21.03.2024 | Realizace

Dřevo je krásný kus přírody v našich obydlích a není divu, že se stále těší velké přízni také jako podlahový materiál ať už ve formě klasických parket nebo jiných dvouvrstvých nebo třívrstvých dílců. Občas se ale stane, že nový majitel bytu nebo domu nemá úplně stejný vkus jako ten původní a je nutné povrch dřeva úplně kompletně změnit a přetvořit. 

Foto: První testy a broušení

Tento případ se stal také v jednom krásném rodinném domě. Když do něho nový majitel vstoupil, tak měl pocit, že se ocitnul v temném pekle. Všechny dřevěné podlahy ve všech místnostech na ploše kolem 250 m2 byly napigmentovány do úplně černé barvy. Přáním zákazníka ale bylo dostat vše do původního přírodního dubového dřeva. V tu chvíli nastala detektivní práce. Zjistit výrobce dřevěné podlahy a pokusit se dopátrat toho, jakým produktem bylo začernání původně dubového dřeva provedeno a jestli tudíž bude vůbec možné dřevo dostat do původního stavu. Telefonní linky byly žhavé na všechny strany. Naštěstí se podařilo zjistit výrobce a společně s jeho technikem jsme logickými téměř kriminalistickými dedukcemi došli k závěru, že se jedná o tvrdý voskový olej  pigmentovaný do černé barvy.

To byla pro nás a hlavně pro zákazníka dobrá zpráva. V tomto případě by mělo jít povrchovou úpravu kompletně a bezezbytku odbrousit. Tvrdý voskový olej je vrstvotvorný a má pouze malou schopnost nasátí do dřeviny. Jedná se v principu o tenkou vrstvu laku. V tu chvíli už jsme museli řešit pouze to, jak dořešíme důležité detaily jako je vybroušení V-spár tak, abychom z nich vybrousili černý pigment a V-spáry zachovali ve stejné velikosti a hloubce. Důležité bylo také zvládnout detailní dobroušení plochy až k nábytku a jiným pevným designovým prvkům, které se v interiéru nacházejí, jako například vestavěné skříně, dřevěné obklady stěn, skleněné stěny apod.

Máme rádi pohodové zákazníky, kteří chápou řemeslo a umějí mu dát prostor. Tak to bylo také v tomto případě. Potřebovali jsme si celý proces renovace černého povrchu parket nejprve otestovat na ucelené větší ploše. Náš klient nám dal k dispozici celý jeden pokoj o výměře necelých 30 m2 a my jsme se mohli pustit do práce.

Zajímavé na tomto projektu bylo také to, že se na něm poprvé potkali v pracovním oblečení dva mistři parketáři. Ten první z Moravy. Michal Žíla – pečlivý kliďas, kterého skoro nic nerozhází. Za sebou 18 let zkušeností se dřevěnými podlahami všech možných typů dřevin. Ten druhý z Německa. Ralf Edelmann – parketářský a podlahářský mistr, šéftechnik továrny Dr. Schutz Group, který s podlahařinou začínal ve 14ti letech ve firmě svého otce. Krátká porada po ránu, pár malých zkoušek a šlo se na věc. Odbrousit nejprve celou plochu, dobrousit kraje a pak se věnovat detailům. Jen vyfrézování V-spár na ploše necelých 30 m2 trvalo 2 hodiny. Broušení a přípravné práce dopadly na jedničku a dřevo bylo připraveno pro povrchovou úpravu. 

Vzhledem k tomu, že přáním klienta bylo dostat dubové dřevo do přírodního teplého odstínu a zachovat mu snadnou údržbu, byl pro zkušební plochu zvolen transparentní tvrdý voskový olej eukula hardwaxoil+ polomat vytvrzený tvrdidlem eukula master FS. Jednoduše naválečkovat a nechat do druhého dne první nátěr vytvrdnout. Druhý den jemný přebrus povrchu speciálním padem eukula prep pad a aplikace druhého nátěru tvrdého voskového oleje. 

Foto: Aplikace tvrdého voskového oleje

Celou hotovou zkušební plochu obhlédl pan architekt, který má přestavbu domu na starosti, a vyslovil přání, jestli by nebylo možné malinko povrch dřeva zesvětlit nebo lehce barevně upravit tak, aby v dalších místnostech lépe ladil ke stávajícím dřevěným obkladům stěn. Pro značku eukula wood.floor.love žádný problém. Ke slovu přišel vzorník barevných olejů eukula coloroil FS, který obsahuje 12 základních barev a dalších 40 speciálních moderních odstínů a technologie povrchové úpravy byla upravena na barvení dřeviny 2-komponentním barevným olejem eukula coloroil FS + tvrdidlo eukula master FS, na který bude aplikována finální povrchová úprava 2-komponentním polyuretanovým lakem eukula extreme 473 extramat.

Vzhledem k tomu, že celková realizace bude probíhat až po vydání tohoto čísla časopisu DOMO, tak vás s konečným výsledkem práce seznámíme v některém dalším čísle.

FAKTA:

  • Místo realizace: Rodinný dům ve Středočeském kraji
  • Použité produkty: eukula hardwaxoil+ polomat, eukula master FS
  • Zkušební plocha podlah: 30 m2, celková plocha 280 m2
  • Dodavatel: floorcolor s.r.o. – výhradní partner Dr. Schutz Group pro ČR s SR
  • Realizační firma: Michal Žíla – Dřevěné podlahy
  • Termín realizace: únor 2024
  • Kontakt: Jiří Kudrna, www.dr-schutz.cz, www.floorcolor.cz  

Celý článek najdete v časopise DOMO 2/2024, který si můžete ONLINE prohlédnout ZDE, nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na info@atemi.cz.