29.01.2021 | Praxe

Stále oblíbenějším trendem zařizování interiérů se v současnosti stává lepení vinylových podlah na stěnu. V tomto článku se dozvíte, jak při takové montáži postupovat. 

Dosud se vinyl používal a osvědčil zejména při pokládkách podlah. Moderní vinylové podlahy je však možné upevnit i na stěnu. Díky příznivým vlastnostem tohoto materiálu a neomezenému výběru různých vzorů se otevírají rozmanité možnosti výzdoby interiéru. Abyste vždy dosáhli dlouhodobě pěkného výsledku, musíte přihlédnout k několika důležitým aspektům.

Foto: FatraClick, Dub cer hnědý, 7301-5

JAKÁ VINYLOVÁ PODLAHA SE DÁ NAMONTOVAT NA STĚNU?

Protože se v posledních letech výrazně zvýšila poptávka po vinylových podlahách, trh s těmito podlahami na tuto poptávku reaguje. Od konání předního světového veletrhu Domotex 2018 nabízí vinylové podlahy stále více výrobců, přičemž v nabídce najdeme rovněž speciální podlahy, určené k montáži na stěny.

Tyto výrobky uváděné na trh s označením Luxury Vinyl Tile (zkráceně: LVT, luxusní vinylové obklady) představují úspornou a uživatelsky přívětivou alternativu k laminátu a parketám, zejména ale také ke keramickým obkladům.

Vinylové podlahy se dodávají v zásadě ve dvou provedeních:

  • jako celovinylová, neboli z masivního vinylu,
  • nebo jako hotový vinyl se zaklapávacím systémem na soklových lištách s HDF.

V zásadě lze na stěnu namontovat každou vinylovou podlahu. I ty, jež jsou původně určeny k běžné pokládce na podlahy. Existují ale rozdíly v přípravě podkladu a v montáži.

LEPENÍ CELOVINYLOVÉ PODLAHY NA STĚNU

Materiál celovinylové podlahy je podstatně tenčí než v případě vinylu na HDF. Bude-li třeba připevnit plnou vinylovou podlahu na stěnu, musí k tomu být podklad zcela rovný a vyhlazený, jinak se nerovnosti stěny protlačí do vinylu a objeví se na něm nepěkné důlky. Tenčí materiál má však i výhody: snáze se s ním pracuje a také jej na stěně ostrým nožem bez problémů přiříznete na správný rozměr.

Celovinylová podlaha se většinou montuje podobným způsobem jako díly, které se upevňují na stěnu. Pro zajištění dlouhodobé pevnosti spoje se nejvíce hodí celoplošné nalepení vhodným lepidlem. Nedoporučujeme používat oboustrannou lepicí pásku nebo připevnění vinylových dílců na stěnu pomocí hřebíků. Spáry a přechody se dají vyplnit a utěsnit silikonem. Tím vinylové podlahy na stěně získají i odolnost proti vodě, můžete je tedy používat i v koupelnách.

Foto: Thermofix, Břidlice kov, 15410-2 

MONTÁŽ ZAKLAPÁVACÍ VINYLOVÉ PODLAHY NA STĚNU

Oproti celovinylovým podlahám se zaklapávací vinylové podlahy díky své větší tloušťce lépe vyrovnají s drobnými nerovnostmi podkladu. Bude-li zaklapávací vinylová podlaha umisťována na stěnu, nebude nutné stěnu nejdříve zcela vyhladit – přesto potřebujeme podklad suchý a rovný.

Je také nutné dávat pozor na rozpínání a smršťování zaklapávací vinylové podlahy. V oblasti okrajů musí být ponechány volné tzv. dilatační spáry, aby mohl materiál odpovídajícím způsobem pracovat. Tyto spáry mají zásadní úlohu zejména u zaklapávacích vinylových podlah na soklových lištách s HDF, jinak by totiž mohly působením vlhkosti nebo tepla, např. ze slunečního záření, vzniknout nepěkné spáry a důlky.

JE MOŽNÉ NAMONTOVAT VINYLOVOU PODLAHU I NA STĚNU KOUPELNY?

Velkou výhodu vinylové podlahy na stěně představuje její voděodolnost a možnost připevnění téměř na všechny stávající podklady. Díky tomu se těší velké oblibě zejména při renovacích koupelen, protože není nutné odstraňovat stávající obklady, což je nákladné, hlučné a navíc při tom vznikají nečistoty.

Při výběru vinylové podlahy na stěnu je třeba dbát na to, aby byla speciálně schválená pro použití ve vlhkých prostorách. Kromě toho musíte zajistit, že bude podklad utěsněný proti vodě a vlhkosti. U stávajících obkladů na stěně by tomu tak již mělo být, nové utěsnění tedy nebude nutné. U celoplošně lepených vinylových podlah mohou být spáry na stěně bez problémů utěsněny silikonem.

U zaklapávacích vinylových podlah zajišťují vodotěsnost spár pero a drážka, v okrajových oblastech musí však zůstat dilatační spáry. Vhodné vinylové podlahy jsou v zásadě voděodolné, povrch nepoškodí ani stříkající voda, ani její dlouhodobé působení. Vhodné utěsnění podkladu brání rovněž vzniku plísní na stěně pod vinylovou podlahou, kam je zanáší pronikající vlhkost.

JAKÝM LEPIDLEM MŮŽEME NA STĚNU PŘIPEVNIT VINYLOVOU PODLAHU?

K nalepení vinylové podlahy na stěnu doporučujeme používat kontaktní lepidlo, jež se nanese na podklad i na vinyl. Použití kontaktních lepidel je snadné a bezpečné – celovinylové i zaklapávací díly okamžitě drží na podkladu a nemohou sklouznout. Alternativou ke kontaktním lepidlům mohou být i speciální polymerová lepidla.

Bez ohledu na výrobek musí lepidlo v každém případě odpovídat hmotnosti a síle vinylové podlahy na stěně – síla lepeného spoje nesmí vznikat pomocí odpařujících se látek, jako jsou voda nebo rozpouštědla.

Ve vlhkých prostorách je nutné připevňovat vinylové podlahy na stěnu výhradně pomocí lepidel na bázi polymerů, protože zajistí dlouhodobou pevnost spoje i proti působení vody. Na stěnách v koupelně se obecně nedoporučuje používat samolepicí vinylové podlahy. V každém případě, bez ohledu na to, jaké lepidlo použijete, je třeba před upevněním vinylové podlahy zajistit suchou, čistou a rovnou stěnu.