19.09.2019 | TIPY

V časopise DOMO č. 5 jsme Vám přinesli článek ke studii, která se zabývá významem barev a materiálů ve školství, neboť spolu s vývojem člověka a věkem se mění vnímání barev a prostoru.

Jeho úvodní část si můžete přečíst ZDE. Další díl jsme věnovali věkovým kategoriím 0 -12 let aneb JAK DĚTI VNÍMAJÍ BARVY. Dnes se zaměříme na skupinu od 12 let.

JAK VNÍMAJÍ BARVY DOSPÍVAJÍCÍ

Dospívající mezi 12 a 18 lety si budují vlastní charakter i osobnost. Některé barevné kombinace jim mohou pomoci objevit sami sebe a své okolí a přitom se soustředit na učení. Je důležité používat velmi intenzivní barvy i odstíny evokující relaxaci (pastelové a šedé tóny). Použití obou těchto skupin umožňuje dosáhnout rovnováhy a zabrání vzniku příliš monotónního prostředí. Barevná paleta zahrnuje jasné barvy i přírodní odstíny.

Důležité jsou také akustické parametry podlahy, neboť hluk ovlivňuje soustředění studentů i učitelů. Barva podlahy může také zabránit nadměrnému odrazu světla, který může zvýšovat únavu a stres.

JAK VNÍMAJÍ BARVY STUDENTI

Pokud jde o studenty 18-25 let, musí prostředí odrážet jejich studijní obor a zajistit, aby se cítili co nejkomfortněji a mohli tak rozvinout svůj potenciál. Při výběru barev je důležité zvážit, jaký obor studenti navštěvují. Vzdělávací prostor pro studenty technických oborů bude zcela odlišný od prostoru pro studenty výtvarného umění. Proto jsou pro studenty ve věku 18 - 25 let navrženy tři palety barev přizpůsobené třem různým studijním oborům.

Technika a přírodní vědy

Studenti technických a vědeckých oborů mají často rádi pohledové technologie, čisté materiály a minimalistickou architekturu. Většina barev, které preferují ve svém okolí, je nějak spojena s přírodou, nerosty a kovy, ale také se zelení, vodou a sluncem. Výsledkem je paleta živých či energických materiálů v kombinaci s industriálními nebo futuristickými barvami.

Humanitní obory

Specifické barevné kombinace jsou navrženy pro studenty s širším historickým, teoretickým či politickým zaměřením. Ti často studují v  historických budovách patřících vyhlášeným univerzitám. Řadě těchto studentů vyhovuje mix klasického a moderního stylu. Tito studenti mají v oblibě bohaté materiály doprovázené klidnými a okouzlujícími barvami. Obecně upřednostňují harmonické odstíny a nevyhledávají přílišné kontrasty.

Umělecké obory a architektura

Pro kulturně, umělecky a trendově orientované studenty jsou navrženy odlišné barevné harmonie. Tito studenti se zajímají o širokou paletu barevných a tvarových vzorů. Použití barvy v dějinách umění a v současných trendech představuje navíc významný zdroj inspirace pro jejich tvořivost a uměleckou produkci. Tito studenti stále hledají nové styly, nové návrhy a  pochopitelně také nezvyklé či překvapivé kombinace barev.

Více informací na www.tarkett.cz nebo v časopise DOMO č. 5, který si můžete prohlédnout a objednat v elektronické verzi ZDE, příp. v tištěné verzi ZDE.