14.10.2021 | Praxe

Podtrhují přirozený vzhled a vlastnosti dřeva, chrání před nástrahami počasí, jakož i před špínou. Vosk a olej na dřevo jsou přírodní alternativou na ochranu dřeva s vysokou odolností, a to v exteriérech i v interiérech. Kdy zvolit oleje a vosky, jaké jsou jejich vlastnosti a jak je správně nanášet? Poradíme vám.

PROČ ZVOLIT VOSK A OLEJ NA DŘEVO?

Dřevo ošetřené oleji nebo vosky si udržuje své přirozené vlastnosti. Díky tomu, že povrch není uzavřen, může dřevo dýchat a také se z něj uvolňují vonné silice. Dřevo díky tomu zůstává příjemné na dotek a zároveň krásně voní. Olej a vosk jej však účinně chrání i před plísněmi, hmyzem, UV zářením a vlhkostí. Vosk a olej na dřevo jsou navíc šetrné k životnímu prostředí a také ke dřevu. Naši předkové ošetřovali dřevěné povrchy jedině takovými nátěry, takže jsou osvědčené několik desetiletí až století.

Za vynikající vlastnosti přírodních olejů mohou jejich molekuly, které jsou několikrát menší než ty, ze kterých se skládají umělé pryskyřice. Díky tomu dokáže olej pronikat hlouběji do dřeva a zároveň zajišťuje difúzní vlastnosti nátěru. Takový přírodní nátěr nepraská a zachovává si pružnost.

Některé oleje a vosky se doporučují i na pochozí plochy teras nebo jiné povrchy dřeva, které se mohou poškodit odřením. V případě mechanického poškození je velkou výhodou těchto přípravků jednoduchá oprava povrchů. Uděláte to poměrně rychle a bez nepořádku, protože není třeba je komplikovaně brousit. Stačí je opatrně očistit a opět přetřít – ideálně týmž olejem, kterým byly natírané naposledy. V případě lakovaných povrchů je renovace složitější a je třeba nejprve odstranit povrchovou vrstvu.

 Olej na dřevo a vosk je třeba vybírat důkladně. Nejlepší totiž je, když jsou plochy znovu ošetřovány stejným přípravkem. Jednou až dvakrát ročně dřevěné plochy zkontrolujte a znovu natřete olejem nebo voskem. Dřevo musí být dostatečně suché, aby se olej dostal hluboko dovnitř. Zároveň by měl být povrch hladký a opracovaný, jinak na něm mohou vzniknout skvrny a fleky. Pokud se rozhodnete pro voskování či olejování, v neposlední řadě nikdy nezapomínejte na bezpečnost při práci. 

JAKÉ DŘEVO MŮŽETE OŠETŘOVAT OLEJEM A VOSKEM?

Oleje a vosky jsou vhodné na dřevo jak v exteriéru, tak v interiéru. Některé jsou vhodné i na terasy a podlahy. Vytvrzovací olej na dřevo dokonce tvoří odolnou povrchovou úpravu. V exteriérech můžete olej a vosk použít na ošetření altánku, terasy, dveří, oken a zahradního nábytku. V interiéru s nimi ošetříte nábytek i podlahy. Nemusíte se bát ani vlhkosti, protože některé vosky jsou vhodné i do vlhkých interiérových prostor.

JAK POSTUPOVAT PŘI OLEJOVÁNÍ A VOSKOVÁNÍ DŘEVA?

Dřevo by mělo být hladké, dostatečně opracované, zbavené prachu, suché a očištěné od mastnot nebo pryskyřic. Olej před použitím promíchejte a pro nanášení použijte hadr, který nepouští vlákna. Olej nebo tekutý vosk můžete nanést i štětcem, špachtlí, stříkáním, a dokonce i máčením. Ideální postup je takový, že olej vylijete na povrch dřeva a následně jej rozetřete hadrem. Vrstva oleje by měla být dostatečně vydatná, aby se olej ihned nevsákl, ale zanechal na povrchu vrstvu. Olej následně nechte vsakovat 5–20 minut. Povrch pak očistěte a vyleštěte čistým suchým hadrem nebo savým papírem. Tento postup doporučujeme opakovat po 24 hodinách, řiďte se však přesnými pokyny výrobce.

Hadr, štětce nebo jiné použité nářadí po olejování ihned omyjte mýdlem a vodou nebo nitro ředidlem. Nikdy neodhazujte hadry a jiné nářadí nasáklé oleji (například i fermeží) do uzavřených nádob a také je nenechávejte na slunci. Může dojít k jejich samovznícení!

Pokud hledáte oleje na dřevo, které jsou vyrobeny z přírodních složek a jsou šetrné ke zdraví a životnímu prostředí, doporučujeme Belinka oleje. Všechny druhy dřeva mohou být ošetřeny olejem nebo voskem. Některé vzácné druhy dřeva však vyžadují konkrétní typ oleje.

VOSKY, OLEJE NA DŘEVO A JEJICH VÝHODY:

  • Jsou šetrné k dřevu a k životnímu prostředí.
  • Zvýrazňují přirozenou strukturu, vlastnosti a vzhled dřeva. Dřevo krásně voní a zároveň je příjemné na dotek.
  • Nevytvářejí film na povrchu, a tedy nehrozí odlupování povrchové vrstvy.
  • Mechanická poškození se dají jednoduše a rychle opravit.
  • Jsou vhodné pro všechny typy dřeva. Některé vzácné druhy vyžadují specifický typ oleje.
  • Chrání dřevo před povětrnostními vlivy, dřevokaznými parazity, ale i před mechanickým poškozením – například při vyšlapání podlahy.
  • Pronikají hluboko do dřeva.
  • Představují ekologičtější formu ochrany dřeva.