15.09.2021 | Praxe

Terasa z dřevěných terasových prken harmonicky propojí váš obytný prostor s přírodou. Dřevěná terasová prkna na rozdíl od betonu, dlažby nebo WPC lépe pracují se změnou teplot a klimatických podmínek, dřevo je navíc velmi uživatelsky příjemné na dotek a došlap. Terasa z dřevěných materiálů vyschne po dešti rychleji než ostatní materiály. Je na dotek teplá, rychle se vyhřeje sluníčkem, ale nerozpálí se, dobře se udržuje a na rozdíl od anorganických materiálů žije. Díky přirozené elasticitě nehrozí za silnějších mrazů její poškození. Nepravidelnost povrchu také láká opticky, krajinky a suky mohou být výrazným designovým prvkem. Při správné péči mají dřevěná terasová prkna životnost až 25 let.

Příprava dřevěné terasy na podzim 

Terasa z dřevěných terasových prken harmonicky propojí váš obytný prostor s přírodou. Dřevěná terasová prkna na rozdíl od betonu, dlažby nebo WPC lépe pracují se změnou teplot a klimatických podmínek, dřevo je navíc velmi uživatelky příjemné na dotek a došlap. Terasa z dřevěných materiálů vyschne po dešti rychleji než ostatní materiály. Je na dotek teplá, rychle se vyhřeje sluníčkem, ale nerozpálí se, dobře se udržuje a na rozdíl od anorganických materiálů žije. Díky přirozené elasticitě nehrozí za silnějších mrazů její poškození. Nepravidelnost povrchu zase láká opticky, krajinky a suky mohou být výrazným designovým prvkem. Při správné péči mají dřevěná terasová prkna životnost až 25let. 

Dřevěná terasa 

V nabídce spol. ASKO a.s. najdete nabídku dřevěných terasových prken jak z tuzemských, tak exotických dřevin. Terasová prkna z evropských dřevin mají vyšší tepelný komfort pro bosou nohu, mají menší roztažnost. Je však nutné věnovat větší pozornost pravidelné péči a mít na paměti možnost třískování. Výhodou exotických dřevin je vyšší životnost (cca 25let), vyšší mechanická odolnost a rezistence vůči škůdcům. Při montáži je zapotřebí počítat s větší roztažností exotických dřevin (až 10%), časem může povrch „plstnatět“ a je nutné mít na paměti, že na slunci se více rozehřívají.

Mezi oblíbené zástupce tuzemské dřeviny patří Sibiřský modřín. Jde o dřevinu původem z oblasti Sibiře, je světle žlutého až načervenalého zbarvení, velmi odolná proti extrémním teplotním výkyvům až do -50 °C. Díky pomalému růstu a hustým letokruhům má výborné mechanické vlastnosti. Sibiřský modřín má hustotu 620 – 680kg/m3.

Oblíbenou exotickou dřevinou je Massaranduba. Dřevina původem z Jižní a Střední Ameriky, červenohnědého zbarvení. Hustota dřeva 1100 - 1200 kg/m3. Vysoce tvrdé, těžké a trvanlivé dřevo. Prkna předsušena na vlhkost 16 - 18%.

Jako každý přírodní produkt vyžadují terasová prkna ze dřeva pravidelnou péči a údržbu. Na přímém slunci, nezakryté, vystavené dešti, slunci, mrazu apod. materiál přirozeně degraduje. U dřeva jde v první fázi o tzv. šednutí, o přirozený projev stárnutí dřeva. Doba a intenzita této degradace je závislá na množství srážek, slunečního svitu, popřípadě konstrukční ochrany (je-li například terasa pod pergolou). Barevnou změnu můžete pozorovat v podstatě po několika dnech – po prvních deštích se vytrácí pigment, sluncem dřevo žloutne. Pokud máte rádi šedou patinu, stejnou jako na starých nenatřených plotech, lze terasu do tohoto efektu upravit olejovými nátěry.

www.asko-as.cz