12.04.2022 | Praxe


Jak lze odborně připravit podklady u podlah a na co je přitom třeba dbát? Odbornice Nadja Körbel z firmy Festool poskytuje rady pro ideální přípravu podkladu.

Při zakázkách na renovace a rekonstrukce se většinou provádějí práce v interiérech domů nebo bytů. Ať už se zákazník rozhodne pro jakoukoli povrchovou úpravu, zásadní význam má příprava podkladu. Níže uvádíme rady pro přípravu podkladu u podlah.

Přípravné práce při renovaci podlah

U starých potěrových podlah je hlavně třeba dbát na to, aby se před pokládkou nebo další úpravou odstranily všechny zbytky povrchových vrstev a vše se důkladně vysálo. Pokud se nerovnosti vyrovnají pomocí nivelační stěrky, může vlivem namočení starých vrstev a základního nátěru přilnavost zcela selhat. Struktura až k lepidlu už potom není nosná. Další důvody představují například nanášení stěrkové hmoty během schnutí a pohyby uvnitř dřeva nebo u homogenních krytin. Pokladačka podlah a školicí referentka firmy Festool Nadja Körbel doporučuje: „Pokud jsou v potěru nerovnosti a trhliny, radím je odborně odstranit, protože jinak mohou později přijít nutné opravy a vzniknou další náklady. Pokud dáváte přednost plovoucí pokládce, stačí suchá a pevná, ale rovná plocha. Ta se před pokládkou celá pokryje polyetylenovou fólií, která u stěn o několik centimetrů přečnívá. Zásadně doporučuji odstranit beze zbytku všechny staré vrstvy – už z hygienických důvodů,“ vysvětluje Nadja Körbel.

Všeobecné rady pro odstranění starých krytin a povrchových vrstev

Rekonstrukční a renovační práce se často provádějí velmi pracně. Pomocí vrtacích kladiv nebo úhlových brusek se namáhavě odstraňují omítky, lepidla, barvy nebo jiné povrchové vrstvy. Festool nabízí se sanační bruskou RENOFIX RG 130 pohodlné řešení pro účinné, a především pro minimálně prašné odstraňování starých, pevně ulpívajících zbytků lepidla pomocí odpovídajícího frézovacího kotouče. RG 130 je šikovná, výkonná bruska, jež díky pružně uloženému kartáčovému krytu a patentované odsávací spirále zabezpečuje téměř bezprašné výsledky. Dále se osvědčují další dva typy nářadí RENOFIX: Sanační frézka RG 80 se ideálně hodí na malé a středně velké plochy, které se musí brousit na stěně nebo i nad hlavou. Sanační frézka RG 150 se širokým sortimentem příslušenství ideálně pomáhá rychlému postupu práce na větších plochách – tedy spíše na podlahy.

Správný postup u trhlin v potěru

Pokladačka podlah Nadja Körbel radí trhliny v potěru bezpodmínečně uzavřít tím, že se popraskané části znovu spojí pomocí vlnitých spojek a epoxidové pryskyřice. Pro přípravu minerálních stavebních materiálů, tedy dlaždic, betonu, potěru nebo sádrokartonových desek, se v mnoha řemeslech obvykle používají úhlové brusky. Většinou je to spojené s obrovskou prašností, protože při řezání minerálních materiálů vzniká velké množství jemného prachu. To přináší zdravotní rizika pro všechny zúčastněné v okolí. Aby se při takových renovačních pracích snížila prašnost, vyvinula firma ruční dělicí systém DSC-AG 125 FH jako bezprašné řešení. S tímto dělicím systémem – úhlovou bruskou s kompaktním krytem odsávání – lze přířezy a výřezy u minerálních stavebních materiálů provádět téměř bezprašně. Systém navíc umožňuje volný výhled na řez. Díky odklápěcímu krytu lze řezat dokonce až ke zdi. Pro účinné a bezprašné řezání doporučuje Nadja Körbel pro dělicí systém vhodný mobilní vysavač CTM 36 E AC RENOFIX s automatickým čištěním hlavního filtru.

Rady pro nové potěry

U nově zalitých potěrů se musí po zbroušení šlemu na celé ploše a odříznutí nerovností na okrajích bezpodmínečně zkontrolovat zbytková vlhkost. Zde se nabízejí různé možnosti. Odborné a spolehlivé je CM měření. Nadja Körbel k tomu dodává: „Právě u celoplošného lepení je důležité správně zacházet s různými podklady.“

Správné světlo odhalí nedostatky

Dobré světelné podmínky se většinou zanedbávají. Pokladačka podlah Nadja Körbel ale jednoznačně doporučuje důkladnou kontrolu a zhodnocení podkladu – již před vytvořením nabídky. Protože důkladně nezkontrolovaný povrch může dodatečně přinést překvapení a příliš mnoho dodatečné práce. Na základě zkušeností z praxe radí tato odbornice používat při kontrole zejména kontrolní světlo SYSLITE STL 450. Vytváří optimální svazek světelných paprsků a ideálně slouží při kontrole povrchů. Kontrolní světlo má variabilní výšku a sklon – s vhodným stativem a s dlouhým kabelem optimálně vyhovuje pro rozsáhlou oblast použití. Koneckonců zákazník má být s výkonem řemeslníků spokojený, protože předpokladem perfektního výsledku zůstává profesionální příprava podkladu – bez ohledu na to, pro jakou podlahovou krytinu, resp. povrchovou úpravu se zákazník rozhodne.

Sanační bruska RENOFIX RG 130 se od září 2021 prodává v novém Systaineru³, který lze integrovat také do vestaveb do vozidel bott vario3. Kromě těchto doporučení pro podlahy nabízí Festool také rady pro přípravu podkladů u stěn nebo u stropů.

Další informace najdete na RENOFIX (festool.cz).