30.12.2019 | Zprávy


Martin Michl - zakladatel společnosti Riva, jednoho z největších prodejních podlahářských center v České republice, získal v tomto roce Ocenění roku 2019 v kategorii OSOBNOST ROKU a níže si můžete přečíst část rozhovoru, který s ním připravila redakce časopisu DOMO.

Martin Michl

Velkoobchod s podlahami jste založil v roce 1991. Který rok byl pro Vás z celé historie nejdůležitější a proč?

Nejdůležitější rok v celé historii? To opravdu nevím, možná vyplacení posledního úvěru v devadesátých letech nebo spojení Riva spol.s r.o. a Atea a.s. Asi se to nedá tak jednoznačně říct, co to bylo. Každopádně těch důležitých let bylo asi více. To, že je ten daný rok důležitý, se poznalo až později. Člověk bere všechny tyto milníky jako samozřejmost, takže o tom takto nepřemýšlí. Nepatřím zrovna mezi velké plánovače, spíše vše řeším pomocí intuice.

Jaký je pro Vás rok 2019 ohledně prodejů?

Letošní rok patří mezi roky obratově vyšší, ale i nákladovější. To považuji za trend nynější doby. Zákazníci vyžadují stále lepší a komplexnější servis a s tím zároveň rostou provozní náklady.

Jaká část sortimentu je obchodně nejúspěšnější?

Poslední dobou vzrostla popularita tzv. vinylových dílců, které se dají jednodušeji přizpůsobit do členitých prostor i přepravovat, a nakonec, v úpravě klik, rovněž snadněji položit. V době, kdy převyšuje poptávka po odborné pokládce nabídku, jsou vinylové dílce určitým řešením pro zručné zákazníky – kutily. Není to sice tak jednoduché, jak to vypadá, a samozřejmě jako každá podlahová krytina to má svá specifika pokládky, ale mnoho lidí se o to pokouší a někdy i úspěšně.

Chystáte na rok 2020 něco zajímavého? Nějakou další akvizici například…

Jako každý rok obměníme stávající kolekce za nové trendové dekory a budeme se rovněž snažit o rozšíření sortimentu, aby zákazník u nás našel vše, co k pokládce podlahových krytin potřebuje. Především se věnujeme vinylovým podlahám v jakémkoliv provedení, v dílcích i v metráži, a to v celé škále zátěžových skupin. Samozřejmě i veškeré příslušenství, které k tomu patří, včetně
podlahové chemie. I v našem oboru platí, že technologie výroby podlahových krytin se stále vyvíjí, jak říká klasik: „Pokrok nezastavíš.“

www.riva.cz

Ocenění v kategorii OSOBNOST ROKU 2019 převzal při vyhlášení v Národním muzeu Martin Michl.

Foto: Ladislav Adámek