01.12.2023 | TIPY

V malebném městě Barlinek, na severozápadě Polska, se již v 19. století začal rozvíjet dřevařský průmysl, který se stal základním kamenem pro zahájení výroby dřevěných podlah po druhé světové válce. Na konci 90. let byl do té doby státní podnik Barlineckie Przedsiębiorstwo Przemysłu Drzewnego zprivatizován a transformován do dnešní podoby – Barlinek S.A.

Skupina Barlinek je předním světovým výrobcem vrstvených dřevěných podlah s roční produkcí přes 14 milionů m2. Nejdůležitějším nabízeným produktem je deska Barlinek – třívrstvá podlaha z ušlechtilých druhů domácích dřevin. Podlahy se prodávají do více než 75 zemí po celém světě. Používají se nejen v soukromých domech a bytech, ale také ve veřejných budovách – kancelářích, hotelech, nákupních centrech a obchodech, kinech, divadlech, muzeích atd.

Foto: Dub_Bright_Grande - 1-lamela s povrchovou úpravou přírodní olej

Barlinek klade velký důraz na to, aby používané technologie a hotové výrobky společnosti byly ekologické a šetrné k životnímu prostředí.

Díky neustálé modernizaci závodu a investicím do moderních technologií je jedním z nejčistších podniků v tomto odvětví v Polsku. Činnost společnosti Barlinek ukazuje, že ochrana životního prostředí může být pro firmy nejen povinností uloženou zákony jednotlivých zemí, ale také důležitým prvkem dlouhodobé strategie rozvoje.

Široká nabídka dekorů

Produktové portfolio společnosti Barlinek zahrnuje třívrstvé dřevěné podlahy nejen obvyklých designů jednolamelových a třílamelových, ale i dekory čtyřlamelové a šestilamelové. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou pak dekory v designu „stromeček“ – klasický stromeček neboli rybina a francouzský stromeček, zvaný Chevron. Dekory jsou dodávány s povrchovou úpravou, kde zákazník může volit mezi olejem (přírodní olej a UV-olej) a lakem (polomatným a matným). Variabilita produktů nabízí možnost volby dekorů bez V-drážek, nebo naopak s V-drážkami klasickými či mikrodrážkami, kdy jedinečnost dřeva zdůrazňuje jemné kartáčování.

1-lamelová prkna jsou zcela určitě dnes nejpopulárnějším designem podlah. Právě velké formáty dávají v interiéru vyniknout přirozené kráse dřeva. Ale protože každý interiér je jedinečný a každý zákazník má jiné preference, Barlinek nabízí možnost volby formátů dle preferovaných požadavků. Délka prken 2,2 m, nebo 1,8 m, nebo dokonce jen 1,1 m v kombinaci s možností volby šířky 207 mm, 180 mm, 155 mm a 130 mm nabízí širokou škálu možností do každého interiéru.

3-lamelové provedení je ověřenou klasikou. Ať už v dřevině dub, buk nebo jasan. Volba mezi lakem či olejem na povrchu je samozřejmá, stejně tak, jako možnost různých barevných odstínů – od bělené, přes přírodní, nebo zlatou barvu, až po tmavou.

4-lamelové provedení není úplným standardem na podlahovém trhu. Ale Barlinek nabízí i tuto, poněkud nezvyklou, variantu.

6-lamelové dekory vyčnívají svou atypičností. Výsledný vzhled jejich provedení evokuje vzhled průmyslových mozaik. Ale zachovává výhody rychlosti instalace třívrstvých konstrukcí – zámkové spoje a hotovou povrchovou úpravu. Tyto benefity výrazně zkracují instalaci a pochopitelně výrazně snižují celkovou cenu díla.

Foto: Dub_Brown_Sugar_Herringbone_180 - Stromeček v šíři 180 mm s matným lakem

Herringbone, neboli stromeček (či rybina). Trendový vzhled dřeva, inspirovaný masivními vlysy. Třívrstvá konstrukce nabízí lakovanou nebo olejovanou povrchovou úpravu. Z široké nabídky několika desítek dekorů lze vybírat nejen dle preferované povrchové úpravy, třídění dřeva nebo barevného odstínu, ale i ze tří formátů. Nejmenším formátem jsou dekory o šířce lamely 110 mm, ideální zejména pro menší místnosti. Šířka lamel 130 mm je formátem univerzálním, vhodným do všech interiérů. A v neposlední řadě formát o šířce 180 mm najde uplatnění v rozlehlých interiérech. Všechny dekory jsou opatřeny jedinečným zámkovým spojem Optilock.

Chevron, nebo také francouzský stromeček, je exklusivním designovým prvkem pro nejnáročnější zákazníky. Dílce, na krátkých stranách řezaných pod úhlem 45 °, vnáší do interiéru eleganci a nadčasové kouzlo.

