09.06.2023 | Realizace

Dřevěné podlahy jsou pro své vlastnosti a vzhled u mnohých majitelů domů, bytů ale i dalších objektů velmi oblíbené. Mezi dřevěné podlahy patří také parketové podlahy, jejichž výhodou je možnost mnohonásobné renovace. Při rekonstrukci podlahy tak není nutné dřevěné parkety vyměnit, ale stačí je přebrousit a nalakovat. K takovému případu došlo i v případě Pohostinství v POHOŘÍ, nedaleko Dobrušky.

Renovace dubových vlysů se ujala zkušená podlahářská firma HYLENA-Koberce s.r.o. z Vrchovin, dlouholetý člen Cechu podlahářů ČR.

Po vyklizení prostor a zkontrolování technického stavu podlahy se podlaháři pustili do broušení – nejdříve brusný papír zrnitost P 24 a postupně až po zrnitost P 100. Následně se drobné spáry mezi parketami zatmelily pomocí speciálního tmelu vyrobeného z roztoku Ceresit PP 12 smíchaného s pilinami z broušení. Tento produkt je rychleschnoucí, lehce zpracovatelný a má vynikající plnicí schopnost. Tmel je stabilní a nepropadá se. Do mezer mezi parketami se tmel vpraví pomocí špachtle. Po dokonalém zatmelení parket se provedlo finální jemné broušení parket mřížkou o zrnitosti P120 a poté byl vysát prach z broušení.

Povrchová úprava byla opět vybrána v podobě laku. Jako již v mnoha minulých případech byl použit odolný jednosložkový uretan-alkydový lak Ceresit PP70. Tento univerzální lak krásně a přirozeně zvýrazní strukturu dřeva, je trvale elastický, velmi odolný oděru a namáhání a je také vhodný i pro tělocvičny a sportovní haly. Po důkladném proschnutí první vrstvy se provedl mezibrus mřížkou o zrnitosti P120 a byla aplikována druhá vrstva laku Ceresit PP70. Aby lak získal potřebnou ideální tvrdost a odolnost, byla dodržena optimální desetidenní doba vyzrání laku.

FAKTA:

  • Místo realizace: Pohostinství v Pohoří
  • Realizační firma: HYLENA-Koberce s.r.o., Vrchoviny 65, 54901 Nové Město nad Metují
  • Použité materiály Henkel: Ceresit PP12 a Ceresit PP70
  • Termín realizace: listopad 2023