20.09.2022 | Zprávy

Studio La Design tvoří dvě dámské osobnosti. Zajímalo mne, jak mají rozděleny úkoly, na co se která z dam specializuje a také – jak se daly dohromady. V tomto duchu se tedy nesla má první otázka.

Studio La Design vzniklo v roce 2008. V současné době již z původního tandemu zůstala pouze Laďka. Blanka začala s La Designem externě spolupracovat před šesti lety a podílí se na většině zakázek. Koncept navrhovaného interiéru a barevně-materiálové schéma včetně půdorysného řešení děláme většinou společně, u malých projektů si chodíme jedna za druhou pro pohled „druhého oka“. Laďka se více zaměřuje na stavební a technické věci a Blanka řeší projekty po administrativní stránce.

Co vás k vaší práci přivedlo?

Láska k architektuře, kultuře a k umění. Touha vytvářet působivé a hezké projekty a být sám sobě svým pánem.

Těší vás víc práce na soukromém interiéru, nebo na developerském projektu?

To nelze říci, vždy záleží na konkrétní zakázce. Někdy z opravdu menšího zadání vznikne pozoruhodná a hezká práce.

Dáváte přednost spíše skvělému designu, nebo praktické funkčnosti? Preferujete klasické materiály, nebo vyhledáváte inovace a moderní technologie?

Klasické materiály, např. dřevo či kámen, jsou nesmrtelné, ale samozřejmě rády používáme také inovace a novinky, designové prvky, bez toho by naši práci nešlo dělat. Zásadní pro nás ale zůstává, že vše musí jít vždy ruku v ruce s funkčností. 

Jaké jsou vaše oblíbené stavby?

Blanka – Přála bych si navštívit Fallingwater v Pensylvánii. Fascinuje mě zasazení do přírody.

Laďka – Mám ráda stavby od Bjarke Ingels Group – například bytový dům SluisHuis.

Jsou vaši klienti spíše konzervativní, nebo se nebojí experimentovat?

Většinou patří spíše mezi konzervativní, ale najdou se i výjimky, které mile překvapí.

Podle čeho se rozhodujete, jakou podlahu a z jakého materiálu navrhnete?

Samozřejmě podle konceptu a také podle možností klienta. Vždy se snažíme podlahu maximálně sjednotit.

Co je pro vás zásadní v koupelně – a nemyslím teď vanu a umyvadlo…?

Zásadní úlohu má určitě funkčnost z hlediska ergonomie a nadčasovost, protože koupelnu nelze vyměnit jednoduše jako například koberec.

Co pro vás klient znamená během realizace? Necháte ho do tvůrčího procesu zasahovat, nebo ho spíše přesvědčíte, aby vám ve všem věřil?

Vždy se snažíme klientovi vyjit vstříc, ale nenecháváme se zatlačit do věcí, se kterými se neztotožňujeme a jež nepovažujeme za správné z hlediska funkčnosti a ergonomie. Pokud nejsme s klientem na jedné vlně, zakázku raději nerealizujeme. Myslím, že vztah s klienty se nám daří udržovat velmi dobře. Klienti se k nám vracejí a spousta nových klientů přichází na doporučení.

Jak byste charakterizovaly styl ateliéru La Design?

Moderní, elegantní, preferujeme přírodní materiály, neutrální barvy a k tomu výrazný akcent (barva, tapeta, solitér). V interiérech rády používáme české designové výrobky zavedených a také nových značek ve všech formách: nábytek, světla, doplňky. 

Na jakých projektech aktuálně pracujete?

Apartmánový dům v centru Prahy, garsonka na Vinohradech, rodinný dům na okraji Prahy.

Jaký je váš projekt snů – a co byste určitě odmítly?

Neodmítáme nikoho, ale jako podmínka platí sednout si lidsky a souznít s požadavkem klienta. Projekt snů určitě přijde.

Laďka Kolářová

Nejdříve pracovala na státních zakázkách, kde zajišťovala inženýring. Po vystudování Design školy založila v roce 2010 s kolegyní firmu La Design.

Vytváříme malé i velké byty na klíč, spolupracujeme na rezidenčních a developerských projektech, od roku 2010 jsme vybudovaly patnáct apartmánových domů s 300 apartmánovými byty. Účastníme se soutěže Interiér roku.

Blanka Janoušková

Vystudovala ekonomii a po vysoké škole se několik let věnovala oboru reklamy a marketingu. Pracovala na zakázkách velkých klientů, kde zdokonalila schopnost projektového řízení zakázek.

Po narození dcery chtěla mít větší možnosti uspořádat si čas a rozhodla se úplně změnit obor. Přihlásila se na studium Design školy, neboť tento směr ji už delší dobu přitahoval. Návrhu interiérů se věnuje již několik let a od roku 2015 navázala spolupráci se studiem La Design.