24.07.2023 | Praxe

Rychle hotová, pevná a únosná, ale přitom snadno a rychle rozebíratelná, je terasa z dlaždic či terasových prken na terasových terčích ARKIMEDE. Modulární terasové terče, které poskládáte a zase rozeberete jako stavebnici, nabízí HPI-CZ, jedna z vedoucích firem na našem trhu v oblasti stavebního příslušenství.

Robustní polypropylenové podstavce ARKIMEDE konstrukci zahradní či střešní terasy vyzvednou do potřebné výšky.  Neohrožuje tak vlhko a dobře větrá, navíc v prostoru pod ní mohou vést nejrůznější rozvody. Systém umožňuje využít jak samonosné dlaždice, tak terasová prkna. 

Stavebnicový systém s vysokou únosností

Systém založený na kombinovatelnosti tří základních prvků připomíná stavebnici. Díky její jednoduchosti si s ní rád „pohraje“ i méně zkušený montážník. Terče ARKIMEDE výborně odolávají namáhání zatížením i nepříznivým vlivům venkovního prostředí, včetně prudkých změn teplot a UV záření. Přitom je konstrukce terasy z nich lehká, zbytečně nezatěžuje podklad a lze ji kdykoliv upravit nebo zcela rozebrat. 

Základní modul terče ARKIMEDE umožňuje nastavení výšky v rozmezí 35–60 mm, prodloužit jej lze až do maximální výšky 500 mm pomocí dalších dvou dílů ze systému, 25 a 50 mm. Tyto díly je možné dle potřeb i kombinovat. I přes tuto výšku zůstávají zachovány všechny parametry stability a únosnosti. Široká hlava základního modulu terče dodává konstrukci vysokou stabilitu, integrované mezerníky, tzv. křidélka, vymezují při použití samonosných dlaždic přesnou spáru, širokou 4 mm. Tato šířka spáry nepůsobí rušivě, přesto zajišťuje dostatečný odtok vody z terasy. Při vylomení křidélek mohou terče sloužit i pro fixaci nosných profilů pro dřevo. 

Řešení boků terasy

Absenci boční stěny terasy řeší sada pro realizaci boční pohledové strany. Inovativní řešení umožňující uchycení obkladových materiálů různých tlouštěk zahrnuje polypropylenové hlavové nástavce na terče, spodní nástavce a stavitelné držáky, které umožňují uchycení obkladových materiálů od tloušťky 8 až do 38 mm. Set ARKIMEDE pro boční ukončení zahrnuje 10 ks hlavového nástavce, 10 ks spodního nástavce, 30 ks stavitelných držáků. 

Nová terasa na nerovném podkladovém betonu

Ani vybetonovaná terasa není věčná, jednou i tady zbude jen starý, popraskaný beton. S tím se lze snadno vypořádat bez bourání pomocí terasových terčů ARKIMEDE se samonivelační hlavou, jejíž konstrukce vyrovná spád až 5 %. Samonivelační prvek ARKIMEDE je řešením také při spojování dvou ploch o různých spádech jednou, dokonale vodorovnou terasou. Zda si vybrat dlaždice nebo terasová prkna už je na vkusu každého investora. Samonivelační hlava je určena pro montáž na základní modul. Stačí na základním modulu odstranit původní křidélka. Samonivelační hlava má vlastní integrované mezerníky, křidélka, které vymezují přesnou spáru, širokou 4 mm pro dostatečný odtok vody z povrchu terasy.  

Více na www.hpi.cz. Terasové terče lze objednat u obchodních partnerů HPI-CZ, případně na webu www.hpishop.cz.   

Celý článek najdete v časopise DOMO 4/2023, který si můžete online prohlédnout ZDE.