05.05.2023 | Zprávy

Rozhovor s Anežkou Pěknou, manažerkou developerských projektů ASKO a. s.

Také v letošním roce jsme se potkali s Anežkou Pěknou ze společnosti ASKO a.s., abychom si popovídali o podlahářské branži. Anežka má na starosti zejména developerské projekty. Díky tomu oplývá značným přehledem o tom, co právě „frčí“. Tento rozhovor se tedy točí kolem trendů designových a technologických a nechybí také pár vizí do budoucnosti.

Jak vypadají nejnovější letošní trendy v podlahách pro moderní interiéry?
Neřekla bych, že jde o nejnovější trend, ale velkou renesanci zažívají podlahy ve vzoru rybí kosti, imitující klasické parkety. Velká část výrobců zavedla s rokem 2023 kolekci, která se na tento vzor zaměřuje, k tomu téměř ve všech materiálech – v laminátu, vinylu i ve dřevěných třívrstvých podlahách. Výhodu těchto krytin představuje možnost pokládky plovoucím způsobem, což oproti parketám otevírá možnosti renovace a také nižší nárok na konstrukční výšku skladby podlahy. Jako další velký trend uvádím podlahy s dekorem dlažby, kamene či stěrky. Musím dodat: ve velkém formátu. Výhodu oproti klasické dlažbě znamená možnost pokládky plovoucím způsobem a u podlah vinylových jejich příjemná povrchová teplota a měkkost. Obecným „boomem“ jsou SPC podlahy válcující trh nejen s vinyly, ale se všemi krytinami. Jsou to kompozitní podlahy se středem z mletého mramoru či vápence pokryté vinylovou fólií, výhodou je stabilita a voděodolnost.

Můžete přiblížit nejnovější trendy v oblasti barev a textur pro podlahové krytiny?
Pokud mluvíme o texturách dřeva, aktuálním hitem se stala podlaha bělená, u které je potlačen žlutý podtón dřeva. Tato barevnost bývá často spojena s klidnou strukturou dřeva, nerušenou velkým množstvím suků. Taková podlaha se velmi dobře kombinuje s příslušným interiérem. Stále ale velké množství zákazníků volí cokoliv jiného, ať si již vyberou přírodní dub v rustikálním třídění nebo šedé podlahy v různých strukturách dřeva. Vždy je třeba se řídit celkem, aby interiér ve výsledku vypadal harmonicky.

Které materiály z vašeho sortimentu jsou v současnosti nejpopulárnější?
Jak jsem již zmínila, zákazníky napříč generacemi vždy zaujme zmiňovaná rybí kost a velkoformátová dlažba, ne každý na ni ale má prostor, ve kterém krytina vynikne. Proto často prvotní výběr rybí kosti upadne v zapomnění a volba padne na osvědčenou klasiku, tedy na standardní lamely v dekoru dřeva. Stále častěji ale řešíme kombinaci krytiny na podlahu s obkladem stěny. Mnohdy jde o tón v tónu a shodný dekor, ale pěknou kombinaci nabízí například vzor dlažby na podlaze a dřevěný obklad stěny (nebo naopak). Materiálově zůstává na předních pozicích vinyl či SPC, avšak i toto se často mění v průběhu setkání se zákazníkem, kdy překonáváme jednotlivá úskalí daného prostoru a výběr případně padne na materiály jiné.

Trendy se v průběhu času mění. V jaké oblasti pozorujete nejvýraznější změny? Zaměřujete se spíše na design, nebo na technologie?
Technologie jde neúprosně dopředu a výrobci se předhánějí, kdo na trh přijde s větší „bombou“. Za nejdůležitější technologický posun považuji vývoj zámků, ty se stávají uživatelsky přijatelnými a zjednodušují pokládku. Nejen, že si i laik zvládne podlahu položit sám, ale pokud zvolí pomoc podlaháře, je pokládka zase o něco rychlejší a jednodušší. Design jde pak ruku v ruce s technologiemi a reaguje na podněty uživatelů.

Celý rozhovor najdete v novém vydání časopisu DOMO (3/2023), který si můžete předplatit ZDE, nebo si napište o ukázkový výtisk zdarma na j.patzakova@atemi.cz