17.05.2021 | Praxe

Pokud vaši zákazníci přemýšlejí o výměně podlahy, měli by zvážit názory i charakter všech živých členů domácnosti, nejen těch lidských. Pokud však nechovají andulku nebo morčata, kterým k životu stačí útulná klícka, ale po podlaze s nimi bude (kromě želvy) pobíhat i pejsek nebo kočička, měli by i oni do výběru krytiny promluvit. Nemusí zrovna své mazlíčky posadit do auta a vzít k vám do showroomu, aby vám zvířátka ukázala svůj oblíbený odstín, který by se jim hodil ke kožíšku, ale při výběru typu krytiny by měli i zákazníci zvážit jejich (ne)schopnosti.

Foto: Aqua_Stop_laminát_Wineo_dekor_Tirol Oak Honey_Zdroj: KPP

RADY PRO VAŠE KLIENTY: VÝBĚR PODLAHY PSÍMA OČIMA

Je to hodně komplikovaná otázka, záleží, jakého kdo má psa. Navíc nejen velikostně, tzn., jestli je velký, nebo malý, těžký, nebo lehký, ale důležitý význam má i jeho stáří, protože štěně se chová jinak než starší pes. Obecně tedy záleží hlavně na vlastnostech a charakteru psa. Asi neexistuje krytina, snad jen kromě keramické dlažby, kterou by pes nedokázal poškodit.

V případě dřevěné podlahy pes do laku udělá drobné škrábance – ty zůstanou jen v laku, neproniknou do dřeva jako takového, ale budou vidět, zejména proti světlu. V olejované dřevěné podlaze pes také udělá škrábance – v tomto případě zasáhnou přímo do dřeva, zároveň ale nejsou na první pohled viditelné, a když se podlaha znovu naolejuje, škrábance, pokud nejsou mimořádně hluboké, zatáhnou a nebudou tolik vidět. Co se týká dřeva, pro tento účel se hodí spíše olejované povrchové úpravy.

Foto: Aqua_Stop_laminát_Wineo 300_dekor_Ascona Pine Grey_Zdroj: KPP

Nebo si zákazník může vybrat aktuální novinku, kolekci Life švédské značky Kährs s novou generací extrémně odolných laků vůči drobným škrábancům a poškozením. Kolekce Kährs Life je vhodná pro vysoce zatěžované komerční prostory, tento lak má unikátní vlastnosti. „Tato kolekce Kährs Life snese hodně, opravdu hodně. Ač je to dřevěná podlaha, u které se běžně neudává třída zátěže, během testování byla zkoušena stejným způsobem jako laminátové podlahy a dosáhla odolnosti zátěžové třídy 33,“ chválí novinku Milan Mrkáček z KPP. „Pokud by zákazník nechtěl dřevěnou podlahu, přikláněl bych se k novým SPC (Stone Polymer Composit) podlahám s jádrem z drceného kameniva, např. české značky KPP, německé WINEO nebo švédské Kährs, které jsou vysoce odolné. I lamináty vydrží hodně, ale výrobci zdůrazňují, že jde o odolnost pro klasický pohyb na krytině. Laminát je skutečně hodně odolný, ale pokud se pes bude třeba dlouhodobě na jednom místě snažit vyhrabat díru a bude urputný, může poškrábat i laminátovou podlahu.“

I kvůli loužičkám jsou nejvhodnější SPC krytiny a voděodolné lamináty s Aqua-Stop 

U psa však hrozí ještě jeden potenciální problém, jímž je moč. Jednak je to tekutina a za druhé  tekutina velmi agresivní. „Pokud tedy majitel nemá jistotu, že se pes nevyčurá na podlahu, volil bych SPC podlahu, protože tato krytina odolává vůči vlhkosti. U dřeva trvá riziko, že pokud by na něm dlouho stála loužička, začalo by nabobtnávat. Rovněž u laminátů hrozí poškození konstrukce krytiny, pokud tedy nemají speciální 100% voděodolný nátěr Aqua-Stop, jaký nabízí třeba německá značka WINEO. Vylučovací metodou bych tedy na první místo dal SPC krytiny a na druhé laminátovou podlahu. Voděodolným vinylům ohledně vlhkosti poškození nehrozí, ale zase jsou měkčí, tudíž si s sebou nesou větší riziko poškrabání. Ale hlavně vím s jistotou, že pokud zůstane loužička na vinylu delší čas, vlivem své agresivity může vykreslit flek a ten už na krytině zůstane,“ pokračuje Milan Mrkáček.

Foto: 2_Kočka_Vinylová podlaha WINEO_kolekce Wineo 600 Wood_dekor Polaris_Zdroj: KPP

Podlahám nesvědčí drápky protahujících se koček 

Kočky si, pokud jde o vyměšování, počínají přece jen kultivovaněji a jistě nebudou do podlahy „zahrabávat kost“. To ale neznamená, že nejsou pro krytinu neškodné. Svým způsobem jsou nebezpečnější – stačí si vybavit, jak se kočky umějí roztomile protáhnout... a zatnout drápky a zarýt, když si packy přitahují k tělu. To samozřejmě zanechá stopy ve dřevě i ve vinylu, proto v případě, kdy byt či dům obývají kočky, jsou vhodnější SPC krytiny nebo lamináty.

www.kpp.cz