18.09.2008 | Realizace

V plzeňské fakultní nemocnici je od loňského roku v provozu nová nejmodernější gynekologicko-porodnická klinika svého druhu v České republice. Nová budova byla účelně začleněna do stávajícího areálu Fakultní nemocnice v Plzni-Lochotíně.



Projekce celého komplexu byla svěřena Plzeňskému projektovému a architektonickému ateliéru pod vedením architekta Heřmana Weishäupla. Stavba je funkčně rozdělena na dvě samostatné budovy, které ve výsledku tvoří jeden architektonický celek na užitné ploše cca 14 000 m2.

porodnice-plzen-04Objekt je členěn na několik podlaží, z nichž každé poskytuje specializovanou péči. K propojení dvou částí budovy dochází v podzemní komunikační chodbě, která současně slouží i pro technické rozvody. V úrovni prvního patra je umístěn hlavní vstup do objektu a také pooperační zázemí. Samotné operační sály jsou situovány v nejvyšším, čtvrtém patře. Administrativní část i zázemí lékařů nalezneme ve třetím patře.

Vzájemné propojení gynekologicko-porodnické kliniky a gynekologické ambulance zajišťuje plné zdravotnické služby a provozy péče v oblasti ženského lékařství, porodnictví a péče o novorozence. V komplexu najdete také jednotku intenzivní a resuscitační péče o novorozence, úsek pro nedonošené děti, oddělení šestinedělí nebo oddělení konzervativní gynekologie.

Kapacita lůžkového oddělení je 199 míst, z toho 85 pro novorozence. Pokoje jsou převážně dvoulůžkové se společným sociálním zařízením pro dva pokoje.

porodnice-plzen-03Významným prvkem všech chodeb i místností je podlahová krytina. Volba druhu podlahových úprav a finálních krytin byla projektem řešena s ohledem na účel, provoz a náročnost včetně splnění hygienických požadavků jednotlivých místností a prostorů. Architekt H. Weishäupl vybral pro objekt gynekologicko-porodnické kliniky přírodní krytinu Marmoleum®, která v jednotlivých podlažích pokrývá plochu o výměře cca 9000 m², a to v různých podlahových vzorech a barevných kombinacích. Marmoleum® poskytlo architektovi dostatečný prostor pro kreativitu i design. Z kolekce, která nabízí více než 180 barevných odstínů, volil jemné barvy patřičně korespondující s interiérem, barvou stěn i nábytku. Tato krytina je vyráběna pouze z přírodních surovin (dřevitá moučka, lněný olej, pryskyřice, vápenec, přírodní barviva a jutová textilie) a plně probarvena v celé své tloušťce, což jí dává dlouhodobou trvanlivost a odolnost. Často diskutovanou otázkou nemocničního prostředí jsou požadavky na hygienu i čištění a údržbu. Marmoleum® s dvouvrstvou povrchovou úpravou Topshield výrazně snižuje prostředky vynakládané na pravidelné čištění podlahy. Současně povrch krytiny vykazuje antibakteriální vlastnosti, které zabraňují tvorbě i množení bakterií i jiných mikroorganismů včetně MRSA (Staphylococus aureus). Splnění vysokého stupně hygienické náročnosti je podpořeno celistvostí a hladkostí povrchu, kdy jsou jednotlivé spáry svařeny jednobarevnou nebo vícebarevnou svařovací šňůrou v základní barvě krytiny, a také kompletním systémem zakončení materiálu u stěn pomocí vytahovaného soklu. Uživatelského komfortu je dosaženo pocitem tepla pod nohama a současně i snížením hlučnosti a navozením tichého prostředí, včetně docílení kročejového útlumu. Předností je rovněž jednoduchá opravitelnosti a obnovitelnost.

Výše uvedené vlastnosti a výhody použití podlahové krytiny Marmoleum®, instalované v objektu gynekologicko-porodnické kliniky, zajišťují tu nejvyšší dnes dostupnou úroveň pro splnění náročných hygienických i provozních požadavků zdravotnické stavby.

FAKTA

Objekt: Fakultní nemocnice Plzeň-Lochotín, Gynekologicko-porodnická klinika a neonatologie
Generální projektant: Plzeňský projektový a architektonický ateliér s.r.o.
Autor, vedoucí projektant: Ing. arch. H. Weishäupl
Podlahový materiál: Marmoleum® (FORBO)
Realizační firma: AXIS plz, s.r.o.

Foto: Milan Pták

www.forbo.cz