18.09.2019 | Zprávy

Summit architektury a rozvoje přivítá i věhlasného architekta Bofilla, autora několika staveb v Česku.

Vedle již dříve oznámených ikon světové architektury přivítá Summit architektury a rozvoje konaný 26. září 2019 v Praze také věhlasného španělského architekta Ricarda Bofilla. Ten je českému obecenstvu znám zejména jako autor administrativních budov v pražském Karlíně, kde navrhoval obě etapy přeměny industriálních objektů na administrativní centrum Corso Karlín (I a II) či unikátní přestavbu bývalé karlínské kotlárny na multifunkční komplex známý jako Fórum Karlín.

Ricardo Bofill
Foto: Silvia T. Colmenero

Bofill doplní již tak silné složení odpoledního architektonického bloku, který se bude věnovat zejména rozvoji architektury v Česku, a to v souvislosti se záměrem Prahy na výstavbu nové koncertní budovy. Ta by měla dle současných plánů vyrůst v rámci revitalizace oblasti Bubny-Zátory na levém břehu Vltavy u stanice metra Vltavská v pražských Holešovicích. Do Prahy Ricardo Bofill zavítá i se svým synem Pablem, který svého otce doprovází jako šéf jeho architektonické kanceláře Taller de Arquitectura.

Ricardo Bofill je autorem řady významných staveb po celém světě. Jeho osobitý styl byl v rané fázi tvorby významně ovlivněn katalánskou architekturou, již definoval především slavný architekt Antoni Gaudí. Po promoci na Univerzitní škole architektury v Barceloně a Ženevské škole propojil v roce 1963 odborníky z několika klíčových oblastí (krom architektů také projektanty, inženýry, ale například i filmaře, spisovatele či filosofy) v již zmíněné architektonické kanceláři. V roce 1971 Bofill založil pobočku také v Paříži, a to v reakci na rostoucí zakázky v době rozkvětu moderní architektury ve Francii.

Mezi nejvýznamnější Bofillova díla patří bytový dům Walden 7 ve městě Sant Just Desvern blízko Barcelony. Pod názvem inspirovaným románem B. F. Skinnera Walden Two se skrývá 446 bytů a 18 věží, které vytvářejí vertikální labyrint a jsou propojeny vnitřním nádvořím. Ve Francii se zapsal svými díly Les Arcades du Lac a Le Viaduc ve Versailles, Le Palais d’Abraxas, Le Théâtre a L'Arc v Marne-la-Vallée či Les Echelles du Baroque v XIV. čtvrti v Paříži.

Bofill se svým dílem významně podepsal na podobě současné architektury založené na klasických geometrických tvarech. V 90. letech patřil mezi první průkopníky v rozšíření skla a oceli jako předních materiálů při navrhování moderních staveb. Jeho podpis coby zkušeného urbanisty lze nalézt u projektů jako lucemburské náměstí Place de l'Europe, New Castellana v Madridu či Boston Central Artery.

Summit architektury a rozvoje se již tradičně dotkne samotného stavebního rozvoje země, o jehož pozitivní posun Sdružení pro architekturu a rozvoj usiluje. Chybět nebudou ani výsledky exkluzivního průzkumu veřejného mínění týkající se nejen působení pražské koalice rok od komunálních voleb. V rámci summitu bude rovněž představen aktuální pololetní přehled „Co se povedlo, co nepovedlo a co je potřeba udělat?“ a nový pololetní krátký film o stavebním rozvoji Prahy a České republiky.

Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR) je pracovním think-tankem odborníků z oboru architektury, stavebnictví, ekonomiky a práva. Je to spojení lidí, kterým není lhostejná dlouhodobá paralýza stavebního rozvoje naší země. Členy tohoto think-tanku pojí společný názor, že naše země nemůže žít jen ze své minulosti, ale že se musí rozvíjet, jinak se nevyhne úpadku. Proto se chtějí k problémům aktivně vyjadřovat a společně se pokusit změnit věci k lepšímu.

Summit architektury a rozvoje je určen pro zhruba 700 hostů, z toho 200 zvaných vedoucích představitelů z řad samosprávy, státní správy, odborníků a investorů.  Kompletní program včetně zvaných hostů najdete na nových webových stránkách Sdružení pro architekturu a rozvoj www.arch-rozvoj.cz, kde je možné se ZDARMA zaregistrovat.