14.04.2022 | Zprávy

Jako malého kluka mě děda brával do garáže, kde jsme kutili a vyráběli různé drobnosti do domácnosti. Myslím si, že tehdy jsem získal první zkušenosti a zálibu v manuální činnosti. Na přání rodičů jsem sice šel studovat na víceleté gymnázium, ale má potřeba pohybu a akce byla stejně silnější. A každý spokojený zákazník mě utvrzuje ve správnosti mého rozhodnutí.

Jmenuji se Jakub Brabec a se svou ženou jsme založili společnost iFloors. Podlahářství se věnuji už od patnácti let. K podlahařině jsem se dostal přes svou lásku ke dřevu. Prošel jsem si postupně všemi stavebními obory, ale podlahařina mi opravdu přirostla k srdci. Začátky nebyly zrovna jednoduché, v pubertě jsem si prošel obdobím rebelie a vzdoru. Ale i to znamenalo zkušenost, která se mi dnes hodí, a z té rebelie čerpám, když potřebuji zákazníka přesvědčit o netradičních postupech. Většinou se mi to podaří, protože můj zápal pro věc a jejich důvěra ve mně vytváří náš společný a spojující prvek. Někdy mi dají volnou ruku a mohu tvořit podle vlastních představ – takových zákazníků si velmi považuji a velmi jim za tuto důvěru děkuji. Dnes se naše firma věnuje převážně dřevěným podlahám, obkladům ze dřeva, výrobě stolů na zakázku a prolínání a navazování dřeva na různé materiály.

Když jsem se začal o práci se dřevem cílevědoměji zabývat, připravoval jsem se na rekvalifikační zkoušky. Neustále se zajímám a zdokonaluji v posledních trendech, v možnostech zpracování, pokládky a osvědčených a léty prověřených systémech úprav a lepení. Také díky mému švagrovi, který je truhlář, získávám vhled a možnost konzultací do různého opracování dřeva a výroby obkladů a nyní i kuchyňských stolů.

Nesmírně rád bych nyní vrátil vše lidem, co se mnou měli trpělivost a naučili mě mému řemeslu. Jsem nesmírně vděčný Jirkovi Dvořákovi a jeho Mistrovské škole řemesel a umění v Jablonci nad Nisou. Byl jsem mezi prvními pěti studenty a jako jediný jsem školu dokončil. Naším cílem zůstává vzdělávání mladé generace a obhájení titulu mistra. Proto se mu věnuji naplno a začínáme s Cechem parketářů – jehož je naše firma členem – obcházet školy a přesvědčovat mladé lidi, že řemeslo představuje něco víc, než se jim kdy zdálo. Zanecháváme za sebou krásné věci, hmatatelné dílo, a děláme lidi šťastnými a spokojenými, což se vám v málokteré profesi podaří.

Jakub Brabec