05.12.2023 | TIPY

Když je reminiscence trendem současnosti.

Podlahovým revivalem se stal návrat stromečkového vzoru (chcete-li rybí kosti) v pokládce dřevěných krytin. Styl, který se zrodil před mnoha lety v měšťanských domech a na zámcích, zažívá dnes renesanci. Není proto divu, že nová kolekce společnosti Kratochvíl parket profi se vydala vstříc tomuto trendu. Její název KPP Château Herringbone nenechává nikoho na pochybách: Šest přírodních dubových dekorů v nadstandardně velkých rozměrech parketových lamel (725 x 130 x 14 mm) je reminiscencí na dobu minulou, přitom ladí se současným interiérovým designem.

Zámecká kolekce parket pro moderní interiér

Francouzské zámky a venkovská sídla inspirovala názvosloví nové kolekce třívrstvých dřevěných parket KPP Château Herringbone (Dub Chambord, Dub Apremont, Dub Clagny, Dub Crussol, Dub Anjony, Dub Aguilar). „Dnes je číslem jedna čistě přírodní dub, žádné tmavé barvy, a nová kolekce tyto nejatraktivnější odstíny nabízí. A k tomu ještě bělené duby, které jsou zajímavou alternativou. Přírodní vzhled zdůrazňuje kartáčování, mikrozkosené V drážky po celém obvodu parkety i povrchová úprava v podobě olejů nebo matného laku,“ představuje zámeckou kolekci Aleš Viktorin, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi, a potvrzuje oprávněnost vznešeného pojmenování: „Atraktivitu zvyšuje nadstandardně velký formát 725 x 130 mm oproti klasickému 470 x 70 nebo 490 x 70. Podlaha v tomto velkém formátu působí luxusněji. Výhodou je i zámkový spoj, podlaha se nemusí lepit, stačí ji položit plovoucím způsobem.“ 

Stromečky jsou zpátky

Dřevo bylo vždy luxusnější krytinou, proto bylo zprvu používáno zejména na zámcích a v  měšťanských domech. Vymýšlely se různé složité vzory pokládek, vytvářely se kazetové vzory, zámecké kříže, intarzované vzory i klasické stromečky. Záleželo jen na představivosti a šikovnosti řemeslníka. Vzorem, který se přenesl z historických zámků do novodobého podzámčí, je právě stromeček neboli rybí kost, kdy jsou parkety menšího formátu pokládány do „véčka“. Název dostal na základě tvaru, kdy vzor připomínal kostru sledě (herynku), nejhojněji se vyskytující ryby na naší planetě.

U nás se vžil termín stromeček, ale používá se i rybí kost i anglický název herringbone. Před rokem 1989 jsme se tohoto způsobu pokládky docela přesytili, od 90. let se však vytratil, a dnes se trend stromečků vrací jako pro mladší generace neznámý neokoukaný styl. „Aktuálně nabývá na oblibě a používá se do moderních luxusnějších realizací, dokonce ho zavádějí i výrobci SPC a vinylových podlah, jako třeba Kährs či Arbiton, ač to byla doména dřevěných podlah,“ potvrzuje Aleš Viktorin, vedoucí regionálního prodeje společnosti KPP.

http://podlahyonline.cz 

www.kpp.cz 

Celý článek najdete v novém vydání časopisu DOMO 6/2023, který si můžete prohlédnout online ZDE, nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na info@atemi.cz.