10.03.2013 | Realizace

Je zajímavé sledovat, jak v průběhu třeba i několika málo let mění podlahoviny podobu i užitné vlastnosti. Změnami značně podstatnými prošly v poslední době i vinylové podlahoviny: designový vinyl je dnes pojem, který označuje kvalitní a vizuálně zajímavou podlahovinu, jež má neomezené možnosti vzhledu a vstříc zákazníkům jde i novými technologiemi.

Vinylové podlahoviny se těší stále velké oblibě, k níž přispívá trochu i tradice – „lino“ bylo u nás po mnoho desetiletí praktickou a hojně využívanou krytinou. Měla však nevýhodu – svůj fádní a nenápaditý vzhled. Dnešní vinylové podlahoviny mají dokonalé dezény – imitují dřevo, kámen i kov, barevná škála nezná mezí, mění se i struktura povrchu – už není jen hladká, ale může napodobovat různé struktury, u těch dřevěných již téměř dotažené k dokonalosti. Vinyl je stále běžný především lepený, ale i zde dávají výrobci zákazníkům na výběr – možné jsou i lamely a pokládka plovoucím způsobem.

K dalším přednostem těchto podlahovin patří třeba tlumení kročejového hluku, odolnost proti namáhání a dlouhá životnost, odolnost vůči vlhkosti či nízké nároky na ošetřování povrchu.

A jakým směrem se ubírá vývojový trend? Stejně jako třeba u laminátů budou jistě výrobci zvětšovat formáty jak do délky, tak i do šířky, zároveň se bude ztenčovat výška. Povrch pak bude stále autentičtější imitací dřeva ve všech barevných odstínech nebo bude mít fantazijní dekory.

Zeptali jsme se dovozců designových vinylů, co nového a zajímavého najdou zákazníci v nabídce na letošní rok, a jejich produkty krátce představujeme na následujících stránkách.



SIGNATURE CONTRACT TAJIMA

Společnost Spoltex nabízí svým zákazníkům designové vinyly pod obchodním názvem Signature Contract Tajima. Tento materiál se vyznačuje masivní tloušťkou 3 mm, vysokou nášlapnou vrstvou 0,5 mm s PUR povrchovou úpravou a třídou zátěže 33/42. Je vhodný na teplovodní podlahové topení. Kolekci tvoří 20 dekorů v dokonale věrných imitacích dřeva.

www.spoltex.cz

LIVYN – NOVINKA OD QUICK-STEPu

Společnost Quick-Step nedávno rozšířila portfolio o vinylové podlahoviny Livyn. Spojují v sobě praktičnost se stylem a užitkovost s krásou. Nejenže jsou odolné proti oděru i větším nárazům, ale odolávají i vodě. Díky těmto vlastnostem si můžete užívat dřevěného vzhledu podlah i ve vlhčích prostorách, jakou jsou kuchyně či koupelny, kde mají běžné dřevěné podlahy vstup zakázán. To, že jsou odolné, však neznamená, že jsou chladné. Naopak, působí teplým dojmem a jsou příjemné i na procházení naboso. Při kontaktu s podlahou zároveň neobtěžují nepříjemnými zvuky, což poskytuje komfort tiché chůze.

Jejich další vlastností je rezistence proti prachu a nečistotám, díky čemuž jsou antibakteriální a nenáročné na údržbu. Podlahovina Livyn má totiž zcela uzavřený povrch a je opatřena PU fólií, která nepropouští nečistoty a skvrny. Káva, ovocné šťávy nebo marmeláda – to vše lze jednoduše setřít bez zanechání stop. Livyn je zároveň dobrým vodičem tepla, a tudíž je ideální pro podlahové vytápění nebo chlazení. Pro každou podlahu Livyn má pak Quick-Step lišty s vhodnou strukturou dřeva. Rovněž barva a stupeň lesklosti lišt jsou sladěny s podlahovými díly.

Lišty Livyn jsou stejně jako podlahové díly voděodolné a mají ochrannou vrstvu proti poškrábání. Jejich vlastnosti pak oceníte i při instalaci. Díky tomu, že jsou podlahy Livyn tenké (mají tloušťku 2–4 mm) a rovněž poddajné, lze je bez problémů nainstalovat na stávající podlahu s hladkou podlahovou krytinou. Ušetříte tak spoustu času i práce s odstraňováním staré podlahy.



Nové podlahy Livyn reagují na tři důležité vývojové trendy:

Základ
Quick-Step se snaží zachovat základní sortiment, tedy to, co působí autentickým, spolehlivým a důvěrně známým dojmem. Z toho plyne i prefe¬rence dřevěného vzhledu. Dub je a zůstane nejpopulárnějším druhem dřeva. Livyn přináší klasický dub ve dvou verzích: zvlněná kresba (klasický dub) a proužková kresba (dub ceruse).

