14.02.2024 | Praxe

Provozovatel společenského sálu se nechtěl smířit se spárou a nepravidelným vzhledem instalovaných dubových dvouvrstvých parket. Když architekt a montážní firma obdrželi reklamaci závad, posoudil situaci odborník.

Foto: Spodní strana parket vykazuje mírné slabiny přilnavosti a okraj potěru není zcela homogenní.

S nemalými finančními náklady byla instalována nová podlaha ve velkém sále. Jako podlahová krytina byla zvolena dubová dvouvrstvá parketa s dekorativním rozměrem 100 × 9 cm, která byla lepena na vyhřívaný potěr. Během první zimy se objevily abnormality v podobě tvorby mezer. Tyto problémy vedly správu provozovatele sálu k podání stížnosti na nedostatky u architekta a pokladačské firmy.

S tím byl spojen požadavek na zlepšení nebo obnovení stavu revizí, v případě potřeby novou instalací. Architekt ani vydavatel si nebyli vědomi žádného pochybení a pověřili znalce, aby při návštěvě, na místě s provozní správou, stav objektivně zaznamenal a vyjádřil se k příčinám a možnostem oprav.

Výchozí situace: nepřijatelná tvorba spár a rušivý vzhled vlnovky při pohledu proti světlu

Během návštěvy na místě zástupce správy provozovatele upozornil na to, co považuje za nepřijatelné vytváření spár a vzhled valchové desky, který působí rušivě při pohledu proti světlu. Škodu podle jeho názoru způsobil vlhký potěr nebo chybějící hydroizolace v nepodsklepeném sále.

Podle vydavatele byly standardní testy prováděny rutinně před instalací a neodhalily žádné alarmující problémy. Architekt také nepotvrdil žádné náznaky vadného těsnění nebo jiných konstrukčních vad. Znalec pak nejprve na místě shromáždil fakta o nálezech, aby si udělal vlastní ucelený obrázek.

Vzor poškození: Tvorba spár do 0,5 mm a konkávní vyklenutí

Hlášená tvorba mezer byla skutečně přítomna a byla do 0,5 mm. Vlnitý vzhled byl vidět i v podsvícení plně prosklené stěny haly. Měření konkávního kroužení prokázalo pouze minimální deformace v rozsahu desetin milimetru, ale vizuální vjem je vzhledem k velikosti místnosti a dopadu světla jasný a nelze jej zavrhnout jako fakt. Kontrola rezonanční sondou ukázala téměř bezproblémové lepení. Pouze v třech menších oblastech byly slyšet drobné akustické odchylky.

Foto: Oddělená krycí vrstva ukazuje porušení struktury nosné vrstvy

Analýza poškození: Spodní strana parket vykazuje drobné nedostatky v přilnavosti

V těchto oblastech, kde byla tvorba mezer poněkud zřetelnější, se účastníci rozhodli otevřít jedno z těchto míst. Zatímco pracovník pokladače opatrně odstranil jednu dřevěnou desku, odborník zkontroloval teplotu podlahového topení. Nicméně se neobjevily žádné anomálie, což vzhledem k mírným venkovním teplotám v době návštěvy místa není překvapující. Ze zkoumaného otvoru bylo možné získat několik poznatků:

Dvouvrstvé parkety byly vyrobeny se zvýšenou tloušťkou vrchní vrstvy 5 mm z kvalitního dubového dřeva. Nosná vrstva je vyrobena z překližky. Aby si odborník udělal vlastní dojem o kvalitě materiálů, sám vypáčil zkušební otvor, aby mohl porovnat potřebnou sílu s obvyklou silou. Spojení vrchní vrstvy s nosnou vrstvou bylo velmi kvalitní, protože k oddělení ve vrstvě překližky docházelo jen se značným úsilím. Vzor lomu nevykazoval žádné porušení v lepeném spoji, ale pouze praskliny ze struktury dřeva. Lepidlo bylo tedy silnější než síla dřeva.

