23.06.2023 | Praxe


V prvním příspěvku naší série článků se podíváme na klíčové aspekty, na které je třeba myslet před samotnou stavbou terasy a poskytneme vám užitečné rady a tipy pro správné rozhodování. Od velikosti terasy až po umístění a výběr dřeva – zjistěte vše, co potřebujete vědět, abyste si vytvořili ideální prostor pro své zahradní aktivity.

Ještě než začnete…

Před výběrem materiálu a uspořádáním zahradní terasy je důležité určení její velikosti, vzhledem k dispozici prostor a umístění ve vztahu k domu a jeho okolí. Při stavbě domu je lepší počítat se stavbou terasy už od začátku. Budujete tak jediný základ domu, s použitím stejné konstrukce a materiálů, se společnou střechou. 

Terasa a dům bude architektonický celek. Terasu je možné postavit bez narušení existující struktury domu. Pokud jsou finanční prostředky omezené, je lepší zmenšit velikost terasy, než šetřit na materiálu a designu.

Terasu považujeme za pokračování obytných prostor, její vzhled by měl odpovídat architektuře interiéru domu. Jinými slovy, pro prostorný dům s prostornými pokoji je vhodná pouze prostorná terasa. Skromný dům s malými místnostmi by měl mít terasu skromnější velikosti, který takto nebude ztrácet své kouzlo.

Systém montáže dřevěné terasy umožňuje relativně snadnou pozdější změnu velikosti. Různé další prvky, jako jsou pergoly, lavičky nebo schody, mohou být přidány nejen v průběhu výstavby, ale také v procesu využívání. V první fázi je nejdůležitější utrácet peníze na budování pevné a trvalé základny pro případné další zlepšení.

Při plánování terasy dobře zvažte následující otázky: 

  • Bude dřevěná terasa osvětlena sluncem a chceme to?
  • Co stín budovy a stromů?
  • Existují v místě uvažované terasy nějaké oblasti trvalého stínu?
  • Ze které strany převládá vítr, hlavně za deště?
  • Bude dobrý výhled z terasy (s možnou instalací plotu, zábradlí) a nebude kazit sama terasa již existující vzhled?
  • Bude dřevěná terasa určena pro děti?

Více na www.asko-cz.cz.