05.06.2021 | Praxe

V porovnání s jinými místnostmi rozhoduje o výběru podlahové krytiny do kuchyně a jídelny více faktorů současně. Důležitá je nejen dostatečná odolnost vůči vlhkosti i celkové zátěži, pro tuto část domácnosti určitě typická. V době, kdy jsou kuchyně a jídelny standardně součástí obytných prostor, musí podlaha splňovat i vysoké nároky estetické. Zapomínat nelze ani na fakt, že čas strávený při vaření musí být příjemný pro nohy. V sortimentu společnosti Kratochvíl parket profi naleznete různé materiály, které v kuchyni obstojí.

V kuchyni se na odolnost podlahy kladou vysoké nároky. Kromě každodenního i několikahodinového provozu zde existuje vysoké riziko pádu těžkých předmětů a také vyšší koncentrace vlhkosti a zároveň mastnoty. Podlaha v kuchyni by měla být zároveň bezpečná, nesmí tedy být kluzká. K tomu všemu by měla nabídnout i snadnou údržbu. Z výše jmenovaných důvodů dosud v kuchyni často vítězila dlažba, dnes už se tu ale uplatní i jiné materiály, které v náročných podmínkách umějí obstát.

Vinylová podlaha je příjemná a snadno se čistí

Odolnost proti opotřebení i nárazu a snadná údržba, ke které stačí čistá voda. To zahrnuje základní výhody vinylových podlah. Přidává se k nim měkký, pružný povrch, který působí příjemně pro bosou nohu, ale neklouže. Výhodou dále zůstává vysoká odolnost proti vlhkosti. Aby však podlaha ustála i její dlouhodobé působení, např. v situaci, kdy vyteče myčka, je vhodné použít vinyl v rolích. Při šířce tři nebo čtyři metry totiž při pokládce nevznikají takřka žádné spoje, jimiž by mohla vlhkost proniknout pod krytinu. Riziko znamenají pouze ostré předměty, které mohou jinak odolný povrch vinylových podlah proříznout.

Foto: Vinylové krytiny 1FLOOR „V“ ,které jsou vlastní kolekcí KPP, máme k dispozici ve variantách lepených dílců, dílců se zámkem a dílců na HDF desce se zámkem v tloušťkách 2 mm, 4,5 mm a 9 mm pro různé výškové úrovně místností. Snadno s nimi sjednotíte vzhled podlahy v celém interiéru,to znamená například včetně schodiště. Zdroj: KPP

Ekologické elastické podlahy – zdravé a odolné

 Příjemný povrch na dotek nabízejí také ekologické elastické krytiny, které neobsahují PVC, chlor, změkčovadla, halogeny či těžké kovy, a jsou vyrobené z recyklovatelných surovin. Jsou rovněž voděodolné a lehce se čistí, k údržbě stačí jen voda. Povrch ekologických podlah je antibakteriální, antistatický a kromě fyzické zátěže – odolnost vůči poničení, poškrábání, nárazům – zvládne i působení chemikálií. 

Foto: Např. Bio podlaha Wineo PURLINE nestudí a je příjemná pro chůzi bosou nohou, díky elasticitě prospívá kloubům a má certifikovanou odolnost proti skluzu. Podlaha je tichá a vytváří příjemnou akustiku. Hodí se nejen do kuchyně, obstojí rovněž v koupelnách. Zdroj: KPP

Čistě přírodní a vysoce odolné SPC podlahy

Další dobrou volbu do kuchyně přinášejí nové SPC krytiny neboli rigidy, které představují novou generaci ekologických, avšak mimořádně odolných podlah s minerálním jádrem. Ač se jim někdy říká nové vinyly, neobsahují PVC, ftaláty ani změkčovadla a jsou plně recyklovatelné. Jejich zdravotní nezávadnost dokládají nejprestižnější certifikáty, např. francouzský certifikát, měřící emise, Émissions dans l’air intérieur, třída A+. Jejich základní složkou je drcené kamenivo/minerály (stone polymer composit). K tomuto základu se přidávají polymery, které zajistí ohebnost krytiny.

SPC krytiny jsou voděodolné, oproti vinylovým podlahám jsou tvrdší, pevnější, tvarově a rozměrově stálejší, ale zároveň příjemné na dotek. Jsou také méně náročné na kvalitu podkladu, neprokreslí každou prasklinku či dolík v podkladu a zvládnou i vyšší zbytkovou vlhkost podkladu, takže je lze položit dříve. Skvělou službu nabídnou rigidy i v komerčně zatěžovaných prostorách, takže obstojí i v náročných podmínkách kuchyně. Pokládají se plovoucím způsobem s velmi pevným zámkovým spojem.

