26.12.2019 | Zprávy

Pro dokončovací práce v bytě nebo v domě, ale i při renovacích řešíme vždy otázku té správné podlahové krytiny. Rozhodujeme se většinou mezi parketami a kobercem, především pokud jde o obývací pokoj, ložnici a dětský pokoj. Obě podlahové krytiny mají své přednosti, ale je nutné zohlednit i jejich nevýhody. Navíc je volba podlahy na dlouhá léta volbou trvalou. Je proto důležité rozhodnout se pro takovou podlahovou krytinu, s níž budeme spokojeni i dlouhodobě.

ZÁSADNÍ OTÁZKA: JSOU TEDY LEPŠÍ PARKETY, NEBO KOBEREC?
Osobní vkus je většinou na prvním místě. Kromě toho hrají ale roli i jiné aspekty:

  • Jaký rozpočet máme k dispozici? Ceny parket jsou často vyšší než ceny koberců.
  • Jak dlouho podlahová krytina vydrží?
  • Jak je podlaha náročná na údržbu, lze ji v případě potřeby pořádně vyčistit, nebo dokonce zrenovovat?
  • Je možné parkety položit svépomocí, nebo potřebujeme pomoc odborníka?
  • Jsou praktičtější parkety, nebo koberec?
  • Je podlaha teplá a příjemná? Jak dokáže tlumit hluk a nárazy?
  • Jak je vybaven podklad, je v něm případně podlahové topení? Někdy musí být stará podlahová krytina odstraněna, než můžeme začít s pokládkou dílců.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VÝHODY PARKET OPROTI KOBERCI
Parkety mají řadu výhod. Dřevo je přírodním materiálem, který pozitivně ovlivňuje klima bydlení. Dílce a parkety jsou navíc k dostání v bezpočtu různých variant. Místnost tedy může vypadat přesně podle vašich představ. Můžete mít ušlechtilou, exkluzivní a elegantní podlahu stejně jako podlahu v rustikálním stylu. Vaše podlaha může být velmi odolná a robustní, podle toho, pro jaký druh dřeva se při koupi parket rozhodnete.

PŘI VOLBĚ MEZI PARKETAMI A KOBERCEM MAJÍ PARKETY TYTO VÝHODY:
Parkety většinou působí opticky elegantněji než koberec. Existují sice kvalitní koberce, ale parketová podlaha přesvědčí již na první pohled. Podle toho, jaký druh dřeva, resp. druh parket zvolíte a jaká bude povrchová úprava, budou parkety vhodným doplňkem klasického nebo moderního zařízení. Parkety jsou designově flexibilní: ke skandinávskému stylu se taková podlaha hodí stejně dobře jako ke stylu venkovskému.

Na klima v místnosti mají parkety vyloženě dobrý vliv. Materiál absorbuje a časem neutralizuje pachy. Dřevěná podlaha je na dotek teplá, je ale přirozeně tvrdší než koberec.

Čištění je jednoduché a bezproblémové. Parkety lze v závislosti na povrchové úpravě čistit vysavačem s kartáčovým nástavcem. Při čištění za mokra je sice nutné dbát na to, aby byl hadr na podlahu jen vlhký, pak je však podlaha opět bezvadně čistá. Ze srovnání mezi parketami a kobercem vycházejí parkety podle výsledku čištění lépe. Pro alergiky je podlahová krytina z parket velmi vhodná.

Náročnost na péči je relativně nízká. I zde hraje roli povrchová úprava: parkety napuštěné olejem a voskem vyžadují čas od času dobrou povrchovou péči. U parket s uzavíracím nátěrem, popř. lakovaných, musí být lak obnoven jen při renovaci.

Pokud je nutná radikální renovace podlahové krytiny, u parket se povede podstatně lépe. Parkety mohou být několikrát obroušeny a nově natřeny. A pokud se vám již nelíbí jejich vzhled, lze parkety při renovaci natřít jinou barvou. Optický efekt můžeme podle přání přizpůsobit zařízení.

HLAVNÍ VÝHODY KOBERCE OPROTI PARKETÁM
Důležitým kritériem při rozhodování mezi parketami a kobercem je pokládka. Koberec má nižší instalační výšku než parketová podlaha. To znamená: při renovaci nebo nové pokládce není nutné zkracovat ani dveře, ani zárubně. Silnější parketová podlaha úpravu dveří a zárubní naopak vyžaduje.

Pocitově je koberec velmi příjemný na nohy, díky čemuž je tato podlahová krytina vnímána jako příjemná a měkká. Kdo by měl přesto raději parkety, máme pro něj dobré řešení: krytina z parket a na nich dekorativní koberec. Na klima v místnosti nemá koberec žádný vliv. Podmínkou pro zdravé bydlení je nicméně vždy to, aby podlahová krytina nebyla zpracována ze škodlivých látek. Při koupi bychom měli vybírat mezi kvalitními koberci, podlaha nesmí nepříjemně zapáchat. Také při pokládce je důležité vyhnout se lepidlům obsahujícím škodlivé látky.

Absorpci a neutralizaci pachů zvládají jen koberce z přírodních vláken jako vlna, kokos, sisal nebo kozí srsti. U syntetického koberce splnění této podmínky není možné.

Čištění koberce je relativně jednoduché. Vysavačem lze dobře odstranit prach, nitky i zvířecí chlupy. Odstraňování fleků je problematičtější, zde záleží na materiálu. Hloubkové čištění je možné, pokud je však prováděno opakovaně, koberec poté již ztratí svou původní čistotu a barevnou intenzitu. Čím častěji je intenzivní čištění prováděno, tím rychleji se koberec zašpiní.

Plánujete-li renovaci, je odstranění koberce snadnější než odstranění parket. Pro odstranění nalepených parket je nutné použít těžké stroje. Koberec, který je upevněn jen oboustrannou lepicí páskou, lze odstranit snadno. Koberec nalepený po celé ploše lze nastříhat na pruhy a rukou odtrhnout. Zbytky lepidla odstraníme špachtlí.

Zdroj: EPLF