26.01.2021 | Zprávy

Uplynulý rok byl po všech stránkách zvláštní a svým neblahým způsobem jedinečný. Chvíli jsme v redakci váhali, jestli vás, jak velí tradice, oslovovat s žádostí o jeho zhodnocení, nebo jestli na něj budeme chtít všichni raději zapomenout. Nakonec jsem se rozhodli zeptat, protože žádný rok nelze považovat za ztracený, ať už byl jakýkoli. Zde jsou otázky a odpovědi některých z vás:

PETR KRATOCHVÍL, jednatel společnosti Kratochvíl parket profi, s.r.o.

Co vaší společnosti loňský rok dal?

Jednoznačně permanentní zamyšlení nad tím, jakým způsobem se bude obchod s podlahama vyvíjet v dalších budoucích letech. Ukázal mně také, že všichni moji kolegové jsou schopni se adaptovat na nové a nepředvídané situace a výzvy

A co jí naopak vzal?

Vzal nám další kus našeho krátkého života.

Jaká byla vaše největší loňská novinka?

Uvedení virtuální prezentace podlah www.kppmobil.cz, a  www.kpponline.cz , která umožňuje zákazníkům  vyfotit si reálně  vlastní pokoj a vybrat si do něj svoji podlahu z našeho sortimentu.

Jaké je vaše největší přání do roku 2021?

Kromě samozřejmě zdraví všech kolem nás, také zklidnění celého trhu, vrácení se aspoň částečně do nějakých režimů, které umožní opět trochu jistěji  plánovat, posílení české koruny, ideál kolem 25Kč/euro J

Byli jste vloni na nějaké dovolené? 

Ano.

ROMANA VACKOVÁ, Country manager CZ, Tarkett - organizační složka

Co vaší společnosti loňský rok dal?

Dal nám možnost se zamyslet nad tím, co je vlastně v životě důležité. Lidské zdraví.  Umožnil nám přehodnotit určité věci a naučit se pracovat jinak. Bez zahraničních služebních cest, z home office, distančně a přesto velmi efektivně. 

A co jí naopak vzal?

Vzal nám možnost se potkávat se zákazníky, což nám nejvíc chybělo.

Jaká byla vaše největší loňská novinka?

Vzhledem k celosvětové pandemii jsme uvedení všech novinek přesunuli na rok 2021, abychom měli možnost podpořit nové výrobky osobní prezentací. Na naše novinky se tedy může trh těšit v letošním roce.

Jaké je vaše největší přání do roku 2021?

I když to zní jako klišé, tak zdraví pro nás pro všechny. Aby už to celé brzy skončilo a vrátili jsme se k normálnímu životu.

Byli jste vloni na nějaké dovolené? 

Ano, zvládla jsem krátkou desetidenní dovolenou. 

KAMIL KALAŠ, jednatel a obchodní ředitel společnosti Podlahy Šesták s.r.o.

Co vaší společnosti loňský rok dal?

Rok 2020 nám dal to, že jsme se opět ujistili, že jak my, tak naši zákazníci se považujeme za jeden tým a že jsme společně i v těchto složitých dobách obstáli. 

A co jí naopak vzal?

S chaotickými omezeními vlády a z toho plynoucími opatřeními a omezeními jsme se asi prali jako všichni lidé v této republice. Nicméně rozhodně by asi nebylo na místě si stěžovat, neboť jsou určitě branže a obory, které tato bezprecedentní situace zasáhla daleko víc. 

Jaká byla vaše největší loňská novinka?

V rámci kolekce Wild Beauty 5 nových dekorů mezi velkoformátovými třívrstvými podlahami Timber Top - Dub Zakouřený Variante French XXL, Dub Kouřový Variante French XXL, Dub Marianna XXL, Dub Sparta XXL, Dub Neutrino XXL 

Jaké je vaše největší přání do roku 2021?

Co si v této době jiného přát, než abychom tento rok všichni zvládli ve zdraví a pokud možno v dobré psychické kondici. 

JIŘÍ KUDRNA, jednatel společnosti DEMA DEKOR CZ s.r.o.

Co vaší společnosti rok 2020 dal?  

Po obchodně vynikajícím roku 2019 jsme čekali, že také rok 2020 bude pokračovat ve stejném tempu. Začátek roku 2020 byl skvělý, pak ale přišla „doba covidová“. Po rozpačitém začátku jsme v ní ovšem uviděli další obchodní příležitost a založili jsme novou společnost floorcolor s.r.o., která se orientuje na kompletní renovace podlah pod heslem „Děláme ze starého nové“. Šli jsme do toho s výhledem,  že bude větší zájem o renovace stávajících podlah než o pokládku podlah nových. Tato úvaha se zatím potvrzuje jako správná. Dále bylo více příležitostí zdokonalit se v online školeních, online diskuzích, online telefonických konferencích. Takže situace nám pomohla také ke zlepšení orientace a pohybu v digitálním světě. 

A co jí naopak vzal? 

