31.08.2023 | Zprávy

Začátkem května 2023 získala společnost Gerflor nového ředitele Jana Kočárka. Přečtěte si, jaká byla cesta, která ho přivedla až tam a co bylo rozhodujícím faktorem, aby tuto výzvu přijal.

"Jaké byly vaše dosavadní životní a pracovní zkušenosti, které vás přivedly až sem, na pozici ředitele společnosti Gerflor?"

Vystudoval jsem ČVUT s vizí být letecký konstruktér; letadla, auta a motorky mě bavily od dětství. Jak už to bývá, po škole jsem „na chvíli“ nastoupil do firmy 3M a obchodu, nakonec jsem zůstal 19 let a nasbíral zkušenosti v obchodě (od obchodního zástupce až po manažera obchodu), marketingu, akvizicích, strategickém plánování až po zodpovědnost za několik produktových skupin v ČR. Jsem stále velkým fanouškem 3M, měl jsem štěstí na inspirativní, ne vždy jednoduché, šéfy a inovacemi, výkonem a zároveň lidským přístupem taženou firemní kulturu.

Po skoro 19 letech jsem nastoupil do pozice ředitele australské firmy CHEP, zabývali jsme se a ex-kolegové stále úspěšně zabývají pronájmem palet, kontejnerů, KEGů a dalších přepravních platforem. „Vyzkoušel“ jsem si roli generálního ředitele se zodpovědností „za všechno“ a bylo to náročná, moc hezká doba. Měl jsem opět štěstí na šikovné a chytré kolegy, se kterými jsem se hodně naučil, kterým jsem pomohl zdvojnásobit obrat během 5 let, získat nové zákazníky, postavit a implementovat novou strategii, zkoušet nové věci … po pěti letech  jsem dostal v rámci firmy možnost uvést v život nový obchodní model v několika zemích Evropy; Velké Británii, Francii, Itálii, Španělsku, BeNeLuxu a Polsku … to byly složité „covidové“ dva roky, nicméně jsem pořád moc rád, že se CHEPu ve většině těchto zemí nový obchodní model daří dál rozvíjet. Jde o nabídku velmi silně postavenou na digitalizaci a schopnosti v reálném čase vyhodnocovat extrémně velké sady dat.

"Co Vás přivedlo k této pozici? Čím vás Gerflor zaujal?"

Z rodinných důvodů jsem po evropském angažmá v CHEPu chtěl zůstat doma v Čechách a protože na pobočce v Praze bych jen zabíral místo, z firmy jsem v přátelském nastavení odešel a dal si skoro rok pauzu. Odpočíval, věnoval se vlastnímu zdraví a rodině, tu a  tam dělal drobné konzultace především v oblasti organizačního uspořádání, hodnot a strategie, absolvoval krátké angažmá ve společnosti Meditorial, která digitalizuje „náš přístup ke zdravotní péči stejně tak jako informace pro lékaře“… a pak jednoho dne zazvonil telefon, jestli bych chtěl zkusit výběrové řízení na pozici ředitele podlahářské firmy. A měl jsem štěstí.
Gerflor reprezentuje moc hezkou kombinaci velmi dobrého produktu, silné firemní kultury, postavené na vzájemné spolupráci, pochopení zákazníků a silném tahu směrem k dosažení výsledků, které si přejeme. Zároveň nabízí možnost ke kariérnímu růstu a učení „on the job“ všem, kteří chtějí a mají zájem. V neposlední řadě si velmi cením přátelského kolektivu v Čechách, na Slovensku i dalších zemích, který mě přijal velmi přátelsky.

"Jaký máte osobní přístup k inovacím a růstu? Jak chcete podporovat nové nápady a jak vytváříte prostředí pro kreativitu?"

