05.03.2024 | Praxe

Terasa je žádaným přechodem z interiéru do venkovního prostředí. Ať už je u soukromého domu nebo náleží k restauraci, je rychle hotová a může sloužit přesně tak dlouho, jak je potřeba. Díky terasovým terčům od HPI-CZ je možné klidně terasu na začátku sezóny postavit, během ní rozšířit, a na jejím konci demontovat.

Terasové terče umožňují suchou, a tím pádem rychlou, pokládku teras. Uplatní se při budování či rekonstrukcích teras a dalších zpevněných ploch, např. v zahradě či kolem bazénů, ale také pro pochozí ploché střechy. Až na nízké terče pod dlažbu jde o robustní polypropylenové podstavce, které konstrukci vyzvednou do potřebné výšky, takže ji neohrožuje vlhko a větrá. Pod ní mohou vést nejrůznější rozvody. Podlahu mohou tvořit jak samonosné keramické dlaždice, tak terasová prkna. Zároveň je díky použitému materiálu konstrukce lehká a podklad tak zbytečně nezatěžuje. HPI-CZ, jeden z největších českých dodavatelů stavebního příslušenství nabízí hned tři různé druhy terčů – terče s pevnou výškou, samonivelační rektifikační terče, i velmi univerzální modulový systém výškově stavitelných terčů. 

„Terče s pevnou výškou kopírují původní vyspádovaný podklad terasy, balkónu a ploché střechy. Samonivelační teleskopické 3D terče mohou naopak díky výkyvné hlavě vytvořit téměř rovnou terasu, balkón a plochou obytnou střechu na již vyspádované podkladní vrstvě, popřípadě na nerovném povrchu. Tyto terče se snadno přizpůsobí sklonu podkladu až do 5 % díky samonivelační hlavici,“ říká Martin Chmelík, zástupce HP-CZ. Třetí možnost, výškově stavitelné terče ARKIMEDE, umožňují v rámci modulového systému využít i výkyvnou samonivelační hlavu.“

Pod dlažbu napevno

Nízké podstavce pod dlažbu (14 mm + křidélka) z nabídky HPI-CZ umožňují pokládku podlahy ze samonosných dlaždic nasucho, například na zaizolovaných střechách, terasách, nebo balkónech. Montáž dlažby je rychlá, nenáročná a, stejně jako u jiných terčů, lze konstrukci snadno kdykoliv rozebrat. Součástí volitelného příslušenství terčů pod dlažbu jsou vyrovnávací a protihlukové podložky. Vyrovnávací podložky jsou určeny pro regulaci výšky jednoho nebo více terčů.

Teleskopické terče se „natáhnou“ až do výšky až 200 mm

Samonivelační 3D terče jsou dle potřeby nastavitelné, a to jak jejich výška, tak jejich sklon. Snadno se tak přizpůsobí i pevnému, ale nerovnému podkladu. Vybírat lze z šesti variant polypropylenových 3D terčů lišících se výškou, a to od 35-55 mm až do 170-200 mm. I při této výšce zůstávají zachovány všechny parametry stability a únosnosti.

Na milimetr přesné nastavení výšky zajišťuje rotační systém šneku podstavce. Větší průměr hlavy terče (120 mm) dodává konstrukci vyšší stabilitu, terč podpírá terasu na větší ploše. Čtyři, již z výroby integrovaná křidélka mezerníků zajišťují rychlou a přesnou pokládku jednotlivých kusů dlažby či profilů pod dřevo. V případě potřeby je jednoduše vylomit. Vylepšená konstrukce terčů dále zajišťuje plynulý odtok vody i při extrémních srážkách.

S výhodami modulového systému

Komplexní řešení nabízí modulový systém výškově stavitelných terčů. Systém terasových terčů ARKIMEDE od HPI-CZ připomíná stavebnici. Výškově stavitelné terče umožňují snadné nastavení požadované výšky: Základní modul umožňuje nastavení výšky 35–60 mm, prodloužit jej lze až do maximální výšky 500 mm. Pokud potřebujeme položit terasu na nerovný betonový povrch, lze základní modul terče ARKIMEDE doplnit samonivelační hlavou. Její konstrukce vyrovná spád až 5 %. Je řešením také při spojování dvou ploch o různých spádech jednou, dokonale vodorovnou terasou.

Široká hlava základního modulu terče dodává konstrukci vysokou stabilitu, integrované mezerníky, vymezují při použití samonosných dlaždic přesnou spáru, širokou 4 mm. Při vylomení mezerníku lze hlavu terče doplnit o tzv. křidélka, která mohou sloužit i pro fixaci nosných profilů pro dřevo.

Součástí systému ARKIMEDE je i sada pro řešení boční pohledové strany u vyvýšených teras. I ta nabízí jednoduchou montáž. Zahrnuje polypropylenové hlavové nástavce na terče, spodní nástavce a stavitelné držáky, které umožňují uchycení obkladových materiálů.

Více o nabídce terasových terčů od HPI-CZ na www.hpi.cz

Celý článek najdete v časopise DOMO 2/2024, který si můžete ONLINE prohlédnout ZDE, nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na info@atemi.cz.