02.08.2022 | Zprávy

Na vítěze čeká účast na mezinárodní soutěži Euroskills 2023!

Soutěže a vzdělávání, k sobě neodmyslitelně patří. Každá soutěž je zkouškou, co skutečně umím. Je zkouškou nejen znalostí, dovedností, ale i psychiky. Soutěž, to jsou i nervy a každý jí prožívá jinak. Je to velká průprava pro celý život. Velmi často musí řemeslník se zadavatelem řešit řadu rozdílných náhledů na dílo, a na to potřebuje pevné nervy. Právě tyto skutečnosti vedly k vytvoření a organizaci soutěží. Řada soutěží historicky probíhala na různých úrovních. Aby bylo možné porovnat odbornou úroveň mladých podlahářů – parketářů, vznikla v roce 1997 první soutěž na úrovni Evropy. 

Tento nápad a vlastní realizace vznikl na setkáním tří mistrů v tomto oboru. A.N.C.M. van Milera, profesora odborné školy v Tilburgu v Holandsku a Petera Lugsteina, viceprezident rakouského svazu parketářů. Tito dva zakladatelé již bohužel zemřeli. Poslední žijící zakladatel je Heinz Brehm, předseda svazu EUFA P + F, místopředseda německého svazu parketářů a podlahové techniky, soudní znalec v oboru podlah.

První soutěž proběhla v Německu. Pak ve dvouletém cyklu následovaly soutěže ve Francii, Polsku, Holandsku, Belgii. Zde v roce 2004 proběhla i naše první účast. Od té doby jsme se účastnili na dalších soutěžích v Německu, Rakousku, Polsku a Rumunsku.

V roce 2014 proběhlo Mistrovství Evropy mladých podlahářů i v ČR. Soutěž v Českých Budějovicích, kterou pořádala společnost D.I.E.C. s.r.o. byla vyhodnocena jako nejlepší od doby vzniku této evropské soutěže. Pak následovaly soutěže v Itálii a Bělorusku. Koronavirus tento rytmus soutěží však zastavil. 

Vzkříšení přinesla soutěž Euroskills, která proběhla v minulém roce ve městě Graz v Rakousku. Také díky potřebám ostatních řemesel zahrnuje tato soutěž již 50 různých odborností. Je to přehlídka úrovně v přesahu celé Evropy. A právě zde chceme, příští rok v Polsku, představit i naše podlahářské – parketářské řemeslo. K této soutěži tedy směřuje příprava a soutěžní klání našich mladých podlahářů – parketářů. Národní soutěž je totiž podmínkou pro účast na mezinárodní soutěži EUROSKILLS.

Proto touto cestou vyzýváme mladé řemeslníky z našeho oboru k přípravě a účasti na této soutěži. A protože bez kvalitních řemeslníků se neobejdou ani výrobci či prodejci materiálů, je pro soutěž nezbytná i jejich podpora. Za ní všem zúčastněným firmám moc děkujeme a těšíme se na společné setkání na soutěži.

A co soutěžící čeká a kdy soutěž proběhne? 

Pochopitelně půjde o průřez dovedností a znalostí v celém oboru podlahář – parketář.

1) Příprava podkladu včetně rozměření pro realizaci zadání.
2) Pokládka koberce s lepením dle zadaného vzoru.
3) Provedení pokládky a spojů z přírodního linolea.
4) Výroba a pokládka parketového vzoru s broušením a povrchovou úpravou.

Pro představu uvádíme několik vzorů provedení.

Vypadá to náročně, ale na provedení budou tři dny. Soutěž proběhne v listopadu, lze toho tedy ještě hodně natrénovat.

Pokud budete potřebovat poradit nebo něco si vyzkoušet, obraťte se na nás.

Kontaktní adresa:

MŠŘU, 28. října 25, 461 00 Jablonec nad Nisou, vyřizuje: Ing. Jiří Dvořák, mob: 603 509 986, e-mail: j.dvorak@diec.cz