Chybí nám intenzita osobních schůzek. Obchod je o osobním setkávání, které je kvůli obavám z virové nákazy velmi omezené. Navíc všichni víme, že povídání s nepříjemnou rouškou na ústech není úplně ideální.  

Jaká byla vaše největší letošní novinka? 

Největší novinkou bylo již zmíněné založení nové společnosti. Společně s ní se věnujeme rozšiřování sítě certifikovaných realizátorů pro renovace povrchů podlahovin po celé České republice. Pomáhá nám v tom také náš dlouholetý obchodní partner, společnost Dr. Schutz Group, která je velkým inovátorem v oblasti renovací povrchů všech typů podlahovin. Nové špičkové renovační technologie připravujeme také pro rok 2021. 

Jaké je vaše největší přání do roku 2021?  

Aby zvítězila demokracie a zdravý rozum, aby se situace vrátila do normálu a život a obchod mohl probíhat tak, jako v letech předchozích. 

Byli jste vloni na nějaké dovolené? 

Ano, loňskou dovolenou jsem strávil doma, na území ČR a moc jsem si to užil. Už skoro 10 let je pro mě velkým relaxem procházka po golfovém hřišti, která je mým největším dobíječem baterií. 

DAVID VESELÝ, jednatel společnosti Supellex - svět podlah s.r.o.

Co vaší společnosti rok 2020 dal?

Rok 2020 byl podobný předchozím letem v tom, že se objevilo mnoho výzev, se kterými bylo nutné se popasovat a zároveň možností, jak celou firmu posunout dále. Nejvíce mě těší, že v této nelehké době se nám podařilo semknout jako jeden tým a projít složitý rok 2020 (nejen) ekonomicky velmi úspěšně. Z toho plynou další příležitosti a výzvy pro rok následující.

A co jí naopak vzal?

Jako většině z nás, která se narodila v minulém režimu, rok 2020 nám připomněl, že svoboda je cenný artikl, o který jsme byli částečně připraveni. Z osobního pohledu pak velkou osobní ztrátu, a to úmrtí jednoho z rodičů.

Jaká byla Vaše loňská největší novinka?

Novinek za rok 2020 bylo více. Mezi ty největší se jednoznačně řadí nová kolekce rigidních podlah od společností Wineo a Gerfloor. Dále zcela jistě úspěšné uvedení nové stavební chemie Ardex pod našimi privátními značkami.

Jaké je Vaše největší přání do roku 2021?

Je možné, že to bude znít jako klišé, ale jednoznačně musím jmenovat zdraví. Chtěl bych, ať se nám všem daří a naše životy se vrátí do normálu. Strach, který je vytvářen kolem nás, vytváří negativní atmosféru v celé společnosti.

A ještě jedno : ať jde tato prolhaná komunistická vláda už konečně od „válu“…. 

Byli jste na nějaké dovolené?

V létě jsem byl za trochou mořského vzduchu na Sardinii. Nakonec jsem ale jako vždy skončil v „našich“ Beskydech, kde je nám nejlépe.

MARTINA SKOKANOVÁ, manažerka marketingu ASKO a.s. 

Co vaší společnosti loňský rok dal?

Uplynulý rok byl pro nás jako pro většinu firem na celém světě úplně jiný. Díky řadě opatření, která vyplynula z pandemie, se výrazně změnil zaběhnutý způsob komunikace a plánování, změnila se i forma obchodních jednání. Téměř celý rok byl velmi turbulentní. Museli jsme velmi rychle reagovat na opakovaně měnící se podmínky podnikání. Na duhou stranu jsme i díky této situaci zjistili, že jsme tým, který je schopen přijmout nové způsoby práce velmi rychle, že umíme spolupracovat i na dálku bez denní osobního kontaktu, vybrat priority a  udržet si i dobrou náladuJ 

A co jí naopak vzal?

Určitě jistoty v běžně zaběhnutých rituálech. 

Jaká byla vaše největší loňská novinka?

Přes řadu omezení se nám povedlo doplnit produktové portfolio o novinky jak v divizi Wood tak Floor, divize DYI úspěšně zalistovala další produkty v marketech, navázali jsme obchodní vztahy s novými developery. 

Jaké je vaše největší přání do roku 2021?

Za sebe bych přání rozdělila na osobní a pracovní rovinu. V té osobní zdraví své rodiny a všech svých přátel. Přání, který ve světle dopadů pandemie dostává mnohem váženější formu. A asi jako většina rodičů bych ráda měla dcerku opět natrvalo ve školní lavici lavic.

V pracovní rovině věřím, že se nám podaří splnit naše plány úspěšně projít novými projekty, které nás hned od ledna čekají.

Byli jste vloni na nějaké dovolené? 

Ano byla a ačkoli nebylo do poslední chvíle jasné jak budou služby fungovat, cestování po České republice bylo moc fajn. Procestovali jsme Beskydy, Krkonoše, okolí Lipno a řadu dalších míst. Nepatřím mezi žádné profesionální turisty, ale máme velkou výhodu, že žijeme v krásné zemi. Máme krásné památky, hory, přírodní rezervace ….