17.04.2023 | Zprávy

V současné situaci, charakterizované nejistotami, inflací, slábnoucí poptávkou a problémy s dodávkami dřeva, dosáhl evropský trh s parketami v roce 2022 toho nejlepšího co mohl, i když ve srovnání s rokem 2021 vykázal (očekávaný) pokles.

FEP – Evropská parketová federace – na základě informací získaných od svých členských společností a národních asociací odhaduje, že celková spotřeba na evropském trhu s parketami za rok 2022 klesla o 8,2 % oproti roku 2021. Toto hodnocení je třeba vidět i jako předběžnou prognózu a je výsledkem odhadů projednaných se zástupci členských zemí na nedávném zasedání představenstva FEP v prostorách FEP v Bruselu. FEP zdůrazňuje, že se jedná o první prognózu, která bude podléhat změnám, v očekávání dalších údajů, které budou sděleny v červnu během Valného shromáždění v Barceloně.

Po vynikajícím roce 2021, během kterého vzrostla evropská spotřeba parket o 6,2 % a dosáhla nelepší úrovně za posledních deset let, spotřeba parket v roce 2022 klesla téměř na všech evropských trzích, zejména ve druhém pololetí, ve srovnání ve stejném období v roce 2021. Posilování prodejů způsobené renovacemi skončilo, zatímco dopad poklesu výstavby nových budov, který odráží rostoucí náklady a úrokové sazby, se skutečně projeví v letech 2023–2024.

Výsledky jako obvykle ukazují značné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. S výjimkou Švédska a Švýcarska se očekává výrazně snížení prodejů v roce 2023, což odráží zejména propad ve výstavbě nových budov. Toto se týká především Rakouska, Francie a Německa, kde se počítá s dvouciferným poklesem.