16.03.2020 | Zprávy


Více než 61 % lidí pochybuje o kvalitách českých stavebních firem. Jen 3 % by svěřila stavbu na klíč odborníkům.

Aktuální průzkum společnosti Wirtuuu odhalil, s jakou nedůvěrou Češi nahlíží na práci stavebních firem. V kvalitu jejich odvedené práce nevěří až 61 % respondentů. Češi se tak často uchylují ke stavbám svépomocí nebo si hlídají jednotlivé profese sami, to má často za následek prodražení stavby (28 %) a nedodržení termínů či časový skluz (34 %), vyplývá z průzkumu.

Co si Češi myslí o stavebních firmách? 

Pouze 7 % lidí v ČR si myslí, že stavební firmy odvádějí kvalitní práci. Lidé nejčastěji vnímají velké rozdíly v kvalitě a v cenách mezi stavebními společnostmi (34 %). Že jsou jejich služby drahé si myslí 14 % respondentů, a 10 % z nich si navíc myslí, že ještě k tomu odvádějí nekvalitní práci. Naprostou nedůvěru ve stavební firmy má pak 3,5 % lidí, kteří je vnímají celkově jako totální průšvih. 

Čeho se Češi nejvíce obávají při stavbě?

„Nejvíce se lidé při stavbě obávají, že se prodraží oproti původním kalkulacím, hlavně z důvodu dražšího materiálu (23 %) a z důvodu víceprací či drahých řemeslníků (20 %). Stejně tak se obávají, že neseženou potřebné řemeslníky či firmy v rozumném termínu (17 %) a celkového nedodržení termínu (16 %). Že přecení své síly má strach 11 % respondentů, stavbu na klíč by stavební firmě, ale svěřila pouze 3 % lidí,“ říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu, která průzkum realizovala.

Průzkum realizovala pro společnost Wirtuuu agentura Rondo data na vzorku 1233 respondentů v říjnu letošního roku, v rámci celé České republiky.