Foto: Kolekce minerálních krytin SPC KPP zahrnuje 12 dřevěných dekorů a 4 kamenné. V dřevěné kolekci SPC KPP X-CELLENT WOOD lze vybírat od světlejších, klidně působících povrchových úprav bez výraznější kresby, až po temnější odstíny s dramatičtější strukturou dřeva na úrovni kartáčovaných a ručně škrábaných podlah. V kolekci SPC KPP BRICK DESIGN STONE si zákazníci mohou vybrat ze čtyř dekorů, od pískově laděného betonu po tmavě šedý cementový povrch. Zdroj: KPP

I nejstarší švédská značka dřevěných podlah Kährs (založena 1857) rozšířila své portfolio o SPC krytiny. I v tomto segmentu však zůstala věrná ekologickému a přírodnímu přístupu – nejen dekory imitujícími dřevo a kámen, ale především ekologickým a zdravotně nezávadným složením těchto podlah. Vrchní vrstva dělá z elastických podlah Kährs vysoce odolnou podlahu proti opotřebení, poškrabání, usazování nečistot či vlivu chemikálií, je vhodná i pro nejzatěžovanější komerční prostory. Složení z voděodolných materiálů umožňuje pokládku i ve vlhkých prostorách bez rizika poškození.

Laminátové podlahy jsou díky novým technologiím voděodolné

Dlouho platilo, že se laminátové podlahy nehodí do vlhkých prostor. Výrobci obvykle alespoň ošetřovali spoje laminátových krytin, např. voskovou impregnací, což dokázalo krytinu před průnikem vlhkosti ochránit pouze v řádu hodin. Nové technologie však otevřely těmto jinak velmi praktickým a oblíbeným krytinám cestu i do kuchyní a dokonce i do koupelen. Speciální povrchová úprava bočních spojů Aqua-Stop kolekcí Wineo nebo Aqua Protect značky Classen z nich totiž učinila voděodolné krytiny. Před průnikem vody a vlhkosti je přitom chrání stoprocentně a dlouhodobě. V prostoru kuchyně laminátové krytiny nabídnou skvělou službu – zejména díky vysoké tvrdosti a tedy odolnosti. Nevýhodou ale zůstává povrch chladný na dotek, který není příjemný pro bosou nohu. Vyváží ho ale nespočet dekorů, z nichž si vybere opravdu každý.

Foto: Laminátové kolekce Wineo 300 a Wineo 500, které jsou standardně ošetřeny 100% voděodolným nátěrem Aqua-Stop, zahrnují množství dřevěných dekorů s různou povrchovou strukturou pro stylové bydlení. Reálnost dřevěného vzhledu u některých dekorů kolekce Wineo 500 dotvářejí V-drážky. Zdroj: KPP

Dřevěné podlahy vydrží, problémem zůstává déletrvající vlhkost

Pokud do kuchyně zvolíte dřevěnou podlahu, bude vás těšit její krása a přirozenost, ale na rozdíl od jiných materiálů musíte být při každodenním provozu opatrnější. I pokud zvolíte podlahu z tvrdé dřeviny, upadne-li vám těžký předmět, zanechá na podlaze prohlubeň. Vyšší odolnosti v tomto ohledu nepomůže ani povrchová úprava, ta má vliv spíše na údržbu. U lakovaných podlah snáz zažehnáte nehodu v podobě vylitého oleje či vína, ty lze bez problémů setřít. U olejovaných podlah mohou po takovém incidentu zůstat skvrny, snazší je ale jejich lokální oprava. Krátkodobé působení vlhkosti dřevěné podlaze neublíží, vyteče-li však myčka nebo lednička a voda působí několik hodin, dřevo se poškodí.

Foto: Kolekce dřevěných podlah Lux a Lumen švédské značky Kährs v ultramatném laku budí dojem, že je krytina vyrobena z neošetřeného, surového dřeva. Ultramatný povrch totiž efektivně pohlcuje světelné paprsky, neodráží lesk a nechává vyniknout krásu barevného odstínu a přirozeného vzhledu podlahy. Kolekce Lux a Lumen mají shodné dekory, které se liší jen v počtu lamel. Kolekce Lux je jednolamelová, kolekce Lumen dvou a třílamelová. Zdroj: KPP.

www.kpp.cz