály

Stavební segment aktuálně čelí kritickému nedostatku železa. To má za následek zpomalení výstavby, nedodržení termínů či dokonce úplné přerušení probíhajících staveb. Hlavním důvodem je nedostatek železné rudy z Ukrajiny. 

Stále více stavebních společností se proto poohlíží po vhodné alternativě. „Výpadky dodávek oceli komplikují stavby v celém regionu, který byl vázaný na dodávky oceli z Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že výhled celé situace je značně nejistý, stavební firmy se poohlížejí po alternativních řešeních,“ říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Nedostatek železa ve stavebnictví tak nahrazují nové materiály, jako jsou například kompozitní tyče vhodné ke zpevňování betonu. Jedná se o produkt na bázi epoxidové pryskyřice, posílený skelnými vlákny. „V současné komplikované mezinárodní situaci, kdy není zcela jasné, zda a kdy se situace vrátí do normálu, si alternativní materiály získávají stále větší pozornost. Například beton vyztužený GFRP výztuží je pak nyní velmi žádanou alternativou železobetonu, kterého je nyní nedostatek,“ říká Matúš Jaremko, CEO společnosti Fiberox.

Roste cena skla, to zdražuje další výrobu

Kvůli drahým energiím a dalším rostoucím nákladům roste cena skla. Ve srovnání s loňským rokem pak je vyšší cca o 25 %. To komplikuje situaci mnoha výrobcům.

„Náš klíčový materiál, sklo, se meziročně zdražil o čtvrtinu, a to není jediný vstup, jehož ceny letí nahoru. Meziroční nárůst cen je i u dřeva, kartonu, obalových materiálů jako je papír či fólie a vedle zdražení se často komplikuje i dostupnost materiálů,“ říká Lucie Hronová, ředitelka a spolumajitelka české firmy, specializující se na výrobky se skla, Amirro.