08.06.2023 | Praxe

Konopné podlahové desky jsou moderní, inovativní produkt, jenž kombinuje přírodní krásu a vynikající vlastnosti s ohledem na udržitelnost a trvanlivost. Tyto desky se vyrábějí z konopného vlákna, ideálně se hodí pro použití v interiéru i v exteriéru a znamenají skvělou volbou pro každého, kdo hledá udržitelnou, trvanlivou a krásnou podlahu.

Konopné podlahové desky mají charakteristický vzhled, který je výsledkem kombinace konopných vláken a dřevěných vláken. Tyto desky mají obvykle přírodní barvu, pohybující se od světle hnědé přes zlatavou až po zelenavou. Vlákna v konopných podlahových deskách jsou viditelná a mají jemnou a hladkou texturu. Tento povrch vytváří příjemný pocit na dotek a dodává vzniklému prostoru přírodní vzhled, který může být kombinován s různými typy nábytku a doplňků. Design povrchu konopných podlahových desek se pohybuje od tradičního vzhledu dřeva až po moderní, geometrické vzory. Vzhledem k faktu, že konopné podlahové desky se vyrábějí z přírodních materiálů, vyhlíží každá deska jedinečně a může mít jemné rozdíly v barvě a textuře. To dodává prostoru unikátní charakter a přirozenou krásu.

Desky jsou k dispozici v různých tvarech a velikostech, aby splnily rozličné požadavky zákazníků. Mohou být buď pevné, nebo vrstvené, v závislosti na požadavcích na trvanlivost a odolnost. Konopné podlahové desky se vyznačují také vynikající trvanlivostí. Konopí proslulo díky své pevnosti a odolnosti, což zajišťuje, že tyto desky vzdorují poškození a opotřebení. To z nich dělá ideální volbu pro místnosti s vysokou frekvencí chůze a pro použití v komerčních prostorách.

Výroba

Výroba konopných podlahových desek je proces, který začíná sběrem a zpracováním konopných rostlin. Po sběru rostlin se listy a stonky oddělí od semen a vlákna se extrahují pomocí procesu nazývaného macerace. Macerace spočívá v namočení rostlinného materiálu v horké vodě nebo v alkalickém roztoku, což pomáhá odstranit nepotřebné materiály a oddělit vlákna.

Po extrakci se konopná vlákna suší, čistí a zpracovávají do tenkých, rovnoměrných pramenů. Tyto prameny jsou poté směšovány s dřevěnými vlákny a vysokou teplotou a tlakem se spojují do jedné homogenní hmoty. Tato hmota se poté lisuje a formuje do desek požadovaných rozměrů.

Další krok v procesu výroby představuje aplikace finálních vrstev, které dodávají desce požadovaný vzhled a odolnost. Tuto vrstvu obvykle tvoří nátěr z přírodního oleje, který chrání desku před vlhkostí a opotřebením a jenž také zdůrazňuje přirozenou krásu a barvu konopných vláken.

Po dokončení procesu výroby jsou konopné podlahové desky připraveny k použití. Díky své vysoké odolnosti a pevnosti se ideálně hodí pro použití v interiéru i v exteriéru, jednak v domácnostech, jednak v komerčních prostorách.

Udržitelnost

Konopné podlahové desky znamenají ekologickou alternativu k tradičním dřevěným podlahám, protože konopí je rychle rostoucí rostlina a nepotřebuje mnoho hnojiv či pesticidů pro svůj růst. To znamená, že konopné podlahové desky jsou šetrné k životnímu prostředí a mohou pomoci snížit dopad našeho životního stylu na tuto planetu.

Odolnost

Konopné podlahové desky již prosluly svou vysokou trvanlivostí a odolností. Konopná vlákna jsou velmi silná a pevná, což zajišťuje vysokou odolnost desek vůči opotřebení, tlakům a vodě. Díky tomu dokážou tyto desky vydržet mnoho let, což platí i v místech s vysokou intenzitou provozu. Konopné podlahy při správné údržbě v průměru vydrží až dvacet let. Pro zajištění co nejvyšší trvanlivosti při dlouhodobém používání je důležité podlahy z konopných desek pravidelně udržovat. Musí se pravidelně čistit a chránit před vlhkostí. Jen pravidelná údržba desek zajistí, že budou stále vypadat krásně a zachovají svou kvalitu po mnoho let.

Kromě vysoké trvanlivosti mají tyto desky také vynikající akustické vlastnosti. Jsou tiché a dobře absorbují zvuky, což je činí ideálně vhodnými pro byty a rodinné domy.

Pokládka

Pokládka konopných podlahových desek se příliš neliší od běžné pokládky dřevěných podlah, může být ale složitější. Tyto desky se nejlépe instalují na podkladech z OSB, dřevotřískových desek nebo z podkladových fólií. Je důležité zajistit, aby byl podklad rovný a suchý, aby se minimalizovalo riziko deformací nebo vlnění.

  1. Příprava povrchu: Před instalací je důležité připravit podkladovou plochu. Musí být čistá, suchá, hladká a rovná.
  2. Rozmístění: Před položením desek je třeba si rozvrhnout jejich rozmístění a vypočítat, kolik desek budete potřebovat, a zejména zkontrolovat, zda desky poskytují stejnou barvu a kvalitu.
  3. Řezání desek: Pokud jsou desky příliš dlouhé, je třeba je zkrátit. K tomu nejlépe poslouží pila na tvrdé dřevo.
  4. Pokládka desek: Začněte pokládkou desek v rohu místnosti. Desky musí být připevněny ke stěně nebo k podkladu pomocí speciálních upevňovacích klipů. Je důležité, aby byly desky pevně spojeny a aby nevznikaly mezery.
  5. Dokončení: Po dokončení pokládky je třeba zkontrolovat, zda jsou desky správně umístěny a pevně spojeny. Poté se mohou opatrně brousit a pokrýt vrstvou ochranného laku.

Cena a rentabilita

Cena konopných podlahových desek závisí na mnoha faktorech, kupříkladu na velikosti a tloušťce desek, na kvalitě materiálu, způsobu instalace a na mnoha dalších. Obecně však platí, že konopné podlahové desky jsou v průměru dražší než klasické dřevěné podlahy. Cenový rozdíl vyvažuje fakt, že jsou ekologické, udržitelné a jejich trvanlivost je vyšší než u běžných dřevěných podlahovin. Mohou také nabídnout jisté zdravotní výhody. Konopí obsahuje látky nazývané kanabinoidy, jež mají protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci při boji proti bolesti a úzkosti. Tyto vlastnosti se mohou rozšířit též na prostor, v němž se konopné podlahové desky nacházejí.

Celý článek najdete v časopise DOMO 3/2023, který si můžete předplatit ZDE nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na j.patzakova@atemi.cz.