17.09.2008 | Realizace

Společnost A-Keramika Group® se v letech 2002 až 2005 podílela na rekonstrukci stávajícího objektu a rozšíření nové letištní plochy pražského Letiště Ruzyně jako hlavní dodavatel dlažby pro rekonstruovaný Terminál Sever 1 prst A a B a následně nové stavby Terminálu Sever 2 včetně spojovacího objektu.



Do projektu byly po pečlivém výběru použity dlažby zcela výjimečného formátu 60×120 cm a 60×60 cm v kombinaci leštěného a matného povrchu od renomovaného evropského výrobce FMG (Fabrica Marmi Graniti). Jedním z důležitých kritérií při výběru byly vynikající technické parametry (tvrdost – 7–8 Mohs, nasákavost do 0,04 %, pevnost v ohybu – 600 kg/1 cm) a barevná škála věrně kopírující přírodní kámen. Celkem bylo v obou terminálech zabudováno 120 tis. m² dlažby, 1400 bm schodů, řada prvků řezaných vodním paprskem a v neposlední řadě také stavební chemie šitá na míru s ohledem na extrémní zatížení ploch.

letiste-ruzyne-02Keramická dlažba bezesporu patří mezi důležité prvky stavby výrazně podporující estetickou úroveň a kvalitu interiérů. Toto hledisko bylo bráno na zřetel při zpracování kladečských plánů na obou terminálech, které vzájemně propojuje stejná kombinace formátů, leštěných a matných ploch, avšak pokaždé v jiné barevné kombinaci.

Impozantní prostory odletové haly Terminál Sever 2 byly zpestřeny neobvykle řešenou podlahou s „kamennými zeměkoulemi“. Tuto výtvarnou dominantu, která je předmětem zájmu a často také místem setkání cestujících, tvoří čtyři kruhy o průměru 16 a 8 metrů z keramické dlažby různých barev znázorňující zemské kontinenty. Přesnost zpracování tvarů je dána použitou technologií – řezání vodním paprskem řízeným počítačem.

Plošná barevná odlišení usnadňují orientaci uvnitř objektů a prakticky vymezují komunikační koridory k některým odbavovacím pracovištím. Veškeré schodové stupně v objektu byly vyrobeny ve výrobním závodě pro opracování slinutých keramických materiálů A-Keramika Group®. Pro jejich výrobu byly použity dlaždice identické se základní plochou ve formátu 60×120 cm pro zachování jednotného designu.

letiste-ruzyne-03Spojovací objekt přímo navazuje na Terminál 1 z roku 1997, do jehož je nový spojovací objekt zalícován. Jeho délka činí cca 174 m a šířka 86 m. Vlastní terminál navazuje na spojovací objekt kolmo a je výškově členitý. Prst C navazuje na terminál na severozápadní straně s délkou 222,5 m a šířkou 36 m. Pro nástup cestujících do letadel je k dispozici 8 nástupních teleskopických mostů. Terminál Sever 2 má prostory pro komplexní odbavení cestujících pro mezinárodní lety zemí schengenských dohod, včetně technického, administrativního a sociálního zázemí.

Od roku 2002 prochází po těchto dlažbách ročně 12 milionů cestujících. Existuje lepší důkaz kvality?

www.a-keramika.com