Zámkový spoj – předpoklad úspěchu

Jednou z nejdůležitějších součástí každé třívrstvé dřevěné podlahy jsou spoje lamel, respektive zámkové spoje. Ty jsou faktorem rozhodujícím nejen o kvalitě výsledného díla, ale i rychlosti a snadnosti samotné pokládky. A v tomto ohledu dřevěné podlahy Barlinek mohou nabídnout tu nejvyšší kvalitu – lamely jsou opatřeny zámkovými spoji páté generace, konkrétně 5Gc. Tento typ spojů zajišťuje nejen vysokou pevnost spoje u položené podlahy, ale hlavně umožňuje na krátkých stranách pokládku svrchu, tedy jednoduchým svrchním zacvaknutím jednotlivých prken. Tento způsob uzamykání lamel nevyžaduje složité pracovní nástroje, ani spolupráci více řemeslníků. Pokládku může provádět jedna osoba. Zámkovým spojem 5Gc jsou vybaveny nejen 1-lamelové dekory, ale i dekory 3-lamelové a dokonce i dekory 6-lamelové.

Zámkový spoj páté generace byl u kolekcí Herringbone posunut na novou úroveň. Zdokonalení (optimalizace) zámku, na které poukazuje jeho název „Optilock“, přineslo ohromné zjednodušení do instalací dnes tak populárních stromečkových vzorů. Tento jedinečný zámek přináší pokládku bez obvyklého řešení pravá/levá lamela. Podlahář může brát z balení jednotlivé lamely a instalovat je bez přemýšlení a bez jejich přerozdělování. Každou lamelu je možné uzamknout do kterékoliv jiné lamely. Systém tak zrychluje nejen samotnou instalaci krytiny, ale i její plánování.

Povrchové úpravy

Technologie lakování podlahové desky Barlinek využívá vrstveného průmyslového nanášení akrylového laku tvrzeného UV zářením. Podlahy jsou opatřeny až 7 vrstvami laku. Konstrukce spojů podlahových desek Barlinek umožňuje lakování až po frézování, což přispívá k lepší odolnosti laku na hranách lamel, kde obvykle dochází k jejich nejrychlejšímu opotřebování.

Nabídku polomatného laku (hodnota lesku ~20° na Gardnerově stupnici) doplňuje lak matný (hodnota lesku ~9°), evokující vzhled olejovaných povrchů s ponecháním výhod laku. Určitou specialitku vybraných dekorů představuje strukturální lak, zdůrazňující strukturu povrchu dřeva. A do zvláště zatěžovaných prostor lze zvolit vybrané dekory se speciálním, vysoce odolným lakem. Odolnost tohoto laku proti oděru je definována jako 7 000 cyklů v Taberově testu. To znamená, že tento lak je nejméně dvakrát odolnější, než bývá u laků standardem.

Olejování zvýrazní krásu dřeva, zachovává jeho přirozený vzhled, strukturu a kresbu povrchu. Na naolejované podlaze ucítíte jemnou strukturu dřeva, jeho kresba bude znatelná na dotek ruky. Podlahy tohoto typu se vyznačují rozmanitostí povrchových úprav a barev. Barlinek vyrábí podlahy se dvěma druhy olejů: podlahy s UV olejovou povrchovou úpravou a podlahy s přírodní olejovou povrchovou úpravou. UV olej vytváří na povrchu ochrannou vrstvu, zvyšuje odolnost dřeva proti znečištění, impregnuje jej a chrání ho před vlhkostí a také zvýrazňuje přirozené vlastnosti dřeva. Velmi rychle se vytvrzuje pomocí UV záření během výrobního procesu, kdy část z olejů proniká do struktury dřeva, zbytek oleje pak na jeho povrchu vytvoří jemnou vrstvu. Oproti tomu přírodní olej po nanesení pomalu proniká do struktury dřeva, kde ho impregnuje a chrání před vlhkostí, poté po aplikaci asi sedm dní tvrdne.

Sportovní podlahy

Nabídka dřevěných podlah Barlinek však necílí pouze do „standardních“ prostor obvyklého využití třívrstvých podlahovin. Barlinek připravil vlastní systém sportovních podlah – Sport Extreme Plus a to v dřevinách dub a buk s povrchovou úpravou tvořenou sedmi vrstvami UV tvrzeného laku s velmi vysokou odolností proti oděru a poškrábání. Sport Extreme Plus je sportovní podlaha navržená pro intenzivní používání. Je určena pro sportovní haly, kde se provozují profesionální sporty, stejně jako pro všechna ostatní zařízení využívaná sportovci nebo dětmi. Funkčnost, přirozenost a bezpečnost podlahy je ideální pro tělocvičny ve školách a sportovních halách. Odpovídající „pružnost“ Sport Extreme Plus dovoluje provádět dynamická cvičení a ve velké míře snižuje riziko zranění. Podlaha Sport Extreme Plus splňuje všechny přísné požadavky stanovené pro sportovní podlahy evropskou normou EN 14 904, což potvrzují protokoly o zkouškách a prohlášení o shodě s danou normou. 

Celý článek najdete v novém vydání časopisu DOMO 6/2023, který si můžete online prohlédnout ZDE, nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na info@atemi.cz.