13.11.2019 | Zprávy

Růst ale na pokrytí bytové potřeby Prahy nestačí.

Rezidenčnímu stavitelství se v posledních měsících daří. V Praze se zahajuje více bytových staveb než loni. Mohlo by se zdát, že stavebnictví má špatné období za sebou, ale vyhráno ještě není. Pokud se budou byty v hlavním městě do konce letošního roku dokončovat stejným tempem, bude podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) a odhadu Central Group letos v metropoli dostavěno téměř 4 600 bytů v bytových domech. Praha by ale potřebovala ještě větší bytovou injekci.

Během září bylo v Praze dokončeno 684 bytů v bytových domech. Stavebnictví je na vzestupu, ale bytů stále není dostatek. Důvodem je nízká bytová výstavba v minulých letech. Do hlavního města stále proudí nejen obyvatelé z ostatních českých měst za prací a za studiem, ale i cizinci, kteří chtějí v Praze alespoň po nějakou dobu bydlet. 

Aby Praha takový nápor zvládla a zároveň dohnala nashromážděný deficit, musely by úřady povolovat výstavbu 10 až 12 tisíc nových bytů ročně. Ukázala to demografická prognóza Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy do roku 2030. 

Pokud se nebude více stavět, bytové manko bude dále narůstat. Zahájených bytů je v Praze podle ČSÚ od ledna do září letošního rok více jak 4 tisíce. Podle odhadu Central Group se jich letos v Praze povolí méně než 6 tisíc, což je jen polovina z počtu bytů, které by zachránily bytovou výstavbu v metropoli. 

 

Zdroj: Central Group

 

 

Mezi zahájené byty se počítají ty, které získaly stavební povolení, a to neznamená, že se hned začne stavět. Navíc od zahájení do předání klíčů klientům od nového bytu uplynou průměrně dva roky. Proto je důležité sledovat nejen počty zahájených, ale i dokončených bytů. 

 

Zdroj: Central Group, a.s.