Opotřebený vzhled
Dominantním trendem je i nadále vzhled opotřebeného nebo recyklovaného dřeva. Autentické podlahy i nábytek jsou stále populární. Jakoby rozpadající se staré stylové kusy mají každý svůj příběh. Stopy po červotočích, praskliny nebo díry po vytažených hřebících se přitom nepovažují za nedokonalost, ale naopak zdůrazňují, co tyto staré kusy prožily. Quick-Step na tento trend reaguje třemi následujícími variantami: starý dub, patinovaný dub se zářezy po pile a natřený dub.

Teplé barvy
Celou kolekci pak doplňují teplé barvy ořechu a exotické dřeviny merbau.

www.quick-step.cz

FLOOR FOREVER VINYL A FLOOR FOREVER EURO VINYL – DEKORY KAMENE A DLAŽBY

V nabídce vinylových podlahovin Floor Forever Vinyl a Floor Forever Euro Vinyl můžete vybírat z designových dlaždic s autentickou betonovou strukturou nebo strukturou přírodního kamene. V sortimentu vinylových podlahovin Floor Forever Vinyl naleznete designové dlaždice s betonovou strukturou z kolekcí Grey Floor a Black and White o rozměru 2,5 x 457 x 457 mm a s nášlapnou vrstvou 0,55 mm, díky které jsou vhodné i do vysoce zatěžovaných prostor. Tyto podlahoviny je nutné celoplošně přilepit.



Vinylové podlahoviny Floor Forever Euro Vinyl nabízejí kolekci Ultimo Stone/Ultimo Stone Click, kterou můžete lepit nebo pokládat plovoucím způsobem. Tyto autentické dekory dlažby a kamene o rozměru 2,5 x 329 x 659 mm v kolekci Ultimo Stone a 4,5 x 324 x 655 mm v kolekci Ultimo Stone Click jsou díky kvalitnímu povrchu s polyuretanovou úpravou a šesti vrstvám vhodné do kuchyní i koupelen. Kolekce Ultimo Stone/Ultimo Stone Click je díky nášlapné vrstvě 0,55 mm vhodná jak do domácností, tak i do více zatěžovaných prostor, jako jsou kanceláře nebo restaurace.

www.floorforever.cz

DESIGN LINE A PARADOR V NABÍDCE SPOLEČNOSTI SUPELLEX CENTRUM

Supellex centrum má v hlavní nabídce vinylových podlahovin dvě německé značky, a to DESIGNline od výrobce Windmöller a Parador. Nabídka vinylových podlahovin DESIGNline je široká a nabízí jak lepený systém vinylových podlahovin, tak zámkový. U zámkového systému se jedná o celovinylové krytiny o tloušťce 5 mm.

Oblíbená nejen mezi investory, ale i mezi architekty se stává kolekce Bacana stars a Laguna stars. V kolekci Bacana stars najdete také dekor kamene s vysokým leskem, který v prostoru vypadá luxusně.



Výrobce Parador má užší nabídku vinylových podlahovin, zato víc cílenou. Žádané jsou ty s prodlouženou délkou, které dokonale imitují prkno dřevěné podlahy. Do modernějších prostor zase můžete využít dekor Letters, u kterého je podlaha doslova popsaná textem. Vinylové podlahoviny Parador nabízejí jak celovinylové krytiny o tloušťce 5 mm, tak vinyl na HDF desce, kdy tloušťka činí 9,6 mm. Parador nemá vinylové podlahoviny pro celoplošné lepení.

Supellex centrum je prodejcem i vinylových podlahovin značek VinylComfort a Thermofix.

www.supellex.cz

mFLOR

Společnost mFlor má ve své nabídce vysoce jakostní a inovativní designové vinylové podlahoviny, které se vyznačují přirozeným vzhledem a jsou k nerozeznání od dřevěných krytin nebo dlažby, současně však nemají nevýhody těchto přírodních materiálů.

mFLOR PROJEKT

Doposud byly dekory a design sortimentu vinylových podlahovin mFLOR ovlivňovány především designovými trendy používanými v bytových prostorách uživatelů. Nyní byly kolekce mFLOR v provedení dřeva a kamene poprvé speciálně vyvinuty pro využití ve velkých prostorách. Stejně jako u všech autentických dekorů mFLOR ani tady nejsou jednotlivé dílce stejné. Díky použití nových technik se podařilo ještě více minimalizovat opakování dílců, a dát tak podlaze ještě přirozenější vzhled, což je viditelné především u velkých ploch.
Podlahoviny kolekce mFLOR Projekt se vyznačují vysokou odolností, jsou obzvláště v silně frekventovaných veřejných prostorech lehce ošetřovatelné, příjemně se po nich chodí a vykazují velmi dobré tlumení kročejového hluku.

