27.09.2022 | Praxe

Sportovní povrchy v tělocvičnách a víceúčelových halách musí odolávat vysokému namáhání. V důsledku mechanického opotřebení sportovním vybavením a zatížením při zápasech a sportování dochází k poškození a poškrábání povrchu. Zejména barevné lajnování a značkování jednotlivých hřišť, které se obvykle nanáší pouze na povrch, se brzy opotřebuje a musí se obnovovat.

Podrážky obuvi zase zanechávají šmouhy a černý otěr, který se jen obtížně odstraňuje. Opotřebením povrchu nebo často také nesprávnou péčí se zhoršují protiskluzné vlastnosti povrchu – podlaha klouže. Tím mohou nastat pro sportovce nebezpečné situace. 

 
Foto: Původní stav                                                                                                                  

Foto: Po renovaci Sport Floor Systém

Dr. Schutz® Sport Floor Systém umožňuje bez velkých nákladů a dlouhých výpadků zrenovovat opotřebované sportovní povrchy z linolea, PVC, litého polyuretanu nebo sportovní dřevěné palubovky. Povrchy těchto podlah budou díky Sport Floor Systému opět splňovat normy potřebné pro sportovní povrchy. Na ochranu citlivého lajnování je možné nové povrchy opatřit transparentním lakem, který zabrání předčasnému opotřebení tohoto důležitého značení.

Výhody Dr. Schutz® Sport Floor Systému

  • Významně kratší doba renovace a výrazně nižší náklady ve srovnání s pokládkou nové sportovní podlahy.
  • Trvale chráněné lajnování díky transparentnímu laku.
  • Protiskluznost a správný stupeň lesku v souladu s normou DIN 18032 a EN-14904 pro sportovní podlahy. Dlouhodobé protiskluzné vlastnosti povrchu. 
  • Odstranění optických vad.
  • Snadná realizace změn v lajnování.
  • Ochrana před novým poškozením otěrem a chemickými látkami.
  • Snadné, jednoduché a ekonomické denní čištění – výrazné snížení nákladů na údržbu.

Dr. Schutz® Produkty pro sportovní podlahy

Pro veškeré elastické sportovní podlahy, jako například PVC, linoleum, lité PU podlahy je určen 2-komponentní polyuretanový lak Dr. Schutz PU Siegel v optických variantách mat a extramat. Tento lak je také optimální pro renovaci jakéhokoliv sportovního laku na jakékoliv sportovní podlahovině. 

Pro tvorbu lajnování nebo barevných polí se používají speciální barevné 2K-PU laky PU LINE COLOR a PU FIELD COLOR nebo také standardní barevné laky PU COLOR v téměř 5000 odstínech. Barvy lajn mohou tedy odpovídat oficiálním specifikacím sportovních asociací nebo mohou být realizovány dle vašich individuálních požadavků na barvu.

Pro základní lakování dřevěných sportovních podlah je určen 2-komponentní polyuretanový lak z portfolia značku eukula® ochrana dřeva a korku – strato perform 461 mat nebo strato perform 462 extramat. Pro lajnování a barevná pole lze opět použít barevné 2K-PU laky PU LINE COLOR a PU FIELD COLOR nebo také standardní barevné laky PU COLOR v téměř 5000 odstínech. Další možností u dřevěných podlah je barevné tónování polí, pro které se používá 2K-barevný olej euku coloroil FS. 

Kromě lajnování jsou pro moderní sportovní haly typická loga a symboly jako například znaky sportovních oddílů nebo škol. Finálním nátěrem je po lajnování, barvení nebo aplikaci loga vždy transparentní vrchní lak, který trvale chrání lajny, barvu a logo před vyblednutím a opotřebením. 

Permanentní vrchní laky značky Dr. Schutz® Group jsou speciálně certifikovány pro sportovní povrchy a splňují všechny parametry pro sport podle norem DIN 18032 a DIN EN 14 904.

www.floorcolor.czwww.dr-schutz.cz 

Celý článek najdete v časopise DOMO 5/2022, který vyšel 6. 9. a o jehož ukázkové číslo ZDARMA si můžete napsat na j.patzakova@atemi.cz