04.02.2022 | Zprávy

Jakékoliv sklady, retailové parky a moderní kanceláře. Seznam priorit investorů na tuzemském trhu nemovitostí zůstává i po 3. čtvrtletí neměnný. Přesto na něm dochází k určitému vývoji: do bilance se totiž stále viditelněji promítají rezidenční nemovitosti. Konkrétně jde o starší bytové domy i novostavby určené k pronájmu. Podle poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate za tento typ nemovitostí investoři od ledna letošního roku zaplatili přes 100 mil. EUR, tedy 2,5 mld. Kč. Za veškeré komerční nemovitosti to bylo ve 3. čtvrtletí 382 mil. EUR. A jak doplňují autoři kvartálního reportu, pokud se neobjeví nečekané výkyvy, celková hodnota investičních transakcí dosáhne za rok 2021 2 mld. EUR.

Nákup nájemních bytových domů není trendem jen v České republice, ale po celé Evropě. Do tohoto segmentu vstupují privátní investoři i velké penzijní fondy. Zájem kupujících se nesoustředí pouze na Prahu, ale i na regionální města jako Brno, Plzeň či Ostrava.

Kromě rezidenčních investic do stávajících bytových domů proběhlo i několik transakcí formou „smluv na akvizici“ nových bytových domů, jejichž výstavba v následujících letech teprve proběhne. Tato forma tzv. akviziční dohody se objevuje na trhu stále častěji. „Součástí investic se však stanou až okamžikem dokončení výstavby a převedení těchto portfolií do vlastnictví investora. Očekáváme tudíž, že podobné akviziční dohody se promítnou viditelně jak do výsledků příštího roku, tak i v letech následujících,“ uvádí Kamila Breen, vedoucí poradenství a průzkumu trhu v BNP Paribas Real Estate.

Největší transakce se však od července do září odehrály v tradičnějších segmentech. Tou hlavní se stal převod 4 logistických hal společnosti P3 Logistic Parks o celkové ploše 88 000 m2 na čínského investora CGL Investment Holding Corporation. Sklady byly součástí panevropského portfolia Apex. Druhou největší transakcí co do výše objemu byl prodej nové haly v logistickém parku Logistics Park Nošovice, který od Consens Investment získal americký fond Exeter Property Group. Oblibu skladových nemovitostí a retail parků pak názorně doložila třetí největší kvartální transakce: své maloobchodní portfolio rozšířil o Retail Park Haná český investor Trigea.

Právě Trigea dokládá aktivitu tuzemských investorů, kteří jsou podepsáni pod polovinou všech letošních realizovaných transakcí. Platí to bez výjimky i pro kancelářské nemovitosti, které si i po 3. kvartále udržují dominantní 36% podíl na letošním objemu investic.

„Zdá se, že inflace a riziko zpomalení výstavby v důsledku vyšších cen stavebního materiálu i prací ještě posílil zájem o komerční nemovitosti. V důsledku převisu poptávky registrujeme pokles výnosových měr v některých segmentech. Například u moderních skladů očekáváme do konce roku pokles výnosové míry ke 4 %, podobnou kompresi předvídáme u prémiových kancelářských budov,“ uzavírá kvartální analýzu Kamila Breen.