29.06.2022 | Zprávy

Rozhovor s Evou Nezdarovou ze společnosti floorcolor s.r.o.

Eva Nezdarová je nesmírně energická dáma, jež se nezalekne žádné výzvy. Je jednatelkou a CEO společnosti floorcolor, zabývající se renovacemi povrchů podlah a čistěním a impregnacemi kamene a dlažeb. S trochou nadsázky se dá říci, že neexistuje povrch, co by ho ve floorcolor nedokázali omladit a pozvednout do netušené působivosti.

Firmu floorcolor jste zakládali se společníkem Jiřím Kudrnou v roce 2020. Jak vás to napadlo a proč právě vy dva společně?

Jirku jsem znala před založením naší společné firmy 10 let. Velmi aktivně jsme v posledních letech spolupracovali na podlahových projektech. Já jsem za výrobce podlahovin prosazovala podlahy do projektu investiční výstavby a na závěr výstavby budov jsme se na Jirku obraceli s žádostí o pomoc při odstranění všech defektů po stavbě, při hloubkovém vyčištění podlah a nastartování správné údržby. Velmi často mě správci budov žádali o pomoc v otázce starších podlah, které ještě tzv. nedozrály k výměně, to opět vyžadovalo spolupráci s Jirkou. Díky tomu jsem dobře poznala problematiku renovací podlah, poznala jsem zároveň také Jirku jako velkého profesionála a velmi lidského, slušného, vyrovnaného člověka. Jirka dlouhodobě hledal parťáka na založení realizační divize po vzoru německé matky Dr. Schutz, koncept floorremakers. Potřeboval člověka s odbornou zkušeností ohledně všech typů podlah, člověka, který intenzivně cestuje a má bohaté obchodní zkušenosti. Pro mě to nebylo lehké rozhodnutí, protože jsem viděla velký smysl své práce stran ovlivňování správné volby podlah při nové výstavbě a zároveň jsem chápala jako mravní otázku záchranu současných podlah. Vždyť tím šetříme životní prostředí! Převládl však fakt, že mi Jirka nabídl společnictví s rovným podílem. S odstupem více jak dvou let to oba hodnotíme jako šťastnou volbu. Spolupráce nám vyhovuje a pro mne znamená plnou realizaci.

Vaše předchozí pracovní zkušenosti většinou rovněž pocházejí z podlahářského oboru. Jak vás připravily na tuto cestu?
Jsou pro mě neskutečně důležité a jsem všem firmám, ve kterých jsem pracovala, vděčná za možnost se u nich učit, všechny mě velmi obohatily. Když se podívám zpět, najednou mi přijde logické, že jsem prošla čtyřmi segmenty výrobců (dřevo, laminát, elastika, koberce). Řekla bych, že byl můj dosavadní vývoj přípravou na současný stav ve sféře odborné a také v oblasti obchodní.

Bylo pro vás obtížné přestoupit z pozice zaměstnance na pozici spolumajitele firmy? Jak jste s touto změnou spokojena?
Nebylo, ale chvíli trvalo, než jsem ten nový pocit dostala pod kůži. Přišly i úsměvné momenty, vždyť jsem měla návyky z velkých koncernů a manažerských pozic, stále jsem potřebovala na všechno tvořit excelovské tabulky a mít na všechno prezentace, analýzy a pětileté plány, postupně jsem si ale ponechala už jen ty nejdůležitější zvyklosti, základní obchodní a hospodářské analýzy a neustále doplňování myšlenkové mapy na rozvoj firmy. Většinu pracovního času trávím raději venku mezi zákazníky než za stolem v kanceláři. Novum znamenal pocit velké zodpovědnosti za život nové křehké firmy, zkrátka: nepokazit to. Ve velké firmě všechna rozhodnutí, ať výborná, průměrná nebo i ta nešťastná, takový moloch vždycky trochu „tlumí“ a taky ustojí a vybalancuje, jenže u úplně nové startující firmy působí každý krok jako chůze po laně. Je důležité si plně věřit. Všechno má řešení.

Foto: Barevný redesign epoxidové podlahy literární kavárny vysoké školy: hloubkové čištění, tmelení defektů, aplikace polyuretanové barvy Dr. Schutz PU Color, aplikace polyuretanového laku Dr. Schutz PU Siegel mat 2x 50 ml/m2.

Proč je výhodnější podlahu renovovat než si pořídit úplně novou? Tedy kromě úspory financí…
Uživatel podlahy to považuje za jednodušší a rychlejší. S jedním tříčlenným pracovním týmem lze renovovat 400 m2 podlah denně. Například renovace elastické podlahy naší metodou floorremake téměř vždy představuje jednodenní záležitost. Zaměstnanci administrativních budov odejdou v pátek odpoledne domů a v pondělí chodí opět po sexy podlahách. Zubař zavře v pátek odpoledne ordinaci a v neděli už stěhuje zpět nábytek. Majitelé bytů nám v pátek dají klíče od bytu a v neděli odpoledne, když se vracejí z chaty, mají nové podlahy. Ale když si představíte ve všech výše uvedených případech strhávání krytiny, sanaci podkladu, montáž nové podlahoviny… To je práce na mnoho dní odstávky provozu, z toho plynou finanční ztráty apod. Musím dodat, že naše firma opravdu myslí na ekologii: proč vyhazovat plně funkční podlahy jenom proto, že jsou nehezké, poškrábané, matné a špinavé? Lze je přece zrenovovat! Samozřejmě, když vidíme, že podlaha potřebuje vyměnit, doporučíme takovou cestu zákazníkovi.

Celý rozhovor najdete v novém vydání odborného magazínu DOMO 4/2022, který si můžete předplatit na rok/půlrok ZDE nebo si napsat o ukázkový výtisk zdarma na j.patzakova@atemi.cz