22.05.2023 | Zprávy

Po čtyřleté přestávce je BAU, přední světový veletrh architektury, materiálů a systémů, zpět s vynikajícím výsledkem. 

Zhruba 190 000 návštěvníků se od 17. do 22. dubna na výstavišti Messe München informovalo o inovacích a trendech 2 260 vystavovatelů (2019: 2 250) ze 49 zemí (2019: 45 zemí). V polovině průběhu veletrhu počet návštěvníků téměř dosáhl úrovně roku 2019. Tou dobou probíhající stávky na německých letištích a v systému regionální a dálkové veřejné dopravy však tento pozitivní trend přibrzdily. I přesto BAU dosáhl velmi úspěšného výsledku. Velkým hitem se stala také 365denní průmyslová platforma BAU Insights, zřízená před pouhými dvěma měsíci – nový online portál stavebního průmyslu. Ten denně využívalo až 40 000 lidí.

„BAU opět prokázal, že je a zůstane nejdůležitější platformou pro inovace a premiéry v segmentu stavebnictví. I přes čtyřletou vynucenou kovidovou přestávku se v Mnichově představilo více společností než kdy jindy. To znamená velmi nadějné přijetí veletrhů, zejména předních mezinárodních veletrhů, což se projevilo už v roce 2022,“ shrnují BAU 2023 spoluředitelé Reinhard Pfeiffer a Stefan Rummel.

Dieter Schäfer, předseda dozorčí rady vystavovatelů BAU, souhlasí s názorem, že letošní BAU proběhl mimořádně úspěšně: „S přesunem BAU 2023 na duben jsme opravdu uspěli. Plně obsazené haly a velký počet zahraničních návštěvníků podtrhují relevanci BAU. A samozřejmě vše bylo o to důležitější, že se veletrh po více než čtyřech letech opět vrátil. V budoucnu BAU znovu uspořádáme jako obvykle v lednu.“

Ředitel výstavy BAU Matthias Strauss se již těší na nadcházející akce v síti BAU: „Po tomto úspěšném BAU je celý tým opravdu nadšený konferencí digitalBAU & networking s premiérou letos v červenci a samozřejmě se těší a chystá na další digitalBAU v únoru 2024.“

Vysoké počty zahraničních návštěvníků

Na vrcholu mezinárodního hodnocení návštěvnosti BAU jsou Rakousko, Itálie a Švýcarsko. Polsko a Turecko se díky silnému růstu ocitly na čtvrtém a pátém místě. Zahraniční návštěvníci dosáhli počtu téměř 80 000, což představuje 40 procent z celkového počtu návštěvníků, a tedy rekordní výsledek! V procentuálním vyjádření je počet zahraničních návštěvníků poněkud vyšší než předchozí rekord z roku 2019 (37 procent). Zde je třeba zdůraznit zejména počet návštěvníků z Číny. S 1 600 lidmi se Čína řadí mezi deset nejvýznačnějších návštěvnických zemí BAU 2023. Znamená to pozitivní překvapení zejména poté, co byla omezení daná covidem-19 pro cestování mimo Čínu uvolněna teprve nedávno.

Fotogalerie

Podívejte se také na související fotogalerii.