29.05.2023 | Zprávy

6 tipů jak si zařídit novostavbu

Každá novostavba je jiná, stejně tak jako každý majitel. Při plánování stavby, ale i při zařizování novostavby záleží na vašich potřebách. Někdo plánuje velkou rodinu, jiný už má velké děti a chce malý dům, někdo má rád modernu, jiný zase rustikální styl. V tomto článku se podíváme na několik tipů a prvků, které obecně platí skoro pro všechny novostavby.

1. Plastová okna, která vypadají jako hliníková

V posledních letech jsou plastová okna rozhodně nejoblíbenější. Když koupíte kvalitní plastová okna, získáte elegantní a funkční okna s výbornými vlastnostmi. Navíc plastová okna mohou být v dřevěném dekoru, případně i v hliníkovém dekoru. Právě taková plastová okna, která vypadají jako hliníková, se hodí do spousty novostaveb. Například plastové profily GEALAN LINEAR jsou cenově dostupné a díky svým vlastnostem i vzhledu jsou dnes vyloženě v kurzu.

2. Vstupní dveře jako vizitka

Dalším důležitým prvkem novostavby jsou vstupní dveře. Vstupní dveře mohou být výrazné a zajímavé, zároveň pak musí mít dobré tepelně izolační vlastnosti a výborné zabezpečení. Vstupní dveře jsou opravdu taková vizitka majitelů domu, takže se často vyzdobují a lidé jim dávají větší pozornost než interiérovým dveřím.

3. Barevné sladění fasády, oken i garážových vrat

K zařizování novostavby patří i celkový design, který hodně ovlivňují barvy. Jedna věc jsou barvy v interiéru, kde jsou dnes v kurzu i výraznější barvy, druhá je pak sladění barev venkovních prvků. Ideální je sladit barvu fasády s doplňky – okna, stínící technika, vstupní dveře, garážová vrata apod.

4. Méně nábytku, více prostoru

Když budete vymýšlet, jaký nábytek koupit, vězte, že lepší je koupit méně nábytku, ale zato takový nábytek a doplňky, které opravdu potřebujete. V kuchyni je jasný pořádný jídelní stůl a židle, ale otázkou je, jestli je tam ještě potřeba kupovat další nábytek. Ideální je v domě začít bydlet jen se základním nábytkem a ten později doplňovat podle svých skutečných potřeb.

5. Zastínění oken je důležité

Při zařizování novostavby nezapomeňte na funkční zastínění oken. Tady se doporučují venkovní rolety nebo žaluzie, které udrží za oknem nejen světlo, ale i teplo. Zároveň fungují jako ochrana proti zlodějům i jako desénový prvek. Zajímavé jsou i markýzy, případně nějaká forma vnitřní stínící techniky tam, kde se vnější nehodí.

6. Zimní zahrada nebo hliníková pergola

Jestliže máte rodinný dům se zahradou, kde se dá fajn posedět, zvažte vybudování hliníkové pergoly, která bude ideálně napojená rovnou na dům. Zasklením pergoly můžete získat i zimní zahradu, která bude použitelná od jara do podzimu, případně můžete vyřešit i její vytápění a pergolu mít použitelnou celoročně.

Každý má svůj styl a sám vymýšlí, jak si novostavbu zařídit. Je to jasné, vybavení by mělo sedět hlavně těm, kteří v domě bydlí. Důležité je však (před stavbou nebo před nákupem nábytku a dalších prvků) pořádně se zamyslet. Více tipů najdete v článku 10 trendů pro moderní bydlení v novostavbě.

www.svet-oken.cz