Vyrábějí se podle nejpřísnějších norem na životní prostředí a splňují přísné německé normy DIBt-Standard 2012 pro mi¬nimální těkavé organické emise stejně jako všechny podobné normy v EU. Výrobek nese visačku Zlatého certifikátu Indoor Air Quality certifikačního institutu Eurofins. Shoda výrobku mFLOR s těmito normami je průběžně prověřována a výsledky prověrek jsou pak předávány jak německému Institutu pro stavební techniku DIBt, tak i výrobci.



mFLOR CONTACT

mFLOR CONTACT je nová možnost pro pokládku designové vinylové podlahoviny bez lepidla. Toho bylo dosaženo použitím jemné absorpční textilie impregnované pružnou pryskyřicí, která je nasazena na spodní straně vinylových dílců mFLOR CONTACT. Pryskyřice má tu vlastnost, že nikdy neztvrdne a je schopna vytvořit pevné, avšak nikoliv věčné spojení s podlahou. Systém mFLOR CONTACT je odolný vůči horizontálnímu posunu vinylových dílců, umožňuje však jednotlivé dílce lehce odlepit a znovu přilepit. Proto je zvláště výhodný pro místa, kde se po určité době plánuje výměna podlahoviny, anebo tam, kde se očekává případné poškození některých dílců.

Vzhledem k tomu, že u tohoto systému není zapotřebí lepidla, dosahuje se velkých úspor doby pokládky i nákladů, současně se eliminuje možnost úniku ředidla nebo vlhkosti ve srovnání s pokládkou lepidlem.
Podlahy mFLOR CONTACT jsou včetně lepivé části 3 mm silné a jsou vybaveny 0,55 mm silnou nášlapnou vrstvou.

Nízká hmotnost a jedinečná schopnost podlahovin mFLOR CONTACT nabízejí při této tloušťce a bez lepidla ideální designovou podlahovou krytinu pro komerční prostory a současně uživatelům přinášejí úspory nákladů i trvanlivost.

www.mflor.com

MODULEO® – DEKORY INSPIROVANÉ PŘÍRODOU

Moduleo® je jedna z posledních inovačních značek od IVC Group, společnosti specializující se na luxusní podlahoviny. Byla založena v roce 1997 s cílem být nezávislým hráčem na trhu s podlahovinami a vyrábět jak pro domácí, tak komerční použití. IVC má mezinárodní portfolio značek, jako jsou Avenue, Leoline a ITEC, které jsou prodávány jak ve velkoobchodní a maloobchodní síti, tak i kontraktorům po celém světě. Se dvěma výrobními závody v Evropě a také s nejnovějším závodem v Severní Americe má IVC pevné postavení na evropském i americkém trhu.

Moduleo® designové podlahoviny kombinují autentičnost a krásu dekorů inspirovaných přírodou s inovativní technologií výroby vinylu. Produkt umožňuje nekonečné možnosti kreativity, přičemž každá lamela je osobitá, vzor se neopakuje a dodává originální vzhled každému prostoru.

Díky jedinečné technologii PU ochrany je Moduleo® odolné vůči škrábancům a skvrnám, hygienické, hluk pohlcující a odolné vůči vlhkosti. Tyto vlastnosti z něj dělají designovou podlahovinu ideální pro každý prostor včetně koupelny a kuchyně. Na výrobek je poskytována minimálně 15letá záruka.

Jedinečný výrobní proces znamená, že každý kus Modulea® je vyroben vícevrstvou technologií, se záměrem vytvořit dokonalou, vysoce odolnou podlahovinu, pevnou, světlostálou a poskytující tepelnou ochranu. Na silnou zadní stranu, která zaručuje rozměrovou stabilitu, je u Modulea aplikována tištěná vrstva, následovaná transparentní vrchní ochrannou vrstvou. Další ochranná PU vrstva zajišťuje extra ochranu proti škrábancům a skvrnám a také voděodolnost a jedinečnou povrchovou úpravu. Moduleo® nabízí rozmanité luxusní vinylové podlahoviny ve velkém výběru barev a povrchů, a to jak v lepeném, tak i v klikovém provedení.



Kolekce:

Select – poslední móda v podlahách. Odolné vůči škrábancům a skvrnám, odolné vůči vlhkosti a s přírodním povrchem je SELECT ideální pro domácí a lehké komerční využití.

Transform – se silnější vrchní vrstvou je ideální pro domácí a komerční využití.

Click – jednoduchý na montáž, k dispozici jak pro domácí, tak i komerční využití.

www.moduleo.com

ASKO NABÍZÍ VINYLY OD PARADORU

Společnost Asko se specializuje na prodej laminátových a dřevěných podlahovin. Vzhledem k požadavkům trhu zařadila v loňském roce do své nabídky také vinylové podlahoviny od firmy PARADOR. V portfoliu jsou dvě provedení se zámkovým spojem – vinyl na HDF nosné desce s korkovou kročejovou podložkou a celovinylové provedení s Click systémem.



www.parador.cz