09.09.2022 | Zprávy


Home Portal, který po celé ČR poskytuje služby zejména zájemcům o novostavby, nově eviduje desítky projektů, které si menší developeři a investoři rozmýšlejí a chtějí do nich získat většího hráče.

Na vině jsou až o třetinu rostoucí stavební náklady, rostoucí úrokové sazby a současná nejistota na realitním trhu. „Jen během července se nám sešlo přes čtyřicet realitních projektů k prodeji ze strany menších investorů, kteří se vinou rostoucích nákladů rozhodli svůj projekt prodat před zahájením stavebních prací. Většinou se jedná o menší bytové projekty do dvaceti bytů, umístěných po celé republice. Výhodou pro kupujícího je, že vše je již na úřadech zařízeno a lze stavět takřka ihned,“ říká Jan Vitvera, obchodní ředitel společnosti Home Portal. 

Větší developeři, kteří nemusí mít problémy s cash-flow, tak na takovýchto příležitostech ocení zejména vyřešené územní rozhodnutí a stavební povolení, kdy se dá rovnou stavět. V nabídce je rozhodně z čeho vybírat – horské apartmány, řadové domky, bytové domy, ale i revitalizace bývalých industriálních staveb na bydlení či rekonstrukce historických usedlostí na byty. 

„Vyřízení územního a stavebního povolení dle situace může zabrat dle složitosti od dvou do šesti let napříč republikou, takže hotové projekty jsou z tohoto hlediska pro investory velmi atraktivní,“ dodává Vitvera. 

Aktuálně vyšší zájem o prodání hotových projektů plyne také z toho, že menší investor obdrží peníze ihned a bez možného budoucího rizika v případě negativního vývoje na trhu. Díky tomu, že realitní trh poslední roky rostl dvouciferným tempem, bude výnos zajímavý i při předčasném prodeji bez samotného developmentu, kde pak při správném nastavení a zkušenostech může být výnos logicky vyšší.

O společnosti Home Portal

Home Portal je přední české realitní tržiště, které se specializuje na novostavby a služby pro kupující. V nabídce má zastoupené projekty z celé České republiky. Provozovatelem je společnost Portal Jungle, kterou založili Radek Procházka a Pavel Frič. Více na www.homeportal.cz