31.01.2024 | Realizace

V posledním díle našeho seriálu týkajícího se výběru a pokládky vhodných podlahových krytin do nového Centra duševního zdraví v Berouně se budeme bavit o krytině, která přináší jednoduše nejen funkčnost, ale rovněž velký komfort.

Pokud už musí pacient pobývat na takovém místě, je důležité, aby si nepřipadal jako v nemocnici, ale aby se cítil pohodlně a příjemně. A takové prostředí se v centru mimo jiné i díky vybrané podlahové krytině podařilo vytvořit. 

Pro místnosti jako Virtuální terapie, která je zaměřena na pacienty s fobiemi, pro které jsou připravené řízené expozice faktoru, který u nich vzbuzuje patologický strach, s možností nastavení náročnosti zážitku. V celém zařízení je instalováno cirkadiánní osvětlení, které barvou světla kopíruje přirozený denní rytmus.

Dále Muzikoterapie, která patří mezi tzv. expresivní, neverbální umělecké terapie (podobně jako arteterapie, dramaterapie nebo tanečně-pohybová terapie). Bývá využívána jako doplňková terapie k jiné formě terapie. Jejím hlavním „nástrojem“ je hudba a rytmus.

Také stacionáře, kde se lidé každý den schází a společně absolvují psychoterapeutický program. Místnosti, jež jsou každá laděna do stylu jiné země jako Řecko, Mexiko, Japonsko. A v neposlední řadě kinosál, což je velmi nestandardní vybavení podobné instituce, který slouží nejen pro promítání filmů, pořádání divadelních představení pro pacienty, ale rovněž i pro školení. A právě pro tyto účely, pro komfort, ale zároveň i jednoduchou údržbu, tak aby klienti při terapiích mohli sedět i na zemi, vybrali architekti na základě doporučení spol. RIVA, a.s. speciální krytinu s názvem Flotex od společnosti Forbo

FAKTA:

  • Zakázka: Centrum duševní rehabilitacev Berouně
  • Realizační firma: RIVA a.s.
  • Termín realizace: 2023
  • Použitá krytina: Forbo Flooring systems
  • Použitá chemie: Ceresit
  • Plocha realizovaných podlah: 230 m2

Celý článek najdete také v lednovém vydání časopisu DOMO 1/2024, který si můžete prohlédnout online ZDE nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na info@atemi.cz.