13.05.2022 | Zprávy

Titul Stavba roku 2021 získalo brněnské studio dkarchitekti za projekt Městské plavecké haly Louny. Odbornou porotu na stavbě zaujalo mimo jiné akcentování kontrastu dvou rozdílných světů, který se v ambiciózní architektuře odráží. Ostře řezaný černý krystal ukrývá příjemný teplý interiér, jemuž dominuje pětadvacetimetrový bazén obklopený dlažbou v barvě slonové kosti a obklady z modřínového dřeva. Napětí z rozdílnosti vnějšího a vnitřního prostředí se projevilo i v dramatickém zvlnění velkoryse pojaté skleněné fasády.

Při návrhu se autoři nechali inspirovat zvlněnými křivkami Českého středohoří, kterými se návštěvníci mohou kochat při výhledu z toboganové věže nebo z venkovní ochlazovací terasy. Budova má tvar zkoseného hranolu, který zachycuje sklon terénu a využívá přirozeně utvořené nerovnosti k bezbariérovému napojení vchodů pro obě podlaží objektu.

„Do výsledného řešení se promítl také kontrast vnitřního a vnějšího prostředí, kdy venku procházejí lidé zabalení kvůli zimě a větru v kabátech a v čepicích, zatímco za tenkou skleněnou stěnou se v teple pohybují plavci jen v nejnutnějším oblečení. Napětí těchto protikladů se nám projevilo zvlněním skleněné fasády, která tvoří hranici těchto dvou světů, podobně jako napětí v tektonických deskách utvořilo křivky Českého středohoří,“ popisuje David Kudla.

Komfortní prostředí podporuje použití přírodních materiálů

Interiéru dominují teplé přírodní odstíny. Obklad stěn tvoří modřínové dřevo a podlahu pokrývá keramická dlažba v odstínu slonové kosti. V místech většího provozního zatížení nebo tam, kde je povrch vystavený stříkající vodě, autoři použili černou vysokotlakou laminátovou desku. Interiér doplňuje pohledový beton s obtištěnou OSB deskou, která pomáhá zakrýt nedokonalosti při vytváření pohledové monolitické konstrukce. Příjemné relaxační prostředí ve wellness části vytváří dřevěný obklad zvlněný v organických křivkách.

Porota ocenila citlivou a elegantní architekturu stavby i vlastní realizaci z hlediska funkčního uspořádání, materiálového řešení i kvality provedení, včetně detailů. „Hmota je šikmo seříznutá na jižní straně, kterou se plně otevírá směrem do parkové plochy. Z exteriéru je budova obložena zavěšenými hliníkovými deskami v černé barvě. Architektonické řešení prostorné bazénové haly a wellness umožňuje optické propojení exteriéru a interiéru prostřednictvím prosklené fasády směrem na jih,“ uvedl v odůvodnění předseda poroty soutěže Stavba roku 2021 Ing. arch. akad. arch. Jan Vrana.

Jedna z otázek pro šéfa ateliéru dkarchitekti Davida Kudlu: Podle jakých kritérií vybíráte materiál podlah a jaký materiál je váš nejoblíbenější?

Podlahu považujeme za jeden z nejvíce zatěžovaných povrchů stavby. Proto zde musíme velmi pečlivě zvážit způsob užívání jednotlivých prostor a životnost takovéto podlahoviny. Tím se nám velmi rychle vyprofilují pouze některé možnosti. Pak se rozhodujeme o vztahu ke konceptu stavby a pohledu budoucích návštěvníků. Proto se ani nedá říct, že bychom měli nějaký materiál nejoblíbenější. U uvedené Městské plavecké haly v Lounech jsme například dlouho hledali tu správnou keramiku, v barevnosti slonové kosti. Většinou se setkáváme na bazénech s čistou bílou barvou, která ale působí velmi tvrdě. Námi použitá barevnost nepřebíjí ostatní materiály a zároveň působí velmi vkusně.4

Celý rozhovor najdete v profi magazínu DOMO č.3/2022, který vyšel 3.5.2022. V případě zájmu si jej můžete objednat ZDE nebo si napsat o ukázkový výtisk zdarma ZDE.