29.11.2023 | Realizace

Centrum duševní rehabilitace má nepřeberné množství různých místností, terapeutických, pokojů pro pacienty, restauraci, aulu, tělocvičnu, kino, a mnoho jiných, do kterých byly třeba vybrat vhodné podlahové krytiny.

Avšak, nejcitlivějším místem pro výběr a pokládku krytiny jsou urgentní příjem a operační sál, přidružené místnosti a chodby, kterými jsou pacienti převáženi. A právě pro účely urgentního příjmu vybrali architekti ve spolupráci se společností RIVA, a.s. ideální podlahovou krytinu Granit Safe.T od společnosti Tarkett. Pokládka probíhala na cca 230 m2, přímo během období výstavby. Jednalo se o prostory Urgentního příjmu CEDR v Expitačních boxech, které slouží k izolaci pacienta, intoxikaci apod. Celý prostor je tzv. antivandal, tak aby bylo prostředí bezpečné jak pro pacienty, tak pro personál centra. 

Granit Safe.T je odolná podlaha vhodná pro mokré prostory s velkou zátěží, kde je bezpečnost nejdůležitějším požadavkem. Bosým nohám poskytuje stabilní nášlap a omezuje riziko uklouznutí i na podlaze pokryté saponátem a vodou. Speciální povrchová úprava Safety Clean XP chrání krytinu před skvrnami, usnadňuje její údržbu a zajišťuje tak její dlouhodobou trvající čistotu. Granit Safe. T řada má celkem 16 barev, které jsou speciálně navrženy tak, aby ladily s ostatními výrobky a příslušenstvím rozsáhlé produktové řady iQ Granit. Pro účely pokládky na urgentním příjmu centra byly vybrány dekory 3052691 a 3052697.

V nemocničních prostorech s vysokým rizikem přenosu infekce, jako jsou urgentní příjmy, operační sály nebo zdravotnické laboratoře, musejí podlahy splňovat nejvyšší hygienické standardy zajišťující kontrolu infekce a čistotu vzduchu. Díky utěsněnému povrchu s minimem styčných ploch si Granit Safe.T podlahy zachovávají čistotu a odolávají skvrnám i chemikáliím.

Důležitým kritériem je také nízká kontaminace vzduchem přenášenými částicemi a velká odolnost proti silnému zatížení.  

Při přípravě podkladu pro pokládku byla vzhledem k vlhkosti betonu opět použita vlhkostní uzávěra Ceresit R740 – jednosložkový polyuretanový nátěr, který se aplikoval ve dvou vrstvách křížem. Po vyschnutí nátěru (cca 3h) byla použita penetrace Ceresit R766 – neředěná, vhodná pro penetraci nesavého podkladu. Po zaschnutí penetrace se aplikovala sádrová samonivelační stěrka AS1 Rapid. Po vyschnutí nivelizační stěrky probíhala pokládka PVC v pasech za použití disperzního lepidla Ceresit UK400.

Pokládka probíhala standardně, jako při pokládce každé homogenní krytiny. Jasnou volbou pro tyto nemocniční prostory bylo zakončení pomocí fabionů do výšky 100 mm a to především z hygienických důvodů a vysokých nároků na možnosti úklidu prostor, což je v případě urgentního příjmu velmi důležité. 

Obecně šíře fabionů nemusí být nutně souměrná. Pokud se vytvoří takzvaná bordura, je pás na zdi například oněch 10 centimetrů, ale na zemi může být klině 20 nebo 30 centimetrů a může být dokonce z jiné barvy. Výsledek takovýchto spojení je potom opravdu efektní.

Pokládka fabionů z PVC je náročná na kvalitní provedení detailů, jako jsou kouty nebo rohy. Důležité je co nejpreciznější provedení fabionu tak, aby v něm nebyly svislé sváry jak v rohu, tak v koutu. Pás materiálu se přetahuje za roh a na zdi se udělá šikmý spoj a kout nebo roh potom vypadá velmi čistě a umožňuje snadnou údržbu. 

FAKTA:

  • Zakázka: Centrum duševní rehabilitace v Berouně
  • Realizační firma: RIVA a.s.
  • Datum realizace: 2023
  • Použitá krytina: Granit Safe.T
  • Použitá chemie: Ceresit
  • Plocha realizovaných podlah: 230 m2

www.riva.cz 

Celý článek najdete v novém vydání časopisu DOMO 6/2023, který si můžete prohlédnout online ZDE, nebo si napište o ukázkový výtisk ZDARMA na info@atemi.cz.