10.03.2021 | Praxe

Stejně jako pro ostatní podlahy i pro ty vinylové platí, že nutně potřebují pravidelně čistit. Vinylová podlaha vydrží dlouho jen tehdy, bude-li o ni pravidelně pečováno. Přednosti této podlahové krytiny spočívají nejen ve snadné pokládce, ale také v nijak zvlášť náročné údržbě.

ČIŠTĚNÍ VINYLOVÉ PODLAHY VE VÍCE KROCÍCH

Vinylová podlaha má odolný povrch, tudíž zůstává relativně inertní. Dokáže odolat vlhku a při správné péči si velmi dlouho uchová pěkný vzhled. Samozřejmě platí jako důležité, abyste podlahu pravidelně (nebo podle potřeby) čistili. Kdy a jak musíte podlahu čistit, závisí na náročnosti používání a samozřejmě také na míře znečištění. Pokud jde o čištění, rozlišujeme:

  • suché čištění,
  • parní čištění,
  • mokré čištění.

Kromě kompletního důkladného čištění podlahy může být někdy nutné nejdříve odstranit jednotlivé skvrny. 

SUCHÉ ČIŠTĚNÍ VINYLOVÉ PODLAHY

Než budete čistit podlahu vlhkým postupem, případně než ji setřete, musíte odstranit volný prach a nečistoty. K tomu poslouží měkké koště nebo na větších plochách vysavač. Použijete-li k čištění podlahy vysavač, musí být na hubici v každém případě připevněna vhodná násada s kartáčem. Tím zabráníte poškrábání podlahy. Tyto speciální nástavce jsou k dostání v různých velikostech. S malým a kulatým nástavcem, připevněným přímo na trubku či hadici, můžete vysát i rohy a obtížně dostupná místa. Rohy, kam se dostanete jen velmi obtížně, lze vyčistit i ručním kartáčem.

SPRÁVNÉ ODSTRANĚNÍ JEDNOTLIVÝCH SKVRN

Aby bylo možné dobře vyčistit celý povrch, měly by být napřed odstraněny jednotlivé skvrny. K tomu potřebujeme:

  • teplou vodu,
  • měkké hadry,
  • neutrální čisticí prostředek.

Neutrální čisticí prostředek dobře odstraňuje skvrny, tudíž dokáže rychle smýt i odolné a zaschlé látky. Bude-li skvrna obzvláště odolná, musíte ji navlhčit a nechat čisticí prostředek působit.

PARNÍ ČIŠTĚNÍ PODLAHY

Vinylovou podlahu bez námahy vyčistíte kvalitním parním čističem. Přitom se neuvolní jen špína, ale zmizí i nepříjemný zápach. Při parním čištění nastavte nejprve nejnižší stupeň. Ten zpravidla stačí k tomu, aby na podlaze nezůstaly po čištění pruhy. Pokud stále existují u jednotlivých skvrn okraje, můžete je vyčistit s použitím následujícího stupně. Setření dosucha není nutné, protože podlaha není v pravém smyslu mokrá a již po několika vteřinách uschne sama.

MOKRÉ STÍRÁNÍ VINYLOVÉ PODLAHY

Kdo by raději čistil svou podlahu tradičně, potřebuje k mokrému stírání tyto prostředky:

  • měkké mýdlo,
  • citronovou šťávu,
  • čistič na PVC,
  • univerzální čistič.

V žádném případě nesmí být použit tekutý abrazivní čisticí prostředek, protože v něm obsažené brusné částice podlahu poškrábou.

Podlahu můžete na mokro čistit speciálním mopem, eventuálně pouhým hadrem na čištění nebo vytírání. Je však důležité, aby podlaha přitom nebyla příliš mokrá, hadr před stíráním tedy dobře vyždímáte. Protože se při tomto způsobu čištění dostane na podlahu větší množství vody než při parním čištění, doporučujeme ji následně setřít suchým a měkkým hadrem.

ABY SI PODLAHA DÉLE ZACHOVALA PĚKNÝ VZHLED

Přestože je vinylová podlaha velmi odolná, po určité době na ní bude používání nevyhnutelně vidět. Abyste zabránili vyblednutí nebo poškrábání, musíte o podlahu kromě čištění také správně pečovat.

Následující tipy vám pomohou, aby podlaha vypadala déle jako nová:

  1. Pravidelně odstraňujte nečistoty koštětem nebo vysavačem.
  2. Na malá místa použijte ruční kartáč.
  3. Skvrny je nejlepší odstraňovat okamžitě.
  4. Starší před odstraněním namočte.
  5. Nepoužívejte ostré čisticí nástroje.
  6. Čistěte jen nezbytným množstvím vody.
  7. Podlaha se bude znovu lesknout, použijete-li speciální čisticí prostředek na PVC.
     

ALTERNATIVNÍ PROSTŘEDKY PŘI ČIŠTĚNÍ

Vždy znovu najdete místa, která jsou jen obtížně dosažitelná. Nečistoty se na nich velice rády usazují, například podél podlahových lišt nebo okolo noh stolů a skříní. Tato místa vyčistíte nejlépe ručně. Ruční kartáč je dostatečně malý na to, aby nečistoty důkladně vymetl. Poté okolí lišty setřete například vlhkou nebo mokrou houbičkou.

Pokud potřebujete podlahu čistit na mokro, nemáte však po ruce žádný vhodný čisticí prostředek, použijte jako náhražku ocet. Jen párkrát stříkněte trochu octa do horké vody a vyčistěte podlahu podle výše uvedených pokynů. Směs octa a vody se rovněž hodí pro odstraňování skvrn.

VYSAVAČ, MOP A DALŠÍ

Při čištění vysavačem musíte podlahu všude důkladně zamést koštětem. Drobné kamínky apod., ale i samotná hubice mohou vinyl poškrábat. U podlahového vysavače je třeba dávat pozor i na jeho kolečka. Časem se do nich vmáčknou drobné částice, ty rovněž mohou podlahu poškrábat. Obchody nabízejí široký výběr kartáčových nástavců, pro všechny modely je tedy dostupné vhodné základní příslušenství.

Mop používejte nejlépe silný a savý, nebo speciální hadr z mikrovlákna. Mnoho výrobců nabízí tyto hadry pouze pro speciální značky, jiné mají jednotnou velikost a hodí se na všechny běžně komerčně dostupné mopy.

Čistíte-li podlahu jednoduchým kartáčem nebo hadrem, můžete použít jakýkoliv hadr, který bude dostatečně jemný a velký. Bude-li nutné napřed odstranit mnoho jednotlivých skvrn, hodí se obyčejný froté ručník. Ten má sice jemná vlákna, ale jsou dostatečně velká, aby zachytila a setřela zbytky nečistot.