17.05.2023 | Zprávy

Absolutním vítězem osmého ročníku soutěže Interiér roku (za období 2022) se stal Dům Hra s růžovým ostrůvkem v Praze. Autorkou interiéru je MgA. Martina Šandová ze studia TI ARCHITEKTI. Výsledky byly oznámeny v úterý 16. 5. 2023 v pražském Centru současného umění DOX. Absolutní vítěz se zároveň stal vítězem kategorie Novostavba. 

„Absolutní vítěz je letos v podstatě definicí perfektně zvládnutého rodinného konceptu interiéru, který své obyvatele včetně dětí i domácích mazlíčků den co den vítá a objímá jako bezpečná náruč. Do návrhu se jistě promítla nejen nesporná profesionalita a talent autorky, ale také vysoce emocionální ženský pohled. Pár dní před vyhlášením vítězů Interiéru roku se sama stala šťastnou matkou.“ říká zakladatel a ředitel soutěže Petr Tschakert.

ODŮVODNĚNÍ 18ČLENNÉ MEZINÁRODNÍ POROTY:

„Mezinárodní porota ocenila ukázkový model harmonického dialogu mezi investorem a tvůrcem. Vyzdvihla zejména oblé bezstresové tvary, které svou měkkostí navozují bezpečnost a vycházejí vstříc dětskému světu, dále záměrnou hravost a individualizovanou barevnost. Interiér vhodně začleňuje umělecká díla, nabízí civilní atmosféru a má předpoklad přirozeně stárnout.“

Podobu ocenění pro finalisty a absolutního vítěze soutěže Interiér roku navrhuje už tradičně každý rok jiná osobnost. Jedná se vždy o autorské originály, které vyjadřují specifický postoj autora k tématu interiéru. V osmém ročníku soutěže se této role ujal interní designér sklárny BOMMA Ota Svoboda. V tvorbě podoby ocenění navázal na autory z minulých ročníků, kterými byli například Rony Plesl, Václav Mlynář, Boris Klimek, Jakub Pollág nebo Michaela Tomišková a Jakub Janďourek.

V souladu pravidly musí být vždy všechny soutěžní interiéry dokončeny v předchozím roce. Za osm ročníků se tak soutěž de facto stala jakýmsi pravidelným reportem o vývoji a stavu interiérů v České a Slovenské republice, a to vždy za daný rok. Také díky tomu dokáže být silným inspiračním zdrojem pro širokou veřejnost. Kromě Interiéru roku se u nás žádné ocenění přímo vnitřním prostorem nezabývá. Od založení soutěže do ní bylo přihlášeno 1 407 interiérů.

Odborná porota pod vedením emeritního rektora pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové architekta a designéra prof. akad. arch. Jiřího Pelcla dr.h.c. vybírala z 212 interiérů českých a slovenských architektů a interiérových designérů. 

V mezinárodní odborné porotě rozhodovali například předseda Slovenské komory architektů Ilja Skoček, architektka a designérka Barbora Škorpilová, italský interiérový designér Danile Daminelli, dánský architekt Rasmus Kruse Jensen, italská architektka Daniela Colli, řecký interiérový designér Vangelis Bonios a řada dalších. Kromě architektů a interiérových designérů zasedli v porotě i tuzemské osobnosti s výjimečnými výsledky v oblasti vizuální kultury např. filmová režisérka a producentka Hana Třeštíková, designér Jakub Pollág, výtvarník Pasta Oner a další. Oborová pestrost poroty je záměrná. Snaží se dosáhnout toho, aby výsledky plastičtěji zohledňovaly interiér jako multidisciplinární, nikoliv jen architektonickou disciplínu. 

Záštitu nad osmým ročníkem soutěže Interiér roku poskytlo Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo kultury SR, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Senát Parlamentu ČR, Magistrát hlavního města Prahy a starosta městské části Praha 7.

Partnerem pro kulturu osmého ročníku Interiéru roku se stalo Národní divadlo v Praze.

INFORMACE O SOUTĚŽI NA:
www.interierroku.cz 

VIDEO Z VÝROBY OCENĚNÍ:
https://www.uschovna.cz/en/zasilka/KF9X4CS3W32EGJ8M-RFA/ 

PŘEHLED VÍTĚZŮ VŠECH KATEGORIÍ SOUTĚŽE INTERIÉR ROKU 2022:

Kategorie NOVOSTAVBA (+ ABSOLUTNÍ VÍTĚZ):

Dům Hra s růžovým ostrůvkem, Praha
Autor: MgA. Martina Šandová, studio TI ARCHITEKTI

Foto: Zuzana Veselá

Kategorie REKONSTRUKCE:

Dům u zvonice, Bratislava 
Autor: Ing. arch. Marián Gombarček, studio GMB

Foto: Marián Gombarček

Kategorie NÍZKONÁKLADOVÉ BYDLENÍ:

Garsonka u Výstaviště, Praha 
Autor: Ing. arch. Zuzana Řepíková, studio DESIGNPRO

Kategorie VEŘEJNÝ INTEIÉR I (restaurace, kavárny, hotely):

Restaurace Kút 12, Banská Bystrica 
Autoři: Braňo Hovorka, Martin Paulíny, Natália Michalová, spolupráce Marek Peťovský, studio PHA

Foto: Braňo Hovorka

Kategorie VEŘEJNÝ INTERIÉR II (obchody, služby, školy, zdravotnická zařízení a veřejné prostory)

SOM STORE, Bratislava 
Autoři: Ing. arch. Peter Gonda, spolupráce Zoran Samoľ, Ľubomír Šoška, studio D415

Foto: D415.studio

Kategorie INTERIÉR ROKU -- SOMFY (kanceláře, huby a coworkingová centra):

Kloboucká lesní, Bylnice

Autoři: Ing. arch. Jan Mach, Ing. arch. Jan Vondrák, Ing. arch. Filip Cerha, Ing. arch. Tobiáš Hrabec, Ing. arch. Igor Nesterov, studio MJÖLK ARCHITEKTI

Foto: BoysPlayNice

Kategorie INTERIÉR ROKU -- KRONOSPAN (cena generálního partnera):

Dům u parku, Praha 
Autoři: Ing. arch Magdalena Rochová a Ing. arch. Radek Jaroušek, spolupráce Ing. arch. Lenka Mandelová a Ing. Radek Brandejs, studio JRA JAROUŠEK ROCHOVÁ ARCHITEKTI 

Foto: Filip Šlapal

Kategorie HLASOVÁNÍ VEŘEJNOSTI – CENA ČSOB STAVEBNÍ SPOŘITELNY:

Vinohradský zen, Praha
Autoři: Ing. arch. Pavel Paseka a Ing. arch. Martin Žatečka, studio ARCHISTROJ, spolupráce Ing. arch. František Bosák a Ing. arch. Jolana Bosák Macháčková, studio ATELIER HORIZONT

Foto: Václav Novák

Kategorie CENA NOVINÁŘŮ:

Byt E07, Praha 
Autor: Ing. arch. Martina Homolková, studio MALFINIO

Foto: BoysPlayNice

Skleněné ocenění navržené designérem Otou Svobodou a vyrobené ve sklárně pana Martina Wichterleho BOMA:

Foto: Kristina Hrabětová

Další informace najdete na www.interierroku.cz nebo v dalším vydání časopisu DOMO 4/2023, které vyjde 27.6.