23.12.2010 | Realizace

Evropské sdružení výrobců laminátových podlahovin (EPLF) se zabývá nejen statistikami výroby a prodeje, ale pravidelně zveřejňuje také očekávané trendy a novinky technologické i designové. Jaký tedy bude svět laminátových podlahovin roku 2011 podle EPLF?



Lamináty budou letos zaměřené jak na elegantní dekory dřeva, jako je jasan a jilm, tak i na přírodní, rustikální vzhled dubu nebo ořechu. Často opticky abstrahované díky šedo-bílému zabarvení, které vytváří oblíbený dezén starého dřeva. V trendu je především dub s exkluzivními strukturami, jehož jemně cizelovaný povrch připomíná čerstvý řez dřeva.

Rozmanitost inovací povrchových struktur má jediný cíl – dodat laminátovým podlahovinám ještě silnější, přesvědčivější výraz v kombinaci s přirozenou haptikou, díky které si nepovšimnete rozdílů mezi laminátem a pravým dřevem. Bez ohledu na to, jestli vypadají jako mořené, bělené nebo louhované, nové dekory mají jedinečné prostorové působení a perfektně se přizpůsobí puristickému stylu zařízení současnosti. Barevný trend nadcházející sezony by bylo možné příhodně popsat jako mořskou šeď. Kromě toho existuje také množství klasických dřevěných dekorů v teplých, středně hnědých tónech, které zaujmou ještě více novými strukturami.



Povrchy jsou buď velmi matné, nebo mají vysoký lesk – prostě extrémní, stejně jako formáty dlouhých širokých lamel (cca 240 x 2200 mm) a dlouhých úzkých lamel (cca 160 x 2200 mm), které akcentují inovační vzhled podlahoviny. Nejoblíbenější je však i nadále klasická podlaha venkovského domu (cca 200 x 2000 mm), která se u laminátových krytin prosazuje jako trendový formát.

Pokud byl vzhled palubek, se kterým vešla laminátová podlahovina v 90. letech ve známost, po dlouhou dobu na okraji zájmu, zažívá nyní skutečný comeback. Dekory s třípásovým vzorem se na podlaze dobře vyjímají zejména u světlých druhů dřeva, jako je olše, jasan a jilm.

Mezi formáty dlaždic najdeme v roce 2011 kromě mnoha atraktivních imitací kamene stále více textilních vzorů v různých odstínech šedé barvy, stejně tak jako imitací betonu, zinku, chrómu a mědi i jednobarevných dekorů s vysokým leskem. Kromě soukromých obytných prostor se tyto laminátové podlahoviny používají zejména ve veřejných budovách, ve kterých mohou v rozlehlých místnostech v plném rozsahu uplatnit svůj účinek. U imitací kamene udávají trend pískovec a světlá břidlice. Stejně jako i napodobeniny dřeva mají jedinečné povrchové struktury, které jim dodávají dojem optické hloubky a přírodní autentičnosti. Obvodová spára – pravá nebo naznačená – tento dojem ještě zesiluje.

Na postupu jsou kromě toho digitálně tištěné dezény, které svými abstraktními motivy podporují nové myšlenky při zařizování. I zde hraje velkou roli oblíbené téma šedá-bílá. U kreativních dekorů určují trend geometrické tvary. Zvlněné nebo síťované struktury, zčásti průsvitné, ukazují u výrazných nebo decentních barevných odstínů inovační profil. Myšlenky, které jsou základem těchto dekorů, často vycházejí z přírody a jsou v počítači opticky abstrahovány. Moderní digitální tisk vytváří možnosti takové nápady vytisknout i v malých sériích, a plnit tak individuální přání zákazníků.

Zdroj: European Producers of Laminate Flooring

www.eplf.com