25.05.2021 | Praxe

Terasy se opět ocitají v popředí zájmu řady klientů. Zůstávají žádaným prvkem, jenž zlepší kvalitu bydlení, místem, kde lidé mohou trávit čas blíž přírodě a přitom v soukromí. Místem, kde mohou trávit čas s rodinou, přáteli, nebo jen sami se svými myšlenkami. Terasa představuje ideální místo, které si můžeme přizpůsobit svým potřebám, vkusu, prostoru, který máme k dispozici.

Abychom předešli zklamání z výsledku, musíme věnovat čas přípravě a před samotnou výstavbou mít jasně promyšlené požadavky. Chceme terasu využívat celoročně, nebo jen sezonně? Chceme ji mít otevřenou, nebo částečně zakrytou? Bude zde místo pro čas s přáteli a prostor pro odpočinek? Budou po terase běhat děti, případně zvířata apod.? Pokud si předem zodpovíme praktické dotazy, které s provozem terasy úzce souvisejí, předejdeme případnému zklamání z výsledku.

Základem terasy je „podlaha“, ta by měla počítat s předpokládaným využitím terasy, ale také s naší ochotou věnovat čas její údržbě. Při volbě terasové krytiny bychom měli zohlednit nejen design a funkčnost, ale i množství času, který chceme péči a údržbě věnovat.

Mezi zástupce klasické „terasové krytiny“ patří dřevěná terasová prkna. Na trhu je dostupná pestrá nabídka evropských i exotických dřevin v řadě délek, šířek a profilů prken. Terasová prkna ze dřeva jsou obecně velmi uživatelsky příjemná na dotek a došlap. Jako každý přírodní produkt však dřevěná terasová prkna vyžadují péči a údržbu.  Na přímém slunci, nezakrytá, vystavená dešti, slunci, mrazu, přirozeně degradují. U dřeva v první fázi probíhá barevná degradace – šedne. Odehrává se naprosto přirozený proces. Doba a intenzita této degradace závisí na množství srážek, slunečního svitu, popřípadě konstrukční ochrany (je-li například terasa pod pergolou). Barevnou změnu můžete pozorovat v podstatě po několika dnech – po prvních deštích se vytrácí pigment, sluncem dřevo žloutne.

Pokud tedy zvolíme dřevěná terasová prkna, musíme počítat s pravidelnou údržbou, která prodlouží životnost dřeva a zachová mu co nejlépe jeho vlastnosti. V nabídce společnosti ASKO najdete terasová prkna z evropských i z exotických dřevin. Výhodou exotických dřevin je jejich vyšší životnost (cca 25 let), mechanická odolnost a vyšší rezistence vůči škůdcům. Při montáži se musí počítat s větší roztažností exotických dřevin (až 10 %), časem může povrch „plstnatět“ a je nutné mít na paměti, že na slunci se více rozehřívají. Díky svým vlastnostem jsou však vhodné například v okolí bazénů, kde eliminujeme riziko třísky v bosé noze.

Oproti tomu terasová prkna z evropských dřevin mají vyšší tepelný komfort pro bosou nohu, nabízejí menší roztažnost. U evropských dřevin je nutné věnovat větší pozornost pravidelné péči, počítejme s tzv. třískováním a s nižší živostností (cca 15 let). Pro řadu klientů znamená výhodu nižší pořizovací cena.

Sibiřský modřín reprezentuje oblíbenou tuzemskou dřevinu. Dřevina původem ze Sibiře je světle žlutého až načervenalého zbarvení. Platí jako velmi odolná proti extrémním teplotním výkyvům (až do -50 °C). Díky pomalému růstu a hustým letokruhům má výborné mechanické vlastnosti. Sibiřský modřín má hustotu 620 – 680 kg/m3.

Massaranduba je oblíbenou exotickou dřevinou. Pochází z Jižní a Střední Ameriky, vyznačuje se červenohnědým zbarvením. Hustota dřeva 1100 – 1200 kg/m3. Vysoce tvrdé, těžké a trvanlivé dřevo. Prkna předsušena na vlhkost 16 – 18 %.

Stále žádanějším materiálem pro realizaci teras, ale i oplocení je WPC neboli dřevoplast. Moderní materiál vynikající dlouhou životností a rozměrovou stálostí. Materiál, který je voděodolný, mrazuvzdorný, odolný proti UV záření, vůči přírodním vlivům a škůdcům. Velkou výhodu WPC systémů představuje jejich téměř bezúdržbový provoz: není potřeba nátěž, ošetření, netřískuje apod. Nevýhodu může znamenat nižší komfort pro bosou nohu při intenzivním slunečním svitu.

V nabídce společnosti ASKO a.s. se velké oblibě těší zástupce WPC RusDecking, terasový systém, určený pro terasová prkna, ale i na plotovky. Prkna jsou vyrobena speciální technologií ze dřeva s příměsí HDPE, pojiv a aditiv. Výsledný produkt má strukturu přirozeného dřeva a díky použitým kompozitním materiálům řadu příhodných vlastností. Materiál RusDecking díky svému unikátnímu složení (52 % dřeva, 28 % kvalitních HDPE polymerů a 20 % ekologických aditiv kvůli trvanlivosti a proti UVA záření a stárnutí) vyniká odolností proti výkyvům počasí a povětrnostním podmínkám, má výborné technologické vlastnosti. Životnost 20 let, šetrnost k přírodě a 100% recyklovatelnost spolu se snadnou montáží a instalací doplňují výhody materiálu. Pro letošní rok je nabídka dutých profilů terasových prken doplněna i profilem plným ve stejném rozsahu dekorů. Pro své zákazníky má společnost ASKO a.s. nabídku doplněnou řadou plotovek RusDecking ve stejném dekoru a provedení. Plotovky lze instalovat horizontálně, jednostranně i oboustranně. Vybírat můžete ze tří dekorů dřeva.

Zastánci přírodního dřeva, kteří postrádají čas nutný na jeho údržbu, mohou sáhnout po terasových prknech vyrobených z thermoborovice, která mají povrch chráněný vysoce odolnou polypropylenovou fólií. V nabídce ASKO a.s. najdete designové dílce Floover v třinácti dekorech – od světlých přes klasické odstíny až po moderní šedé. Dílce chráněné speciální fólií jsou velmi odolné proti otěru a UV záření. Terasové dílce Floover mají všechny výhody dřevěných terasových prken a díky speciální úpravě překonávají nedostatky přírodního materiálu:

  • mají vysokou rozměrovou a barevnou stálost;
  • jsou odolné proti otěru a opotřebení;
  • jsou odolné proti UV záření a vzniku skvrn (EN438), jsou voděodolné, protiskluzné;
  • vyžadují minimum údržby.

Technologické náklady, nutné na úpravu přírodního materiálu, se nepříznivě odrážejí na jeho pořizovací ceně.

www.asko-as.cz