12.10.2008 | Realizace

Na náměstí Míru v centru Zlína vyrostlo nové obchodní a zábavní centrum s názvem Zlaté jablko. Svou polohou a velikostí propojuje náměstí Míru s ulicemi Rašínovou a Dlouhou.



Developerská a investorská společnost REIN Holding, a.s., která projekt zaštítila, vybrala tu nejexkluzivnější lokalitu přímo v srdci města a vystavěla zde objekt, který nabízí na 13 000 m2 prodejní plochy. To z něj činí největší nákupní galerii ve Zlínském kraji se 75 obchodními jednotkami ve třech nadzemních a jednom podzemním podlaží. Součástí Zlatého jablka je mimo klasickou nákupní galerii s celou řadou světových módních značek také první multikino v kraji se šesti sály GOLDEN APPLE CINEMA a supermarket. Zábavní a gastro složku v projektu tvoří vedle multikina i tři kavárny, restaurace, sportbar a tři fastfoody.

Kanceláře v posledních podlažích mají plochu 850 m2, průchozím krčkem nad Rašínovou ulicí je přístupných dalších 700 m2 obchodních ploch Elkomy. Celková plocha komerčních prostor komplexu tedy přesahuje 15 000 m2. V bezprostředním okolí parkovacího domu se nachází dalších 1500 m2 obchodních a kancelářských prostor.

Značnou část podlahářských prací realizovala v centru Zlaté jablko firma Franc s.r.o. Šlo především o komunikační prostory, foyer a sály multikina, restauraci, kavárnu a kanceláře.

Pracovníci firmy nejprve zjišťovali připravenost podkladů. Po zaměření nerovností betonů bylo zřejmé, že je potřeba kalkulovat s vrstvou vyrovnávací stěrkové hmoty místy o tloušťce až 40 mm.

Vzhledem k velkým lokálním nerovnostem se přistoupilo ke stěrkování ve dvou vrstvách za použití míchacího a čerpacího zařízení zapůjčeného od firmy Henkel, které umožňuje rychlejší stěrkování při velkých objemech materiálu, a šetří tak značné množství času. V případě Galerie Zlaté jablko se jednalo o úctyhodných 25 tun stěrkovací hmoty. Použit byl základní nátěr Thomsit R 777 se stěrkou Thomsit DH MAXI do tlouštěk 30 mm, vyrovnávací hmota pro tloušťky vrstvy 1–10 mm Thomsit DA a renovační vyrovnávací hmota Thomsit RS 88. Vyrovnání betonových povrchů bylo obtížnější proto, že se jednalo z větší části o komunikační prostory chodeb a foyeru multiplexu, kde by se dal pohyb pracovníků přirovnat k rušnému nádraží. Podlahářské práce byly proto posouvány hlavně do nočních hodin a přes víkendy.

Po přípravě podkladu bylo možné přikročit k pokládce podlahovin. Zde firma Franc s.r.o. použila disperzní lepidla Thomsit UK 200, UK 400 a Chemoprén Na podlahy. Největší realizovanou plochu tvořily zátěžové koberce v šesti kinosálech o celkové výměře 1700 m². Do foyeru a chodeb se vyráběly zátěžové koberce s dezénem na zakázku a položeno jich bylo 500 m². Zajímavé bylo architektem navržené obložení stěn kinosálů nehořlavým kobercem (600 m²) a nehořlavou látkou (1200 m²).

Do kanceláří se pokládaly jak koberce (400 m²), tak se stejně jako v prostorách restaurací a kavárny uplatnila průmyslová mozaika, která je v současné době trendovou záležitostí. Vybrána byla klasická dubová, ale i avantgardní dovozové mozaiky z Asie a Jižní Ameriky (ipe, teak, merbau) o ploše 650 m². Průmyslové mozaiky se lepily na Thomsit P 500 a po vybroušení byl použit parketový tmel PP 15 Agua Fill s následnou povrchovou úpravou olejem PP 90 High Protect Oil.

„Termín realizace byl velmi napjatý a nakonec šlo o minuty,“ řekl nám o pracích v Galerii Zlaté jablko ing. Roman Franc. „Ještě den před otevřením jsme museli položit a olištovat 400 m² koberců. Ale nakonec se vše stihlo ke spokojenosti investora i prvních návštěvníků.“

FAKTA:

Objekt: Galerie Zlaté jablko, Zlín
Investor: REIN Holding, a.s.
Generální dodavatel: PSJ, a.s. Holding Jihlava
Podlahoviny: koberce, průmyslová mozaika
Stavební chemie: Henkel ČR, spol. s r.o.
  • základní nátěr na savé podklady Thomsit R 777,
  • vyrovnávací stěrka Thomsit DH MAXI, Thomsit DA,
  • renovační vyrovnávací hmota Thomsit RS 88,
  • disperzní lepidla Thomsit UK 200, UK 400 a Chemoprén Na podlahy,
  • lepidlo na parkety Thomsit P 500,
  • parketový tmel PP 15 Agua Fill,
  • ochranný olej PP 90 High Protect Oil.
Realizační firma: Franc s.r.o., Zlín

Foto: archiv firmy Franc

www.thomsit.cz, www.franc.cz