Lepení na stěrku bylo také v pořádku, pouze se objevily se menší slabiny, kde byly ovlivněny jak adheze lepeného spoje k dolní straně parketu, tak koheze okrajové zóny potěru. Slabost adheze se projevovala tím, že při odtržení nosné vrstvy od lepících rýh částečně nevznikl trhací úsek na dřevě. Slabost okrajové zóny stěrku se projevovala minimální hloubkou výlomu.

Shrnuto

Neobvyklá suchost vzduchu v místnosti není očekávána pouze v rozlehlých sálech nebo prodejnách. I v soukromém bydlení jsou v těsných obvodových pláštích instalovány nucené ventilace. Vzhledem k tomu, že tyto systémy obvykle neobsahují zvlhčovače, jsou v zimě parketové podlahy vystaveny suchu, které může vést k závažným zatížením a výrazným anomáliím. Podlahář s tím nemůže skutečně nic udělat, ale měl by klienta vybavit vhodnými upozorněními a návody.

Finální zhodnocení: Příčinou vizuálních vad je pokojové klima

V tomto bodě hodnocení musel znalec provést technické posouzení zjištěných skutečností. Rozumným základem pro hodnocení není použití teoretického maximálního výkonu, ale spíše normální případ s výkyvy, které jsou v oboru obvyklé. Při aplikaci na praktický standard bylo lepení i na nejslabším místě povrchu stále běžnou praxí, kterou lze očekávat. Kvalita parket a lepidla je podle testu nejen dostatečná, ale velmi dobrá. Zvláště dobrá kvalita spojení mezi horní vrstvou a nosnou vrstvou zajistila, že síly vyvíjené zvýšenou tloušťkou nášlapné vrstvy mohly být absorbovány bez poškození.

Nášlapná vrstva s 5 mm přináší znatelně vyšší zatížení lepicí a nosné vrstvy v důsledku deformací způsobených klimatem v místnosti. Pokud tyto síly nejsou bezpečně absorbovány, může dojít k odlupování v oblasti hrany, které může být dlouhé několik milimetrů. Protože takové odlupování trvale poškozuje strukturu, mohou se během každé topné sezóny v okrajové oblasti objevit další odřeniny, až po ztrátu funkčnosti. Podle zkušeností je kontrola těchto deformací dosažitelná pro tloušťky užitečné vrstvy 6 až 7 mm.

Vzhledem k tomu, že v tomto konkrétním případě nebyl patrný nadměrný provoz vytápění ani významná slabost pokládky parketu, zůstalo jako příčina anomálií pouze klima místnosti. Měření relativní vlhkosti ukázalo 32 % při pokojové teplotě cca 21 °C. Pohled na celkovou stavební situaci jasně ukázal, že větrání místnosti s kapacitou pro několik set návštěvníků bylo možné pouze pomocí nucené ventilace. V zimním období lze očekávat jako trvalý stav vlhkost vzduchu mezi 20 % a 30 %. Plochá okenní fronta je sice velmi dekorativní a přináší do sálu krásné světlo, ale pro větrání není vhodná. V zimě je studený venkovní vzduch nasáván dovnitř ventilačním systémem a tam se ohřívá. Relativní vlhkost již suchého zimního vzduchu se tak během měsíců stále snižuje. Hygroskopické materiály v místnosti jsou tak nevyhnutelně zbavovány vlhkosti a použité dřevo bude na tuto situaci reagovat ztrátou typickou pro daný materiál, tedy deformací.

Foto: Spáry jsou někdy široké až 0,5 mm

Závěr: Anomálie jsou spojeny s chováním při používání

Poté, co odborník tyto souvislosti vysvětlil, bylo i zástupci provozovatele jasné, že hlášené abnormality v podstatě souvisely s jeho chováním při používání. Pro zlepšení situace však nejsou pokusy o renovaci parketové podlahy možné. Zlepšení by bylo dosaženo nuceným zvlhčováním ve ventilačním systému. S tím spojené náklady a nutná hygienická opatření v rámci ventilačního systému jsou tak zásadní, že se provozovatel sálu své nároky na vzhled parketové podlahy výrazně přehodnotil.