Moc podporuji věci zkoušet: líbí se mi heslo „fail fast, fail cheap“, tedy není problém něco zkusit a zjistit, že takhle to nejde (ano, Cimrmanovské slepé uličky), je potřeba poznat včas, že to je slepá cesta a zároveň vytvořit prostředí, kde se nebojíme nové věci zkoušet. Pochopitelně neopakovat stejné chyby; jen trouba narazí do stejného stromu dvakrát.
V téhle oblasti jsem měl mj. skvělé učitele/šéfy Davida Vrbu a Tomáše Šebka, kterým oběma dlužím víc, než budu schopen kdy vrátit (a ano, někdy to bolelo a nebylo příjemné).

"Jaká je vaše filosofie vůči rovnováze mezi prací a soukromým životem? Jak se vyrovnáváte se stresem a jak podporujete své zaměstnance, aby dosahovali vyváženého života?"

Kéž bych znal správnou odpověď … mým majákem a pevným přístavem je víc než 25 let moje žena. Potřebuju také tu a tam udělat něco, o čem jsem přesvědčený, že má širší smysl: darovat krev, pomoci prací nebo pár korunami oblíbenému psímu útulku, přispět lidem a zvířatům v nouzi, pokud můžu a organizaci věřím. Kolegům obvykle říkám, že přes veškeré ztotožnění s firmou, partou kolegů a lásku k výrobkům není pravděpodobné, že v našich posledních minutách života budeme litovat toho, že jsme nebyli denně o hodinu déle v kanceláři nebo ve skladu nebo za volantem.

"Jak motivujete tým, pokud se objeví složitý úkol nebo velká výzva?"

Moc nevěřím na vnější motivaci, ta je přes veškerou prvotní atraktivitu krátkodobá; věřím ve vytvoření prostředí, které nedemotivuje a nalezení firemního „proč“ a prolnutí s vlastním „proč“. Proč děláme to, co děláme. Jak se chováme k zákazníkům, sami k sobě, k dodavatelům a obchodním partnerům. Proč každé ráno vstaneme a zamíříme zrovna do Gerflor. To, že vím, proč a jak je moje práce důležitá. Jak poznám, že se mi daří. No a chápu taky, že třeba v pondělí je to těžší 😊.

"Co byste chtěl, aby lidé o vás věděli jako o řediteli? Jaké jsou vaše osobní hodnoty a jak se promítají do vašeho profesního života?"

Pokud budeme všichni schopní a s nadšením vysvětlit při večeři nebo víkendové procházce našim partnerům, dětem, komukoliv, na kom nám záleží, proč a co jsem „dnes dělal v práci“ a proč je to důležité pro firmu, pro nás samotné a pro naše zákazníky a co mě na tom baví, pak nemám o výsledky firmy a kariérní postup kolegů žádné obavy. A já budu šťastný šéf, který bude mít připraveného nástupce nebo nástupkyni.

"Jak trávíte volný čas? Co Vám pomáhá vypnout?"

Nejraději trávím čas se svými třemi odrostlými a tu a tam stále normálně zlobivými dětmi, se svojí ženou, která má se mnou božskou trpělivost a která je mým majákem v rozbouřených vodách….a také jsem aspoň chvilku rád sám: mám moc rád bezcílné dlouhé procházky se psem, snažím se také stále amatérsky sportovat. Veslování a kolo je pro mě; sám v lodi brzy zrána na řece. Běh už kvůli nabouranému kolenu méně, asi bych to ani nenazýval během.
No a s postupujícím věkem a nánosy života se opravdu snažím, se střídavými úspěchy, vylepšovat svůj životní styl (co jím a piju, jak spím…).

A nemůžu nezmínit, že jsem od dětství fanatickým fanouškem fotbalového klubu Bohemians 1905. Samozřejmě ke správnému světonázoru vedu i své děti 😊 Ženu jsem ovšem na zápas do „ďolíčku“ nikdy nedostal... těším se také „na živo“ na nejbližší zápas Sigmy, tady u nás v Olomouci.