31.05.2021 | Praxe

Podlahy umístěné do vzdělávacích zařízení musí splňovat specifické nároky. Jelikož jsou školy a školky rušná místa plná dětí a dospělých, je třeba aby byly chodby, šatny a učebny bezpečné. Je důležité, aby odolávaly každodenní intenzivní zátěži, snadno se udržovaly, ale také navozovaly příjemnou atmosféru, protože právě podlaha vytváří základní vizuální element každého interiéru. A právě těmito vlastnostmi se vyznačují podlahové krytiny LINO od českého výrobce, společnosti Fatra, a.s.

Foto: NFE Super, zdroj: Fatra, a.s.

Jaké zásadní požadavky musí podlahová krytina splňovat?

Odolnost: Podlahová krytina musí být schopna snést vysokou zátěž, odolnost proti poškrábání, otlaku a oděru. Tuto vlastnost splňují podlahy s nejvyšší třídou zátěže číselného označení 43.

Bezpečnost: S vysokou koncentrací lidí se úměrně zvyšuje i riziko uklouznutí, následného pádu či zranění. A ve školách to platí dvojnásob, protože děti po chodbách zkrátka pobíhají. Je tedy nutné, aby právě tyto podlahy spadaly do kategorie protiskluzných podlah, kterou udává norma DIN 511 30. 

Snadná údržba: Jelikož jsou plochy těchto interiérů velké, je zásadní výhodou snadno udržující se povrch. Svrchní část podlahovin LINO je opatřena PUR ochrannou vrstvou, která to zaručuje. 

Antistatičnost: Ve specifických prostorách, jako jsou počítačové učebny, je žádoucí antistatické provedení podlah, které zabraňuje vzniku elektrostatického náboje.

Odolnost povrchu vůči bakteriím: Právě v této době se klade vysoký důraz na ochranu zdraví a podlahy z Fatry splňují ty nejvyšší nároky, jelikož byly testovány dle mezinárodní normy ISO 846. 

Design: Důležitým kritériem je bezesporu i široká nabídka dekorů a barev k doladění atraktivního interiéru dle potřeb a přání zákazníka.

Foto: NFE Ideal, zdroj: Fatra, a.s.

Jakou podlahovinu do jednotlivých interiérů vzdělávacích zařízení tedy použít? 

Do učeben s neustálým pohybem židlí a nábytku doporučujeme pokládat heterogenní podlahovou krytinu Novoflor Extra Amos, u níž byla přizpůsobena výroba nášlapné vrstvy a tím došlo ke zdokonalení vlastností proti poškrábání, opotřebení a oděru. Podlaha spadá do kategorie s nejvyšším stupněm zátěže, třídy 34, 43. Pro co nejdelší funkčnost krytiny je nutné zabezpečit kontaktní plochy s podlahou vhodnými ochrannými prostředky, jako jsou textilní podložky pod pevné nožky židlí a stolů. Pro kolečkové židle a další mobilní nábytek je žádoucí používat kolečka typu „W“, které jsou z měkkého plastu na tvrdém jádru nebo ochranné PET podložky pro kolečkové židle.

Pro chodby a šatny je možné položit kteroukoliv podlahovou krytinu z kolekcí Novoflor Extra, například Ideal, která svou širokou paletou barevných provedení dokáže rozzářit jakýkoliv prostor. Třída zátěže opět spadá do nejvyššího stupně.

Foto: Garis, zdroj: Fatra, a.s.

www.fatrafloor.cz 

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.