17.12.2021 | Zprávy


Téměř o pětinu se mezi 3. čtvrtletím roku 2020 a stejný obdobím letošního roku zvýšilo nájemné v nových logistických areálech v Praze a okolí. Aktuálně jsou již podepisovány nájemní smlouvy blížící se hranici 6 EUR/m2/měsíc. To je přesně o 17 % více než vloni. V Brně, které stejně jako metropole zápasí s nedostatkem volných skladových ploch, i v dalších regionech činí meziroční nárůst průměrně 10 %.

Podle poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate je to dáno nadále velmi silnou poptávkou firem, především z oblasti e-commerce, jež převyšuje nabídku. Odráží se to i na míře neobsazenosti klesající k historickému 2% minimu. „Tlak na růst nájmů bude pokračovat i přesto, že aktuálně je ve výstavbě přes 900 000 m2 moderních skladových ploch. Důvodem je nedostatek stávajících skladových ploch v hlavních centrech a také zpomalení výstavby v důsledku váznoucích dodávek ve stavebnictví,“ konstatuje Dušan Drábek, vedoucí oddělení pronájmu průmyslových a logistických nemovitostí BNP Paribas Real Estate.

Nevídaný rozmach trhu průmyslových prostor nejlépe dokládají dva údaje. Prvním je 1,8 mil. m2, což je skladová plocha pronajatá od počátku roku 2021. Jen ve 3. čtvrtletí byly uzavřeny nájemní smlouvy (včetně renegociací) na téměř 550 000 m2, z toho podíl nově pronajatých ploch byl 86 % a jejich meziroční nárůst dosáhl neuvěřitelných 200 %!

Druhým signifikantním údajem je sílící aktivita developerů v regionech, což je dáno zejména dostupností pozemků, mimo jiné na brownfieldech. Nejdynamičtěji roste v „covidové době“ industriální trh v Plzeňském kraji, kde od počátku roku 2020 vyrostly skladové a výrobní plochy v objemu téměř 260 tisíc m2. Jen společnost CTP zde rozšířila své parky v objemu téměř 180 tisíc m2.  Hodně se haly dokončovaly také v Moravskoslezském kraji – od počátku 2020 do letošního třetího čtvrtletí se zde dokončilo 220 tisíc m2 ploch, z toho necelých 150 000 m2 přímo v Ostravě.

„Z aktuálních projektů ve výstavbě vidíme největší aktivitu v Olomouckém kraji. Je však třeba dodat, že na bilanci 220 000 m2 se 186 800 m2 podílí výstavba nového robotického centra Amazonu v Panattoni Parku Kojetín,“ komentuje vývoj Kamila Breen, vedoucí průzkumu trhu a poradenství BNP Paribas Real Estate. Právě novému distribučnímu centru Amazonu náleží i další prvenství: na ploše bývalého cukrovaru na Přerovsku vzniká vůbec první vícepatrová skladová hala v Česku. Konkrétně bude mít 4 nadzemní podlaží.

Obří transakce Amazonu nezůstala v segmentu e-commerce zdaleka osamocena. V uplynulých měsících patřily k nejvýznamnějším pronájmům Tchibo, které renegociovalo a rozšířilo své plochy v Panattoni Parku Cheb na 102 500 m² nebo společnost OKAY, která si ve VGP Parku Vyškov a VGP Parku Prostějov pronajala přes 50 000 m² skladových prostor. Všechny tyto transakce dokládají rostoucí potřebu e-commerce a retailových společností po skladových plochách.