21.06.2021 | Praxe

Vytouženým snem mnoha zapálených zahrádkářů či chatařů je mít stále zelenou zahradu s dokonale střiženým trávníkem. Příjezdové cesty či terasy jsou ale prostory, kde skutečnou trávu udržíte při životě jen s velkými obtížemi. Nabízí se proto řešení v podobě travního koberce, který vám prostor zkrášlí, snadno se udržuje, a navíc odolá všem vnějším vlivům.

Umělý trávník najde své místo na parkovacím stání, na terase, ale i okolo bazénu. Využití je široké, a pokud vyberete kvalitní kousek, zůstane s vámi několik dlouhých let. Chcete se do pokládky koberce pustit sami? Stačí šikovné ruce, trocha odvahy a vše se zazelená raz dva.

Než začnete

Jak se říká „dvakrát měř, jednou řež“, proto sáhněte po metru a vše si pečlivě rozvrhněte. Máte strach, že vám někde bude kus nového trávníku přečnívat? Vždy je lepší, když něco zbyde, než když pár čísel chybí. Nejlepší způsob, jak si být jistý vyměřenou plochou, je udělat si náčrt, alespoň zjistíte přesný tvar pozemku a vše si můžete promyslet. „V případě, že na pozemek potřebujete umístit větší kus trávníku z více rolí, musíte všechny kusy položit ve stejném směru. Proto je potřeba postavit se proti přirozenému sklonu travních vláken. Myslete i na počasí, to vám může plány trochu zkomplikovat – nemělo by být méně než 10 °C a příliš velké vlhko nebo déšť,“ doporučuje Marek Černý z internetového obchodu Mujkoberec.

Jak začít? Kvalitní podklad je klíčový

Než uložíte nový travní koberec na místo, kde zůstane ležet několik let, vytrhejte veškerý plevel a odstraňte kamínky a nerovnosti – v opačném případě by se začal vlnit. Podklad zarovnejte a zvažte, jestli vám vadí sem tam nějaký přirozený sklon, nebo chcete dokonale hladký trávník – v takovém případě na podklad položte ještě vrstvu cementu a písku. Koberci nesvědčí mokro, proto podklad pečlivě odvodněte či připravte odtokové drážky, které přebytečnou vodu svedou tam, kam patří. Základ pro nový trávník vykopejte do hloubky 5 – 15 cm, nebo dokud nenarazíte na přirozeně stabilní podklad. Aby zůstal chráněn ze všech stran, obložte vymezený prostor dřevěným rámem, který bude zahradu chránit proti hnilobě, plísni či vodě. A co víc? Anglický trávník dostane dokonalý střih a tvar, na nějž si netroufne žádný škůdce zvenčí.

Něco pro perfekcionisty

Žádná nerovnost nebo výmol u vás nemají šanci? Podložte trávník vrstvou cementu a písku v poměru 1:7, hmotu rovnoměrně rozprostřete, zarovnejte a nechte ztuhnout. Teprve potom bude vše připraveno pro nový travní koberec. S pokládkou si dejte načas, už jednou jsme upozorňovali, že koberci nesvědčí mokro nebo vlhko, proto dbejte na správné proschnutí podkladu.

V přirozenosti je krása

Nevadí vám projít se po zahradě, kde jsou mírné prohlubně nebo lehký sklon? Poté na závratné úpravy zapomeňte. Vykopanou jámu pro travní koberec vysypejte směsí hrubého štěrku a zeminy a pořádně vše udusejte vibrační deskou. Aby se k novému trávníku nedostaly plevel nebo plísně, dopřejte mu ještě jednu vrstvu jako základ z geotextilie nebo z podobné fólie.

Pozor, jdeme do finále

Vše je připraveno a stačí jen vybalovat jednu roli koberce za druhou? Pusťte se do toho! Koberec nechte rozrolovaný přes noc, předejdete tím jeho nechtěnému vlnění a mačkání. Nezapomeňte také všechny role položit ve stejném směru, aby vám některé kusy nešly proti sobě. Buďte během instalace opatrní a dbejte na to, aby se koberec zbytečně nepřehýbal a nelámal. Na ořezávání do finálního tvaru se můžete pustit hned, ale klidně i v úplném závěru procesu pokládky. Při ořezávání začněte s vnějšími okraji, které mírně přehněte a odřízněte ostrým nožem.

Dejte si záležet, aby všechno leželo, jak má

Potřebujete-li spojit více rolí koberce, položte je vedle sebe v bezprostřední vzdálenosti. Pod překryv instalujte lepicí pásku a připravte si dvousložkové PU lepidlo. Dbejte na správný postup podle návodu, aby vše drželo a do trávníku nikde nezatékalo. Lepidlo v přiměřeném množství naneste v šířce 20 cm po celé délce švu na pásku pomocí ozubené stěrky. Pokud byste použili příliš tlustou vrstvu, mohla by směs prosáknout kobercem a už by nevypadal tak hezky. Obě strany přeložte zpět a důkladně stlačte. Menší kousky nemusíte trápit lepidlem, stačí lepicí páska a trocha síly – koberec k ní jednoduše přitlačíte.

Konec dobrý, všechno dobré

Vzpomenete si na dřevěný rám, který jsme dávali po celém obvodu zahrady? Teď nastal čas dát travnímu koberci pevné místo a ocelovými šrouby ho k rámu zakotvit. Jako alternativu lze použít obrubníky, k nimž trávník přichytíte stejným způsobem. Máte-li malý kousek, kam nový trávník pokládáte, šrouby zavrtejte přímo do země. Pokud nemáte odstřiženy přebytečné kousky, udělejte to nyní. Potom už stačí zeleného parťáka před domem jenom pořádně vydrbat kartáčem nebo smetákem, aby vypadal k světu a dělal vám jen radost.

Zdroj: časopis DOMO č. 3/2021