30.11.2020 | Praxe

Španělská značka Roca je nejen tradičním celosvětovým výrobcem koupelnového vybavení, ale i širokého a kvalitního sortimentu obkladů a dlažeb. Výrobní závod v Belcaire produkuje rozsáhlé portfolio různých typů porcelánových dlaždic s povrchovými úpravami mramor, dřevo, kámen a beton stejně jako pestrou škálu barevných keramických obkladů. Jak při instalaci správně zacházet s těmito produkty? A jaké jsou zásadní vlastnosti důležité pro jejich výběr?

Správné a pečlivé pokládání keramických výrobků Roca je stěžejní pro jejich plné využití a umožňuje užívání všech výhod plynoucích z jejich technických vlastností. Co je nutné dodržet?

1. KROK - NEPODCENIT PŘÍPRAVU
Nejprve vždy zkontrolujete, že je materiál neporušený, překontrolujte jeho kalibr a barevný tón. V případě, že při převzetí zboží zjistíte nesrovnalost v jednom ze zmíněných aspektů, je třeba materiál rovnou reklamovat, po nalepení je již reklamace neplatná. Nachystejte si vhodné instalační nástroje, hlavně budete potřebovat ozubené stěrky, gumové kladivo a přísavnou rukojeť. Zvláštní
pozornost věnujte druhu použitého lepidla, protože každý typ keramiky může vyžadovat jiný typ lepidla. Referenční norma pro jeho výběr je EN-1348.

Foto: Paleta odstínů indiga a kobaltu propletená zlatými žilkami připomíná lapis lazuli, drahokam ze starověkého Egypta, ultramarínovou modř a pozlacení z období renesance. Díky této kombinaci navozuje vybranou, svůdnou a elegantní atmosféru. Roca, LM Marble Nouveau 120 x 120 R.

2. KROK - SAMOTNÁ POKLÁDKA
Povrch, na který bude materiál položen, musí být rovný, čistý a izolovaný od vlhkosti. Při pokládce obdélníkových a velkých formátů s hranou větší než 60 cm doporučujeme nivelační systém, který pomůže zajistit rychlé a efektivní vyrovnání nerovností při práci. Důležitým faktorem je volba vhodné spáry mezi jednotlivými dlaždicemi a obvodovými spárami, což zaručuje správnou absorpci pohybu a zajišťuje vyrovnání drobných rozměrových nepřesností produktu (v rámci tolerance). Roca doporučuje pokládat s minimální spárou 1 mm pro rektifikované, 4 až 5 mm pro nerektifikované produkty, a i v ostatních ohledech dodržovat pokyny uvedené v dodaném balení. Hlavní je brát zřetel na shodu kalibrů a dodržovat doporučenou šířku spáry.

3. KROK - DŮLEŽITÉ ZACHÁZENÍ S HOTOVÝM POVRCHEM
Samozřejmostí je vyčištění přebytečného lepidla z povrchu dlaždic. Při čištění použijte ideálně houbu a čistou vodu. Nikdy nepoužívejte tvrdé materiály, které by mohly narušit povrch dlaždic, například kovové špachtle nebo drátěnky. Jakmile jsou dlaždice položeny, vyvarujte se práce v místě nově instalovaných obkladů. Malování, manipulace s těžkými předměty a další různé práce v místě čerstvé pokládky doporučujeme naplánovat na později. Pokud tomu nelze zabránit, vždy se pokuste chránit dlaždice a spáry tak, aby se zabránilo problémům s narušením nebo znehodnocením. Materiály použité pro tuto ochranu nesmějí obsahovat chemikálie, jež by mohly obklad nebo dlažbu narušit. Při výběru obkladu a dlažby stejně jako při práci s těmito produkty se jistě setkáte s mnoha specifikacemi, kterým je dobré porozumět. Pojďme si udělat jasno v tom, co od kterého produktu očekávat a na co se zaměřit.

Foto: Jako pocta mramoru Marquina a eleganci interiérů art deco vznikla dlažba Mystery s povrchem připomínajícím tmavý kámen s jemným bílým žilkováním. Dlažba je ideální pro moderní interiéry, kde jednotlivé styly společně splynou v kompaktní celek. Roca, Mystery Black 80 x 80 R.

CO ZNAMENÁ REKTIFIKACE?
Rektifikace je mechanický proces broušení hrany dlaždice do pravého úhlu. Upravené dlažby nebo obklady mohou být díky rektifikované hraně pokládány bez rizika rozdílné velikosti hrany. Při rektifikaci je každá dlaždice zabroušena na shodný rozměr. Každý kus naprosto odpovídá stanovené velikosti. Přesnost zabroušení hrany dosahuje ± 0,1 mm. Rektifikace umožňuje pokládku s minimální spárou od 1 mm, což je současným trendem při instalaci keramického materiálu.

Rektifikuji se dlaždice určené na podlahu a taktéž obklady vhodné na stěnu. Výraznou výhodou rektifikovaných dlaždic je naprostá jistotu, že pracujete s produkty s totožnou hranou a velikostí, každá keramická dlaždice je ve stejném formátu. Na rozdíl od kalibrovaných dlaždic se rektifikované dlaždice nemusejí třídit do skupin jednotlivých kalibrů (např. kalibr 0, 1, 2, 3, atp.). Kalibry specifikují drobné rozdílnosti ve velikosti a formátu.

PODSTATNÉ NORMY A TOLERANCE PRO OBKLADY A DLAŽBY
V běžné praxi se nejčastěji setkáme s normami pro stanovení geometrických vlastností a jakosti povrchu. Podstatný pro běžnou praxi z těchto norem je fakt, že dlažby a obklady se při výrobě mohou pokroutit a prohnout. Normou povolený průhyb je ± 0,5 %. Délková tolerance je ± 0,5 % z celkové délky výrobku. V rovnoběžnosti je povolená odchylka ± 0,5 %. V tloušťce pak činí povolená odchylka ± 2 %. Pro veškeré speciální kusy, jako jsou schodovky a sokly, není stanovena žádná norma.

Foto: Pálená hlína, kámen a malovaný beton, to vše spojuje jedinečné keramické provedení inspirované hřejivou Evropou a jejím životním stylem. Roca, obklad Terre Beige 30 x 90, St Tropez Coral 13 x 13, dlažba Terre Beige 60 x 60.

SPRÁVNÝ VÝBĚR POVRCHU DLAŽBY
Mnoho z nás se při výběru povrchu dlažby řídí prostou logikou, která říká, že například pro koupelnu nebo terasu je ideální protiskluzový povrch. Ne vždy toto platí a v míře protiskluzu je důležité být opatrný. Protiskluz totiž není vhodný pro běžné užití, je určený hlavně pro veřejný sektor. Označení pro protiskluz v případě obuvi se označuje písmenem R. Pro bosou nohu je zavedena specifikace A, B, C.

R – protiskluz
• R9 – vnitřní a odpočinkové plochy, kantýny, chodby úřadů, škol, nemocnic
• R10 – sklady, malé kuchyně, sanitární prostory
• R11 – kuchyně škol, mycí linky, prádelny, vchody a venkovní schody

A, B, C – protiskluz bosou nohou
• A – převážně suché chodby, převlékárny, šatny
• B – veřejné sprchy, ochozy bazénů, brouzdaliště, schody
• C – schody pod vodou, šikmé okraje bazénů, dna bazénů se sklonem

Sortiment obkladů a dlažeb nabízí v současné době opravdu širokou a různorodou nabídku. Výběr vhodného produktu s potřebnými vlastnostmi a profesionální instalace pomohou stvořit perfektní funkční prostor pro jakýkoli účel.

www.roca.cz